Растенията се отглеждат продължително време, не изискват специални грижи
Аспержата е многогодишна култура, която може да се отглежда в продължение на много години – до 15. У нас аспержи се срещат само в отделни любителски градини. За съжаление, зеленчукът се консумира ограничено, тъй като цената му в търговската мрежа е доста висока.
От аспержата се използват младите, крехки, сочни стъбла, които се наричат свещи. Те се развиват рано през пролетта – в началото на април.
В диво състояние аспержи се срещат на много места в Европа и Азия, но най-често в района на Средиземноморието. Те са се използвали за храна още от древните гърци и римляни. Първоначално са се консумирали дивите форми, а по-късно те са култивирани.
В началото аспержите са били само зелени. Едва през XIX век те започват да се отглеждат чрез загърляне, при което до растенията не достига светлина, те не фоносинтезират и се получават бели аспержи.
През втората половина на миналия век аспержите стават много популярни в Западна Европа. Селекционират се нови сортове, които са с по-дебели стъбла. Има зелени, бели (етиолирани стъбла) и виолетови свещи. Виолетовите аспержи са изключително ценени, тъй като са по-сладки на вкус и с по-силен аромат от останалите.
Различни технологии
- За да се получат бели аспержи, в края на март стъблата на растенията се загърлят, като се оформя висок тир, който се покрива с фолио. Аспержите се берат от началото на април до края на май. Беритбите се извършват сутрин рано, като стъблата не бива да остават продължително време на открито, тъй като започват да фотосинтезират и се променя цветът им. Белите аспержи са предпочитани в Германия.
- Когато връхчето на леторасъла се покаже над почвената повърхност, то променя цвета си в светлозелено или светловиолетово в зависимост от сорта. Тези аспержи се консумират във Франция, Испания и Гърция.
- Зелените аспержи се отглеждат на равна повърхност, като те са по-тънки и дълги. Тези аспержи се култивират основно САЩ и Великобритания.
Отглеждане
Растенията се отглеждат чрез производство на разсад или по вегетативен начин чрез разделяне на коренището.
Сеитбата на семената се извършва в края на март, в неотопляем парник. Разсадът е готов за засаждане на постоянно място в началото на юни. Готовият разсад има следните характеристики: растенията са с височина 15-20 см и са формирали 2-3 разклонения.
За създаване на леха от бели аспержи се използват коренища от едногодишен разсад. Разделянето се извършва в средата на март, като се разравя почвата около растенията в старо насаждение и се избират здрави и добре изглеждащи коренища. Те са нарязват на части, които трябва да имат вегетативни пъпки. Обособените нови растения се засаждат в нова леха.
Най-често аспержите се засаждат по схеми:
- бели свещи - 120-130 см между редовете и 40-50 см между растенията вътре в реда;
- зелени или виолетови свещи – 110 см между редовете и 40-45 см между растенията.
През първата година между аспержите могат да се отглеждат други зеленчуци. Подходящи са: листни зеленчуци – салати, марули, рукола, манголд, кейл, а също лук и чесън и други, които са с по-малък хабитус.
Засаждането на белите аспержи от коренища или едногодишен разсад се извършва през март в траншеи, които са с дълбочина около 30-40 см и ширина 40-50 см. Когато се използва разсад от табли, растенията се засаждат на равна повърхност, в началото на юни.
Хранителни качества
Аспержите са богати на ценни хранителни вещества и елементи: калций, фосфор, желязо, натрий, калий и селен, витамин В. В тях се съдържат антиоксиданти, изофлавони и други растителни естрогени, сапонини и летливи ароматни съединения.
Селенът е минерал с мощно антиоксидантно действие, което забавя процесите на стареене и предпазва клетките от стареене.
Консумирането на аспержи се препоръчва при проблеми с бъбреците, черния дроб и дихателната система.
Важно!
Когато се купуват аспержи, те трябва да са твърди, гладки, с гланц и затворени пъпки. Колкото са по-зелени или съответно по-бели, толкова са по-крехки. Обикновено се предлагат на връзки, отрязани с еднаква дължина.
Могат да се съхранят натопени в съд с вода за не повече от 3 дни в хладилник.
Прибирането на свещите започва през втората или третата година в зависимост от начина на отглеждане на разсада. Брането продължава около два месеца.




Коментари