Още не са отшумяла глъчката от посрещането на новата година и ето че се задава нова поредица от хубави поводи за приятелски и роднински събирания, придружени с шумни наздравици. Разбира се че става дума за именните дни през януари. Месецът е особено обичан от българския народ, защото тогава празнуват хората с най-често срещаните български имена.

Празничният дух продължава да ни владее и не отстъпва място на снега и студа. Неслучайно от 31 дни в календара имаме 21 именни. Нашите предци много умно са се измъквали от вероятността да изпаднат в зимна меланхолия, като са си създавали много весели и ободряващи традиции и обичаи именно през първия месец от годината.

И понеже именниците са много, едва ли не всяка втора домакиня всяка година се чуди какво да сложи на трапезата при очаквания наплив на народ в къщата си. А тъй като „на имен ден не се кани“, близки и познати си идват ей така, без да са викани специално. Човек никога не знае с колко гладни гърла ще трябва да се пребори.

Васильовден и Йордановден изпратихме подобаващо. Но ето, че на прага е

Ивановден

На този ден се отбелязва паметта на св. Йоан Кръстител. На празника продължават да се изпълняват ритуалите, свързани с вярата в чудодейната сила на водата. Още в ранни зори се донася прясна вода, пълнят се съдове и в тях се топят децата за здраве. Светецът е почитан като покровител на кумството и побратимството, На този ден младоженците гостуват при кумовете и ги даряват с вино, месо, кравай. Традиционната трапеза е богата и разнообразна, типични ястия за Ивановден са фасулът, кървавицата, ошафът, луканката и свинско със зеле.

Свински ребра с кисело зеле 

На фурна или в тава, това може би е най-вкусната зимна гозба. А ако към основните продукти се прибави и малко свинска мас, ястието става много хранително и изключително вкусно. Начинът на приготвяне е лесен, а ястието е готово за 70 минути.

Продукти: 700 г свински ребра, нарязани на порции по 2 ребра, 1 кг кисело зеле, нарязано на дребни парчета, 300 мл зелев сок, 2 глави лук, нарязан на кубчета или 3 стръка праз, нарязан на колелца, 2-3 суп. лъж. с връх свинска мас или олио, 2 ч. лъж. сладък червен пипер, суха чушка, сол и прясно смлян черен пипер.

Приготвяне: Ребрата се измиват и подсушават хубаво с кухненска хартия, нарязват се и се изпържват в силно загрятата мазнина. Тъй като зелето носи доста мазнина, може вместо олио да използвате свинска мас. Извадете ребрата и в мазнината изсипете нарязания лук/праз. Задушава се и към него се прибавя червения пипер. Разбъркайте добре и прибавете нарязаното на ситно кисело зеле, нарязаната суха чушка и подправките. Разбъркайте отново.

Половината от сместа сипете в глинен гювеч. Отгоре наредете ребрата и покрийте с останалото зеле. Ако са ви останали от ребрата, наредете ги и тях най-отгоре. Залейте със зелевия сок и ако е необходимо добавете вода, така че всичко да бъде покрито с течност. Затворете гювеча с капака и сложете да се пече, като фурната не бива да е предварително загрята. Включете на 200°C и гответе около 2 часа и половина, като последния половин час може да махнете капака, за да се запече ястието отгоре.

Вместо в гювеч може да наредите зелето и ребърцата в тавичка, но тогава го слагате в предварително загрята фурна и го печете само два часа.

Това прекрасно ястие може да бъде приготвено и с кървавица, но тогава трябва да се увеличи двойно мазнината, която използвате. Задушете зелето за около половин час на котлона с лука/праза и подправките. Изсипете го в тавичка, подредете отгоре парчетата кървавица, която сте надупчили предварително с вилица и запечете в предварително загрята на 200°C фурна за около час.

Варено жито или ашуре 

Можете да го сварите и да го овкусите само с пудра захар. Но ние ви предлагаме да опитате комбинация със сушени плодове и канела. Вкусът е богат и много апетитен.

Необходими продукти: 250 г грухана пшеница/парена, 1/2 чаена лъжичка сол, захар, сушени плодове (ябълки, сливи, круши, стафиди, смокини), лимон (или лайм), канела, орехи, литър и половина вода.
Изброените плодове могат да бъдат заменени с други или да сложите такива, каквито имате.

Приготвяне: Прегледайте и почистете пшеницата. Измийте я добре няколко пъти. Сложете в дълбока тенджера и налейте водата. Сложете на котлона и включете на максимална степен. Щом водата заври, намалете котлона на миниум и оставете да къкри 30 минути, добавете солта. Разбъркайте и оставете къкри докато напълно пшеницата се свари.

Когато житото е готово, отместете от котлона. Добавяте сушените плодове, които предварително сте нарязали на дребно. Стафидите оставете цели. Подсладете по ваш вкус.

