В Dairy global д-р Салах Есмаил е публикувал изследване по какъв начин влияе шумовото замърсяване на крави. Източниците на шум могат да бъдат технически устройства, рутинни работи от дейността на човека, или пък шумове на околната среда. Така например прелитането на самолети е от най-сресиращите ги шумове, който може да повлияе на приема на фуражи, растежа или производството на говеда и други домашни животни. Дори, пише д-р Есмаил, пасищните животни, които имали звънец на врата, намалявали движението на главата си, а оттам и храненето и преживянето. Намаляването на времето за преживяне обаче, напомня експерът, може да доведе до намаляване на производството на слюнка и в крайна сметка да предизвика риск от ацидоза на търбуха.

Приемливи нива на шум

Говедата могат да понасят умерени нива на шум и могат лесно да се адаптират към ниво на интензитет от 60-90 децибела. Над това ниво обаче животните са силно засегнати в различна степен в зависимост от споменатите по-горе фактори, както и от това са изложени на шум непрекъснато или на моменти. В последния случай животните са по-тежко засегнати, тъй като нямат шанс да се адаптират към шума, заключва той.

Ето ефектите от шума, които изрежда д-р Есмаил:

0 Прием на храна - честото излагане на шум може да повлияе на секреторната активност на надбъбречната кора, а оттам и по-бавно наддаване на теглото. Мотивацията за хранене ще намалее поради последващото по-бавно преминаване на смляната храна, раздуване на предните черва и забавеното навлизане на смляната храна в тънките черва.

0 Метаболитни процеси - малондиалдехид (MDA), супероксид дисмутаза (SOD) и глутатион пероксидаза (G-Px) са свободни радикали, които се произвеждат по време на нормален метаболизъм. При прекомерен шум обаче нивата се повишават значително над нормата и започва възпалителен процес. Когато шумът не може да бъде избегнат, от помощ могат да са добавки с антиоксиданти, напр. витамини и някои минерали, които намалят проблемите, свързани с производството на свободни радикали и някои неблагоприятни метаболитни реакции, съветва д-р Есмаил.

0 Ендокринна система - при шумов стрес надбъбречната жлеза произвежда по-малки количества цикличен аденозинмонофосфат (cAMP), за който се смята, че намалява някои вредни реакции. Производството на глюкокортикоиди също се повишава. Последните са отговорни за бързото разграждане на гликоген в мускулните клетки, което води до понижаване на pH и забавяне на спада на температурата след клане - и двата фактора са отговорни за синдрома „бледо-меко-воднисто месо“ (PSE месо).

0 Възпроизвеждане - подобно на водния и топлинния стрес, хроничният шумов стрес над 100dB също засяга мъжкия полов хормон и предизвиква промени в репродуктивните органи и жлези. Той провокира повишаване на серумния кортикостероид, което причинява до 80% спад в концентрацията на тестостерон. Влиянието на шума върху репродуктивните функции на женските все още не е установено.

0 Производство на мляко: В едно проучване млечни крави са били изложени на внезапен шум, предизвикан от взривяване на хартиени торби на всеки 10 секунди в продължение на 2 минути непосредствено преди прикачване на доилната машина. Това е довело до незабавно спиране на производството на мляко, поради повишеното ниво на адреналин и промяната на други невроендокринни профили. Когато същите животни били изложени на внезапен шум с висок интензитет (110dB), като прелитане на самолети на малка надморска височина по време на доене, ефективността на рефлекса на изхвърляне на млякото била намалена. При шум с висок интензитет броят на соматичните клетки (SCC) се увеличава, което показва увреждане на млечната тъкан във вимето, причинено или от токсини, или от загуба на епителни клетки, обяснява докторът. Повишеният брой на клетките също е индикатор за способността за запазване на млякото, неговия вкус и колко добре може да се превърне в други млечни продукти като кисело мляко или сирене. В екстремни случаи, т.е. мляко с SCC над 400 000, млякото се счита за негодно за консумация от човека от Европейския съюз. Въпреки това, редовното излагане на шум с висок интензитет може да не е толкова вреден, тъй като млечността на млечните крави в зона с чести звукови удари (4-5 пъти на ден) била подобна на добива на контролна група крави.

0 Имунитет - телета, родени от майки, държани в шумна среда, имат по-малко тегло на тимуса след раждането, както и по-ниски серумни нива на IgG, което показва увреждане на вторичния имунен отговор. Пренатално стресираните животни показват значително намаляване на техните хуморални имунни отговори (намален брой Т-клетки и намаляване на фагоцитната активност). Тези ефекти засягали повече женските. Съотношението хетерофил-лимфоцит (H:L) също се увеличава при условия на висок шум поради повишеното освобождаване на кортикостерон. Високи съотношения H:L водят до различни заболявания, включително увреждане на черния дроб.