Скоро ви разказахме как да изградите подземна ферма – тунел за земни червеи. И ви обещахме да допълним информацията с какво може и какво не може да им давате за обработка от кухненските си отпадъци.

Има някои неща, които червеите няма да ядат, и има други, които е просто нехигиенично да се поставят във ферма за червеи.

Фермата за червеи е система за вермикомпостиране, използва се главно за остатъци от храна, които се разграждат много бързо. Клони на дървета и зелените отпадъци се разграждат бавно и е по-добре да се поставят в обикновен контейнер за компост.

Неща, които можете да поставите във ферма за червеи:

  • Изрезки от плодове и зеленчуци, бананови кори.
  • Хляб и сирене.
  • Варива като фасул, зърнени храни, тестени изделия и ориз, основно всички вегетариански храни, без месни сосове!
  • Утайка от кафе и пакетчета чай – стига да са хартиени, а не пластмасови.
  • Черупки от яйца – чудесен източник на калций, минерал, който червеите изискват в диетата си, за да останат здрави.
  • Вестник и картон (напоени) – без гланцирани страници.

Остъргването от чиниите може да включва макарони, спагети, сос, зеленчуци. Развалена храна от хладилника, като печен боб, мухлясала извара и остатъци от гювеч също могат да отидат в контейнера за червеи. Утайката от кафе е много добра, като подобрява текстурата на крайния компост. Подходящи са дори пакетчета чай и филтри за кафе.

Позволени неща, но с повишено внимание:

  • Прах от прахосмукачка – само ако килимите ви са от естествени влакна, а не от синтетични!
  • Сладкиши.
  • Изпражнения от домашни любимци (само на здрави животни!). Ако имате котки, не им позволявайте да използват компоста за червеи като място за изхождане. Първо, котешката урина скоро ще направи миризмата непоносима. Второ, амонякът в урината може да убие вашите червеи. Но най-голямото безпокойство при котките е свързано с паразитно заболяване, Toxoplasma gondii, което може да се пренася в техните изпражнения.
  • Цитрусови плодове и лук, но само в малки количества, или никакви.

Предупреждение за цитрусови плодове: Ако кошчето ви е малко и изцеждате десетина портокала за сок, не слагайте всички кори наведнъж. Лимоните, портокалите и лаймовете съдържат лимонен, който е токсичен за червеите. Цитрусовите кори могат да отидат в компостера ви на открито, ако имате такъв.

Внимание: Не хранете червеите си с много солени храни. Те дишат през кожата си и трябва да останат влажни. Солта ще издърпа влагата от телата им и може да ги убие.

Неща, които не можете да поставите

във ферма за червеи:

  • Риба и месо – ще мирише и ще привлече вредители като плъхове. За компостиране на месо по-добре използвайте контейнер „Бокаши“.
  • Градински отпадъци от резитби и косене, защото твърде бавно се разграждат, поставете ги в контейнер за компост.
  • Гланцова и избелена хартия – имат токсични вещества. Разбира се, неща от пластмаса, стъкло, фолио и други индустриални неразградими материали.
  • Пресни оборски торове – някои животни се третират срещу паразити с вермициди, които преминават в пресния тор и биха убили червеите. Може да е угнил.

Няколко думи за месото и костите

Тъй като червеите нямат зъби и техните храносмилателни ензими са ограничени, те разчитат на аеробната активност на микробите, за да започнат разграждането на храната. Този процес на гниене мирише повече при месото, отколкото при зеленчуците.

Въпреки това, червеите и свързаните с тях микроорганизми могат да се справят с малко месо в контейнера. Например малко пилешки кости. Тогава обаче не трябва да се бърза с разбъркването на компоста, заради миризмите. След няколко месеца, когато събирате биотора, това, което остава, е ронлива пръст, която съдържа посивели частици от кости.

Д-р Даниел Диндал от Държавния университет на Ню Йорк предлага добавяне на добър източник на въглерод (като дървени стърготини) към месото и костите, за да се ускори времето за разлагане. Ако месото се раздробява и старателно се смеси с въглеродния източник, гризачите дори няма да са проблем. „Правя това успешно през цялото време на купчини на открито“, казва той за mothernaturenews. Няколко мащабни проекта в Индия използват компостиране с червеи, за да превърнат отпадъците от обработката на пилешкото месо в ценен естествен тор. Съвсем наскоро проучвания там използвали и пилешки пера. Разграждането на перата обикновено отнема повече от пет години. Експериментите с говежди тор и червеи компостирали перата за по-малко от три месеца.

Как да ги храните?

Поставете храната под покривалото, известно още като „червеево одеяло“, което е просто влажен стар чувал или цял вестник, сгънете го, за да пасне, ако е необходимо.

Когато за първи път създавате ферма за червеи, добавете малко количество храна и след като червеите започнат да се хранят след няколко дни - 2-3, добавете още. Не прекалявайте, тъй като храната ще остане неизядена и ще започне да гние, което не създава здравословно местообитание за земните обитатели.

Земните червеи обикновено свикват с монотонната храна, а за да преминат към различна диета, им е необходимо известно време. Ако решите да промените диетата, трябва да го направите постепенно, на малки порции, като добавите нова храна към обичайната.

Структурират почвата

Червеите са рециклатори на природата и торът, който произвеждат, е чудесен за градини и стопанства. На пазара се продава готов биотор от калифорнийски червеи, който е с много предимства. По-запалените и екпериментиращите в градината могат да направят и своя „станция“ за производство на биотор. Съществуват надземни и подземни идеи, каквато показахме в предния ни брой.

Плюсът на подземните ферми е, че предлагат естествена среда на червеите – придвижат се, хранят се, след което се изнасят, за да разпръснат

богата органична материя в кореновата зона на растенията. Като правят тунелите си, червеите разрохкват и аерират почвата. Това от своя страна подобрява проникването на кислород и вода, което подобрява растежа на корените и здравето на растенията.

Годишно земните червеи внасят в почвата и отлагат на повърхността ѝ до 10 килограма на квадратен метър полезни екскременти. Това е почти 0,5 см почвен слой в обработваемите земи и до 1,5 см в ливадите.

Земните червеи предимно се хранят с мъртви и разлагащи се неща, които обработват от 2 до 4 седмици. Нямат зъби, така че не могат да се хранят с корени на живи растения.

Червеите насърчават дейността на полезните микроорганизми в почвата и деактивират много от откритите лоши микроби в разграждащата се храна. Червеите се хранят откъм дъното на купчината с отпадъци и оттам нагоре – така че може да не успеете да ги видите, освен ако обръщате купчината.

За да ускорите разграждането, можете внимателно да обръщате купчината на всеки две седмици с помощта на мини градинска вила или аератор за компост.