Филийки пшеничен или ръжен хляб, запечени на сух тиган, изсушени във фурна или в тостер, могат да се сервират с различни добавки. Това е може би една от най-популярните закуски по цял свят. Най-често тостовете се правят сутрин, тъй като приготвянето им не отнема много време и засища глада за дълго.

Върху хляба на практика можете да намажете всичко - това е основната тайна на популярността на тостовете.

Ако правите здравословна закуска с пълнозърнест хляб или кифлички с трици, тостът е чудесно допълнение към здравословния начин на живот. Така че нека запретнем ръкави, да си сложим престилките и да приготвим тост за закуска!

* С шунка, сирене и сметанов сос 

Тостът със сирене се смяита за класика и никой няма да изненадате с такова ястие. Много по-интересно ако допълните сиренето с други апетитни продукти и поднесете препечения хляб със сос.

Препечете 4 филийки хляб в тостер или на грил тиган и ги намажете с масло. Пригответе сос от 1 чаена лъжичка заквасена сметана или пълномаслено кисело мляко, 0,5 ч. лъж. соев сос и 0,5 ч. лъж. горчица (може и по-малко). Смесете и разбъркайте добре съставките и добавете маринована или прясна краставица, нарязана на ситно. Намажете с този вкусен сос 2 тоста, отгоре наредете резен шунка и парче сирене, покрийте с останалия препечен хляб. Леко запечете сандвичите на сух тиган, за да се разтопи сиренето и ги сервирайте със зелени подправки и пресни зеленчуци.

Можете да вземете тази тази закуска на работа или на разходка, с нея гладът не е страшен!

* С риба и авокадо 

Протеинът, в комбинация с въглехидрати, е чудесен вариант за закуска при интензивна умствена дейност. Рибата доставя на тялото фосфор и омега-3 мастни киселини, хлябът дава чувство за ситост, а зеленчуците съдържат необходимите витамини и минерали.

Запечете 2 парчета тъмна чабата на сух тиган до златисто кафяво. Сложете нарязаното авокадо в чиния, поръсете със зехтин и изстискайте сок от половин лимон. Посолете и подправете с черен пипер, добавете настъргано парче корен от джинджифил и скилидка ситно нарязан чесън. Разбъркайте добре зеленчуците и с получената паста намажете филийките хляб.

Покрийте с крема сирене. Украсете тоста с филия леко осолена червена риба, усукана на спирала, отгоре отново поръсете с черен пипер и напръскайте с лимонов сок и зехтин.

Тостът е готов! Разбира се, няма да го вземете със себе си в офиса, но е идеален за закуска или късна вечеря. Диетична, вкусна и здравословна!

* Със сирене и яйце 

Тези необичайни сандвичи са пълноценна закуска. За да ги приготвите, ще ви трябва квадратен тост хляб или по-точно филийки, от които да отрежете твърда кора от всички страни. Освен това ще трябва да изрежете средата, така че да оставите в средата дупка с диаметър около 4 см.

Хлябът се намазва с масло и се запържва на сух тиган за около 2 минути. През това време настържете 60 г твърдо сирене (кашкавал). В изрязания хляб сипете малко сирене и отгоре чукнете 1 яйце. Посолете и подправете с черен пипер. Поставете във фурната за 5 минути, предварително загрята до 160°C.

Сандвичът може да се предложи с чай или мляко, сервира се и вместо хляб за салати, супи и основни ястия. Тостът с печени яйца е истински деликатес, ако проявите креативност към готвенето. Например яйцата могат да се разбият с подправки, билки, домати и чушки - получавате препечен хляб с омлет. А ако към тях добавите наденица, пилешко или месо, те ще станат още по-питателни и вкусни.

* С пастет от пилешки дроб 

Има много рецепти за препечени филийки, но хлябът с пастет от пилешки дроб е едно от най-интересните и вкусни ястия. Ето защо е добре да си приготвите по-голямо количество пастет и да му се наслаждавате дни напред.

Изплакнете добре 1 кг пилешки дробчета, внимателно отстранете ципите и жлъчните пътища, накиснете го за един час в литър прясно мляко. През това време запържете в олио 3 глави ситно нарязан лук и 2 настъргани моркова, докато морковите омекнат.

Отделно запържете пилешкия дроб в растително масло за 7 минути, до готовност. Прибавете запържените зеленчуци и прекарайте през месомелачка или пасирайте с блендер. Добавете 400 г меко масло и разбъркайте добре до гладкост. Поставете в хладилника,за да се охлади.

На сутринта намажете филия пшеничен или ръжен хляб с пастета и украсете с пресни билки, сурови зеленчуци или кръгчета лук.

* С тиква 

Деликатната тиква е страхотна комбинация за филията препечен хляб. Ето защо тази рецепта може да се превърне в една от любимите ви.

Нарежете лука, нарежете 150 г тиква, 1 морков и половин стрък целина, прехвърлете всички продукти в тиган със зехтин, добавете няколко стръка мащерка.

Подправете със сол и черен пипер, а ако обичате пикантно, можете да добавите щипка смляно чили. Запържете зеленчуците за 10 минути, като бъркате непрекъснато. Докато се готвят, препечете хляба на грил тиган, след което го намажете с крема сирене. Разпределете готови зеленчуци върху препечения хляб, като украсите с билки и тиквени семки.