Тиквичките са сравнително евтини продукти, от които можете да приготвите огромно разнообразие от ястия - от хайвер до основно и дори пайове. Днес сме ви подготвили интересни рецепти, които ще ви помогнат да разнообразите менюто.

1. С кайма на фурна 

Когато вече са ви омръзнали пържените тиквички и искате да приготвите нещо хем лесно, хем бързо, предлагаме ви да опитате тази рецепта. Можете да използвате абсолютно всякакъв вид кайма, която ви е под ръка.

Продукти: 4 тиквички, 4 суп. лъж брашно, 650 г кайма, 2 глави лук, 450 г твърдо сирене или кашкавал, растително масло, сол и черен пипер.

Приготвяне: Обелете лука и го нарежете на ситно на кубчета. Омесете заедно с каймата. Добавете сол и черен пипер и разбъркайте добре. Настържете предварително кашкавала на средно едро ренде.

Измийте и обелете тиквичките. Нарежете ги на кръгчета с дебелина около два-два и половина сантиметра. Внимателно издълбайте вътрешността, като не достигате до дъното, т.е. да се получат чашки.

Оваляйте ги в брашно и запържете в тиган с олио до образуване на коричка. Загрейте фурната до 180 градуса. Покрийте тавата за печене с фолио и наредете тиквичките. Разпределете плънката в центъра и отгоре поръсете с кашкавал. Поставете във фурната за 40 минути и сервирайте топли.

2. Ладии със сирене 

А за ценителите на прости и бързи рецепти - тиквички, които могат да се пекат не само във фурната или на скара, но също и на „жив“ огън по време на пикник.

Продукти: 5 тиквички, 210 г твърдо сирене или кашкавал, 2 скилидки чесън, 1/2 чаени лъжички лимонов сок, 2,5 суп. лъж. зехтин, сол и черен пипер.

Приготвяне: Загрейте фурната до 180 градуса. Изплакнете тиквичките и ги разрежете по дължина. Обелете и нарежете чесъна, а сиренето го настържете на средно ренде. Покрийте дъното на тавата с хартия за печене. Отгоре наредете тиквичките, като оставяте малко разстояние между тях. Овкусете със зехтин. Разпределете чесъна и поръсете със сиренето. Подправете със сол и черен пипер. Поставете във фурната за около петнадесет минути, докато сиренето стане златисто.

3. Пълнени с ориз 

За да се получи вкусно и засищащо ястие, не е необходимо непременно да е с месо. Опитайте оригиналната рецепта за пълнени тиквички с ориз и сирене, която ще изненада приятно дори и заклетите почитатели на месото.

Продукти: 2 малки тиквички, 1 супена лъжица ориз, 75 г бяло сирене, връзка босилек, 3,5 суп. лъж. зехтин, сол и черен пипер.

Приготвяне: Изплакнете ориза и го сварете до пълна готовност в леко подсолена вода. Отцедете го и го прехвърлете в тиган. Добавете лъжичка зехтин и леко го запържете до златисто. Прибавете сиренето. Изплакнете и нарежете босилека и го сипете при останалите продукти в тигана. Разбъркайте и оставете да къкри няколко минути.

Измийте тиквичките и отрежете крайчетата. Самите тиквички нарежете на няколко „пънчета“. Внимателно, с малко лъжичка, отстранете семките и малка част от пулпата. Намажете предварително тавата с масло и наредете в нея подготвените тиквички. Разпределете плънката и отгоре поръсете с олио.

Печете около половин час на 180 градуса.

4. Кус-кус със зеленчуци 

Традиционно за страни като Либия и Тунис, ястието определено ще се хареса на онези, на които вече им е омръзнал стандартният ориз.

Продукти: 225 г кус-кус, 4 тиквички, средно голяма връзка аспержи, 4 чушки, по връзка босилек и кориандър, половин връзка зелен лук, 3,5 суп. лъж. Зехтин, 1/2 суп. лъж. винен оцет, сол и черен пипер.

