Ако рафинериите не работят с пълни капацитети, забраната на ЕС за внос на украинско зърно ще ги ощети - производители и МЗХ търсят сценарии 

"Оказва се, че има прекалено много олио в складовете на преработвателите и те нямат възможност да изкупуват всичкия слънчоглед. Ще видим какво ще стане след 15 септември, дали ЕС ще удължи забраната за внос на определени стоки от Украйна, от които и слънчогледа, или ще я вдигне." Това каза министър Кирил Вътев по време на брифинг в Министерството на земеделието и храните във връзка с опасенията на производителите на олио от фалити.

"Удовлетворен съм от срещата, защото дълго я очаквахме. Проведе се ползотворен разговор, анализирахме ситуацията, как забраната се отразява на цените на слънчогледа, как се отразява на преработвателите. В очакване сме на по-активно прибиране на новата реколта. Продължаваме да защитаваме нашето становище за премахване на забраната като непазарен механизъм", поясни Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

По думите на Радослав Христов от НАЗ зърнопроизводители и преработватели работят от дълги години заедно, но срещата днес бе нужна, поради ненормалната обстановка, заради войната в Украйна.

От днешната среща стана ясно –

олио има и слънчоглед има

Български са и са с добро качество. В средата на септември, след прибирането на културата, ще се анализират по-конкретно количествата. Очакваната реколта е предостатъчна за българското потребление. Разбира се, преработвателите трябва да работят и за износ, тъй като това облекчава родните стопани. Сътресение няма, не се очаква и в близко бъдеще, тъй като реколтата е гарантирана.

Най-доброто нещо е цените да бъдат пазарни, единодушен е с Янев, и се надяват да останат такива.

Христов даде и кратка статистика: от т. нар. преходен остатък има около 600 хил. тона, очакваме около 2 – 2,5 млн. тона да приберем. По отношение на общото производство от значение е и какви договори имат производителите с преработвателите, какви реализации на олио, тъй като вътрешното потребление не е колосална цифра – около 350 хил. тона. Дори и при по-занижени добиви от очакваните, пак не би трябвало да има сътресение, така че няма необходимост от презапасяване. Може дори тази стока да поевтинее, смята Христов.

В момента търговията е затруднена, защото производителите са ангажирани на полетата, отговори той на журналисти. Така, че усилена търговия до 10-15 септември не се очаква.

„Всички сме на пазара и всички искаме да си предлагаме стоката. Хубавото е, че капацитетът на българските производители на олио е по-голям, отколкото ние произвеждаме тази суровина. Неслучайно се уточнихме, след прибирането на реколтата да направим втора среща", информира Венцислав Върбанов, предсадател на АЗПБ и на новата Агрохранителна камара.

На вчерашното заседание на управителния съвет на Агрохранителната камара са взели решение да отстояват позицията за продължаване на забраната за внос на украински слънчоглед.

Камарата е отправила покана на асоциацията на маслопреработвателите да станат нейни членове. "Надяваме се скоро време да бъдем в обща организация и такива проблеми да ги решаваме там, това е смисълът на създаването на камарата", допълни Върбанов. Диалогът им е добър.

В момента преработвателите изкупуват слънчоглед от българския пазар, но не в количествата, в които им позвляват да работят с по-ефективни капацитети. Заради това искахме тази среща, да запознаем министерството и колегите, да разгледаме всички сценарии. Ако цените на външните пазари продължат да падат, и ако себестойнстта на нашите прозиводители е висока, тогава реализацията на българско олио ще бъде затруднено. Нашата цел е да натоварваме мощностите, увери Янев.

Не се очкава

рязко повишаване

на цената олиото у нас

Котировките зависят от световните пазари, а прогнозите за световното производство е за 3 млн. т повече.

Относно забраната за украински стоки, министър Вътев уточни, че петорката – България, Полша, Румъния, Словакия, Унгария – имат доста срещи, но и различни интереси. България иска да се удължи забраната за внос на слънчоглед и нерафинирано олио до Нова година. Турция например е вдигнала вносните мита за слънчоглед, докато не се изчерпи тяхното производство. Когато го направи, сваля митата и отваря вноса. Ако искаме да последваме примера им, ще трябват и повече разговори.

Това, което обаче ни дели от петорката, е че тези страни са си извоювали от ЕС големи средства за инфраструктура, във връзка с натоварения трафик. Ние не сме участвали активно и за България има 0 лева. За Полша - 1 млрд. евро.