Понякога ви се иска да приготвите нещо по-специално за семейния обяд. И тук можем да припомним какъв прекрасен продукт е заешкото месо. Неслучайно наричаме заека „великденското агне за сиромасите“. Великден вече мина, но това не означава, че трябва да се лишим от вкусните и диетични ястия.
Как да подготвите заек
Преди да се заемете с готвенето трябва да нарежете месото на удобни порционни парчета. Ако използвате замразен продукт, първо го размразете. При нарязването на заека е препоръчително да не се реже самото месо, а отделните части от трупа да се отделят с остър нож, по дължина, по сухожилията. При невнимателно боравене костите могат да бъдат раздробени, а това ще се отрази и на вкуса на ястието.
След като сте нарязали месото на порции, е време да се заемем с рецептите.
1. На тиган, със средиземноморски акцент
Както знаете, заешкото е диетично и много крехко. Дори когато се пържи, съдържанието на калории е само 156 kcal на 100 г. В същото време по хранителни стойности заекът превъзхожда много други меса. Ето защо ястията от заешко на тиган са не само много хранителни, но и здравословни.
Продукти: 1 заек (около 2 кг), глава лук, 2 скилидки чесън, 60 мл растително масло, 4 домата, 10 черни маслини без костилка, 0,5 чаена лъжичка сушен розмарин, 3 суп. лъж. пшенично брашно, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Обелете лука и чесъна и ги нарежете на ситно. Обелете доматите и ги пасирайте с блендер или ги нарежете много на ситно. Предварително нарязаното на порции месо, натрийте със сол и черен пипер и оваляйте в брашно. Загрейте олиото в дълбок тиган и бързо запържете парчетата заек на силен огън до златистокафяво. Прехвърлете месото в чиния. В същия тиган запържете лука и чесъна до златистокафяво. Прибавете нарязаните домати и оставете сместа да заври, добавете сух розмарин. Върнете парчетата заек в тигана, покрийте и оставете да къкри на среден огън около 35 минути. Пет минути преди да свалите от котлона, добавете маслините.
Сервирайте това прекрасно ястие с пържени картофи или ориз.
2. Със сметана
Заешкото месо добре „понася“ подправки и сосове, но истинската му „втора половина“ е сметаната. Тя не позволява на месото да изсъхне, прави го по-меко и помага са се разкрие по-добре вкуса.
Продукти: заек, 3 скилидки чесън, 2 глави лук, 800 г гъби, 400 г заквасена сметана 20%, 30 мл растително масло, сол и черен пипер на вкус, 1/2 лимон.
Приготвяне: Нарежете трупа на заека на малки парченца. Обелете чесъна и го нарежете на едро, лука – на полумесеци. Запържете скилидките чесън в тиган с растително масло, след което ги извадете.
Разпределете парчетата месо в тигана и леко ги запържете („запечатайте ги“). Прехвърлете месото в тенджера. В чесновото масло запържете лука, след което го прибавете към месото. Задушете заека в собствен сос, под капак, на слаб огън за един час.
През това време в отделен тиган запържете в олио едро нарязаните гъби. Прехвърлете месото в тава за печене и отгоре сложете изпържените гъби. Смесете отделилия се по време на задушаването на месото сок със заквасената сметана. Подправете с щипка сол и черен пипер. С получения сос полейте месото и гъбите. Отгоре наредете резенчета лимон. Поставете тавата във фурна, предварително загрята до 160°C и печете един час.
3. Ароматна супа
Ароматната супа от заешко месо е ястие, което несъмнено ще украси семейните вечери.
Продукти: 800 г заешко месо с кост, 2 литра вода, глава лук, 2 скилидки чесън, морков, 100 мл бяло сухо вино, чушка, 100 г зелен грах, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Нарежете месото на средно големи парчета, поставете в тенджера, залейте с вода и варете около 1,5 часа, като не забравяте да махате пяната. Извадете месото, изчакайте малко да се охлади и обезкостете. Нарежете на ситно. Прецедете бульона през тензух. В тиган се запържват нарязаните на ситно лук, скилидки чесън и морковът, нарязан на кубчета. Прибавете към зеленчуците бяло вино и изчакайте докато изври наполовина.
В прецедения месен бульон добавете ситно нарязаната чушка и запържените лук и чесън. Сипете зеления грах и оставете сместа да заври. Гответе 5-6 минути. Пуснете в бульона свареното месо и подправете със сол и черен пипер на вкус. Варете супата още 5 минути.
4. В гърне/гювеч
Продукти: заек (около 1 кг), 5 картофа, 2 глави лук, морков, 200 г гъби, 1 скилидка чесън, магданоз, копър, 150 г сметана, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Нарежете гъбите на ситно, лука - на полумесеци, а картофите - на тънки дълги ивици. Обелете морковите и ги настържете. Нарежете чесъна на дребни кубчета, а магданоза и копъра - на ситно. Сложете половината картофи на дъното на гювечетата. Поръсете ги със сол и малко черен пипер. Нарежете заешкото месо на парчета и ги наредете върху картофите. Отново леко поръсете със сол и черен пипер. Покрийте месото с лук. Добавете нарязаните гъби. Поръсете гъбите с настъргания морков и нарязаните зелени подправки и скилидка чесън. Покрийте с останалите картофи, като не забравяте и тях да ги подправите с малко сол и черен пипер. Отгоре залейте с леко разбитата с вода заквасена сметана.
Налейте в гювеча вода до една трета от обема на продуктите.
Ястието се пече във фурната за 1 час на 190°C.
5. В мултикукър
За тези, които спазват диети, ястията от зайци в мултикукър са чудесна находка. Освен това, така приготвено, месото е много крехко.
Продукти: Основно:заек, глава лук, морков, 2 скилидки чесън, 250 мл вода, 1 ч. лъж. сушена мащерка, сол и черен пипер на вкус.
За марината: 1 суп. лъж. дижонска горчица, 1 суп. лъж. конфитюр от кайсии, 1 скилидка чесън.
Приготвяне: Нарежете месото на малки парченца. Смесете дижонската горчица, сладкото от кайсии и смачканата скилидка чесън. Накиснете парчетата заек в сместа и оставете да се мариноват за един час. Обелете скилидките чесън, лука нарежете на ситно, а моркова на по-големи парчета. Поставете зеленчуците в купата на мултикукъра и оставете на режим „пържене“ да къкри, докато лукът стане прозрачен. Отгоре наредете маринованите заешки меса. Разбъркайте и добавете чаша гореща вода, подправете със сол, черен пипер и сушена мащерка.
Гответе диетично ястие в режим „Задушаване“ за 1,5–2 часа.
Коментари