Една ябълка на ден не само държи лекаря далеч от вас, но и може да спести на САЩ поне 40 милиарда долара от сметки за лечение, съобщават изследователи от Училището по наука и политика в областта на храненето "Фридман" в ново проучване, публикувано в Journal of the American Heart Association.

Моделираното от тях прилагане на общонационална програма за предписване на продукти - осигуряваща безплатни или намалени плодове и зеленчуци на отговарящите на условията американци, живеещи с диабет - предвижда значително намаляване на националните нива на сърдечносъдови заболявания и свързаните с тях разходи за здравеопазване.

Агенциите за обществено здраве и организациите с нестопанска цел експериментират с различни варианти на програми за предписване на продукти от почти десетилетие, като доказателствата за тяхната ефективност се увеличават. Обикновено пациент със здравословно състояние, свързано с диетата, може да посети участващ в програмата доставчик на здравни услуги, за да получи ваучери или електронни карти, които могат да бъдат заменени за безплатни или намалени плодове и зеленчуци, доставени до дома на пациента или взети от магазин за хранителни стоки, фермерски пазар или "ферма" за хранителни продукти за здравни грижи.

Въпреки че рецептите за продукти имат определени ползи за здравето - например подобряване на контрола на кръвната захар, телесното тегло и нивата на кръвното налягане - дългосрочните национални ефекти на тази обещаваща стратегия, ако бъде приложена изцяло, не са били изследвани досега.

"Сред стратегиите, които могат да подобрят храненето и свързаните с храненето здравни резултати за американците, продължават да се натрупват доказателства, че рецептите за продукти са страхотна възможност", казва главният автор Дариуш Мозафариан, кардиолог и професор Жан Майер в училището „Фридман“, което също така започва нова междууниверситетска инициатива, която ще бъде първата по рода си, насочена към развитието на "Храната е лекарство". "Тези иновативни лечения са страхотни, защото могат не само да подобрят здравето и да намалят разходите за здравеопазване, но и да намалят неравенствата, като достигнат до най-нуждаещите се пациенти."

В анализа се изчислява, че национална програма за предписване на продукти за хора на възраст от 40 до 79 години с диабет и продоволствена несигурност може да предотврати 296 000 случая на сърдечносъдови заболявания (например инфаркти и инсулти) и да спечели 260 000 години живот, коригирани според качеството (години, изживени в добро здраве), през живота на настоящите пациенти.

Според оценките чрез тези ползи за здравето ще се спестят и 39,6 млрд. долара разходи за здравеопазване и 4,8 млрд. долара разходи за загубена производителност. В същото време прилагането на програмата в национален мащаб би струвало 44,3 млрд. долара, включително всички разходи за скрининг на пациентите, осигуряване на обучение по хранене и хранене и необходимата администрация.

Като се вземат предвид всички разходи, националната програма за предписване на продукти за пациенти с диабет и продоволствена сигурност би била изключително рентабилна, като за всяка спечелена година живот, коригирана според качеството, би струвала 18 000 долара. Това е равностойно на други "най-добри покупки" в здравеопазването, като например скрининг и контрол на кръвното налягане, скрининг и контрол на холестерола и скрининг за рак. (За сравнение, новите GLP-1 медикаменти за отслабване струват около 200 000 долара на година живот, коригирана според качеството).

"Когато разгледахме различни подгрупи американци, открихме в общи линии сходни ползи в зависимост от вида на застраховката, расата и етническата принадлежност", казва Лу Уанг, постдокторант в училището "Фридман". "Тези резултати показват, че една национална инициатива за предписване на продукти може да бъде от полза за всички американци, като подчертава потенциала на стратегиите "Храната е лекарство" за намаляване на неравнопоставеността в здравеопазването, причинена от продоволствената несигурност и свързаните с храненето заболявания."

За да се разбере по-добре как рецептите за продукти биха могли да работят за по-голяма група пациенти, получаващи дългосрочно лечение, екипът на „Фридман“ обединява проучвания на 20 по-малки инициативи и национално представителни набори от данни, за да проведе своята симулация. В проучването се приема, че всички участници - възрастни американци на възраст 40-79 години, които живеят с диабет и изпитват продоволствена несигурност - ще увеличат консумацията си на плодове и зеленчуци средно с 0,8 порции на ден (еквивалент на изяждането на една малка ябълка), като в резултат на това ще намалят своя индекс на телесната маса и кръвното си налягане.

Изследователите отбелязват както ограниченията, така и силните страни. Макар че съществува възможност за надценяване или подценяване на въздействието върху здравето и разходите за тези инициативи, моделът се основава на най-добрите налични данни, включващи най-новите национални показатели за населението и здравето, съчетани с резултати от реално прилагане на програми за предписване на продукти. Ако в програмата участват по-малко хора от очакваното, ползите за здравето и разходите ще бъдат пропорционално намалени, но все пак ще бъдат значими.