Приготвяне: Залейте кус-куса с вряла вода. Покрийте с капак и оставете, докато набъбне. През това време измийте зеленчуците. Чушките и тиквичките, нарязани на ивици, ги запържете в тиган с малко мазнина. Прибавете аспержите и задушете зеленчуците до златистокафяво. Отцедете кус-куса и го сипете при зеленчуците. Разбъркайте старателно. Изплакнете и нарежете зелените подправки, след което ги сипете в тигана. Разбъркайте. Смесете олиото с оцета и подправките и с получения дресинг полейте кус-куса преди да го сервирате.

5. Хайвер 

Със сигурност мнозина си спомнят вкуса на хайвера от тиква, който не може да се обърка с нищо. Освен това е здравословно и нискокалорично ястие, което е богато на витамини и минерали. С него спокойно можете да си намажете филия, която да вземете на работа или когато излизате сред природата.

Продукти: 2,5 кг тиквички, 1 кг моркови, 1 кг лук, 2,5 суп. лъж. доматено пюре, сол, захар, лимонена киселина, растително масло.

Приготвяне: Най-добре е да изберете млади тиквички с тънка кора. Измийте ги предварително и ги нарежете на кръгчета. Запържете ги в тиган с олио да златисто. Измийте и обелете морковите. Настържете ги на средно ренде. Обелете лука и го нарежете на кубчета. Запържете заедно с морковите до омекване.

Прехвърлете зеленчуците в блендер и пасирайте до получаването на пюре. Подправете със сол, захар и доматено пюре. Прибавете лимонената киселина (около една чаена лъжичка) и отново пюрирайте. Прехвърлете в тенджера и на слаб котлон изчакайте да заври. Оставете да къкри около двадесет минути. Прехвърлете в предварително стерилизирани буркани и затворете плътно.

6. Запеканка с кайма 

Търсите ястие за цялото семейство, което да харесат както любителите на месото, така и любителите на зеленчуците? Тази рецепта е точно за вас – ще зарадвате и ценителите на кюфтетата и тези, които предпочитат тиквички.

Продукти: 2 средно големи тиквички, 500 г кайма, яйце, 200 г сирене моцарела, 0,5 чаена чаша ядки, средно голяма връзка зелени подправки (кориандър, мента), 0,5 ч. лъж. млян кимион, скилидки чесън, зехтин, сол и черен пипер.

Приготвяне: Прибавете яйцето към каймата и омесете. Измийте и нарежете на ситно зелените подправки. Добавете към каймата и подправете с кимион, сол и черен пипер. Омесете старателно до гладкост и оформете с ръце малки кюфтенца. Измийте тиквичките и ги нарежете на кръгчета. Намажете тавата за печене с масло и разпределете на пластове: тиквички, сирене, кюфтета. Поръсете с олио и ситно нарязани ядки. Печете около четиридесет минути на 180 градуса.

7. Руло с ядки 

И тази рецепта е страхотна като здравословно основно ястие или десерт, който дори малките деца ще харесат.

Продукти: 200 г брашно, 3 малки тиквички, 40 г меко сирене, глава лук, 6,5 суп. лъж. бяло сухо вино, 6,5 суп. лъж. зехтин, 2 ч. лъж. сух риган, 45 г ядки, зелени подправки по ваш вкус (мащерка, розмарин и др.) - половин връзка, сол и черен пипер.

Приготвяне: В брашното се сипва сол и сушения риган. Прибавете виното и половината от зехтина. Омесете добре тестото, оформете го на топка и оставете за двадесет минути „да почива“. Обелете лука и го нарежете на ситно. Запържете в останалия зехтин. Измийте добре тиквичките и ги нарежете произволно, най-добре – на кубчета. Добавете ги към лука и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте.
Изпържете тиквичките до златистокафяво, като разбърквате старателно с шпатула.

Поръсете масата с брашно и разточете тестото. Покрийте дъното на тавата за печене с хартия и там прехвърлете разточената кора. С остър нож разрежете тестото на осем, като започнете от средата и стигнете почти до края (трябва да остане неразрязано тесто). Разпределете пълнежа върху секторите, като се стараете да достига до страничните краища. Поръсете със сирене и ядки. Поръсете със ситно нарязаните зелени подправки. С тестото от средата завийте пълнежа, като оформите руло.

Печете около половин час във фурната на 180 градуса.