Какво планира страната ни във връзка с 20-те милиона тона зърно, които държавите членки имат за задача да внесат от Украйна, беше една от темите на последното заседание на Комисията по земеделие в парламента.

За медиите председателят на комисията Пламен Абровски коментира двата варианта:

Ако те не се появят на европейския пазар, ние ще имаме изключително висока цена на зърното, защото това ще означава, че веднъж имаме 20 млн. т., които не се ползват. И второ, очаква се намалено производство от Украйна, защото информацията, която имаме е, че само около 40-50% от пролетниците са засети.

Европа трябва да се храни и в условия на липса при положение, че туристическия сезон започва, това означава, че те масово ще купуват. Това значи, че масово ще се качи цената на зърното. Тогава нашите земеделски производители ще бъдат доволни, но мелничарите и хлебарите ще имат проблем, защото те трябва да си осигурят евтин ресурс, за да поддържат минимална цена на хляба.

Темата е много чувствителна за пазара.

Ако обаче зърното дойде, а ние имаме квота за зърно, това значи, че цената на зърното ще падне рязко. Това ще зарадва потребителите, защото би трябвало цената на хляба да се понижи. Ще зарадва животновъдите, защото и цената на фуражите ще падне. Но при високата себестойност, която има зърнопроизводството, не е сигурно какво ще се случи с този сектор.

Абровски се опасява да не бъдем принудени със средствата от сметката на дружеството "Врана", в която има 1,1 млрд. лева, да изкупуваме украинско зърно. При положение, че според него няма да имаме проблем със зърнения баланс, тези средства можем да ги инвестираме в селското стопанство. Ние първо трябва да внимаваме какво се случва на собствения ни пазар.

От своя страна министър Иван Иванов посочи, че земеделското министерство не е въвлечено в този процес. "Подкрепяме подхода, но в същото време държим да бъдат гарантирани интересите на нашите производители", каза той.