Дефицитът на протеин в храната е един от основните проблеми в птицевъдството.

Последствията обикновено са:

  • смърт или слаб растеж на млади птици;
  • ниско производство на яйца;
  • нарушаване на растежа на перата;
  • в тежки случаи се изчерпва тялото поради приема на недостатъчни хранителни вещества, с други думи – болестта на недохранването, която се проявява при продължително лошо хранене. Наблюдава се загуба на тегло, гръдните мускули губят до 80% от теглото си и птицата може да умре.

Затова е необходимо е да се дават

  • протеинови фуражи
  • зелени и зърнени култури от бобови растения;
  • кюспе и брашно;
  • фуражни дрожди;
  • месо и костно брашно;
  • рибно брашно;
  • отпадъци от кланици;
  • фуражни добавки, съдържащи аминокиселин.

Освен това е необходимо да се балансира протеиновата хранителна стойност на диетата, като се използват както растителни, така и животински протеини.

Стопаните да имат предвид!

  • Кокошка с живо тегло 2–2,2 кг и производство на 200 яйца годишно се нуждае от 18–19 грама протеин на ден.
  • В парцела за домашни птици да се отглеждат грах, фасул и фуражен фасул. Отличен източник на протеин са земните червеи.
  • Недостатъчно оперение на птиците по време на подмяната на младите пера – заболяването е популярно като антериозата.
  • Пълна или частична загуба на пера при възрастни птици, без последващо повторно израстване – заболяването е алопеция.

Както в първия, така и във втория случай при оперението 

причините са небалансирано хранене,

нехигиенични условия на отглеждане

и липса на протеинови фуражи.

Протеините, чиито аминокиселини съдържат сяра, участват в образуването на перото и неговото рогово вещество. Храненето на сяра в чиста форма обаче няма желания ефект върху растежа на перата. По време на периода на развитие на перата фуражът трябва да е богат на сяросъдържащи аминокиселини - лизин, цистин, метионин. Важно е да се избягва преждевременната загуба на пера и ранното линеене.

Запомнете! Колкото по-късно през годината започва линеене на птиците, толкова по-активно е образуването на перата и толкова по-висока е последващата продуктивност на кокошките. Отлични резултати се постигат от края на линеене.