Прибавете 1/2 чаена лъжичка канела. Настържете кората на лимона, който предварително сте измили с вряла вода. Ако разполагате с лайм, не се колебайте и настържете ароматната му кора. Разбъркайте добре, докато захарта се стопи.

Насипете вашето ашуре в купички или чаши. Този десерт е най-вкусен когато престои една нощ в хладилника и тогава да се поднесе. По време на престоя сушените плодове ще отдадат от вкуса и аромата си на пшеницата и ще я овкусят.

Преди да поднесете ашурето, поръсете всяка купичка с нарязани или начукани орехи. Може да използвате и други ядки - бадеми или лешници.

Бабинден (8/21 януари)

Празникът на бабите-акушерки води началото си от древността. Той се отличава с пъстра и богата обредност, при която мъжете „нямат думата“. Още рано сутринта бабите обхождат къщите, където са помагали да се роди детенце, изкъпват го и го благославят да е здраво. Младите майки пък поливат вода на бабувалата жена и я даряват с кърпа. Като обиколят домовете на родилките, бабите се прибират в къщи, за да посрещнат младите жени. В дома на бабата жените си устройват весела почерпка.

На трапезата най-често присъства варена кокошка, приготвена от бабата, млечна баница, сарми с месо и свинско с праз, донесени от родилките. Също така те носят ракия, вино, туршии и др.

Млечна баница 

Продукти: 1 пакет (500 грама) кори за баница, 200-250 г сирене, около 800 мл прясно мляко, 3 яйца, ? чаена чаша олио.

Приготвяне: Дъното на тавата се намазва с олио. Слагат се няколко листа кори (5-6) и отгоре равномерно се ръси част от натрошеното сирене.

Отново се слагат няколко листа кори, сирене и така се редуват. Баницата се нарязва на парчета (според вида на тавата). Олиото се загрява и се излива внимателно по ъглите и разрезите на баницата. В отделен съд се разбиват яйцата и се долива млякото. Баницата се залива равномерно с течността и се слага във фурната. Пече се на 200 градуса докато придобие кафеникав цвят (около 20-30 минути според фурната).

Сарми с месо 

Продукти: 1 кг свинско месо, листа от две зелки, червен пипер, суха чубрица, зелев сок, 200 г олио или мас.

Приготвяне: Месото се нарязва на парчета (около 50 г всяко). Поръсва се с червения пипер и стрита чубрица и се разбърква добре. Овкусеното месо се завива в зелевите листа. Сармите се поставят една до друга в дълбока тенджера и се заливат със зелев сок и малко хладка вода. Прибавя се мазнината и се варят на тих огън.

Антоновден (17 януари) и Атанасовден (18 януари)

На 17 и 18 януари православната църква почита двама светци – Св. Антоний и Св. Атанасий. В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез се раздават на близки и съседи за здраве.

Атанасовден бележи средата на зимата и след него денят започва да пораства с по „едно просено зърно“. Ето защо празникът е известен и като Среди зима.
В народните схващания братята са представени, освен като покровители и защитници на ковачите и железарите, а и като патрони на побратимяването. Има народно поверие, че периодът около празниците на двамата братя-светци е подходящ за „побратимяване“. С ритуала се сродяват двама души, които не са кръвни роднини, но се сродяват и почитат това родство до живот.

Според народните вярвания на Антоновден и Атанасовден не се готви боб, леща, царевица, тъй като се вярва, че така се привличат болестите и по-специално шарката.

На Антоновден не се готви свинско. Ястия с този вид месо може да приготвите за трапезата на 18 януари. Важно е за двата дни да има питка, която да се украси с помощта на вилица, с която да се направят форми с дупчици, мед, баница, вино, ястия с кокошка или пиле.
На Атанасовден се коли черно пиле или кокошка, приготвя се с ориз и се раздава на съседи и близки за предпазване от болести.

Свинско с бамя 

Продукти: 700 г свинско месо от плешка, 400 г бамя (замразена или бланширана), 200 г моркови, 5 супени лъжици доматено пюре, 3 средно големи глави лук, дафинов лист, бахар, червен пипер, черен пипер, сол.

Приготвяне: Нарежете месото на средно едри късчета. Почистете от жили, ако има. За зимните ястия като гювечи, рецепти с кисело зеле е хубаво месото да е от гърдите или от плешката. По-мазно е и става по-вкусно.

Препоръчваме ви да използвате бланширана и замразена бамя. Преди готвене я полейте със студена вода, колкото да падне ледът. Всяка друга обработка би отнела от вкусовите й качества и витамини.

Нарежете морковите и лука. В тиган сипете олио да покрие добре дъното с поне половин сантиметър. Запържете месото за кратко, колкото да смени цвета си от всички страни. Така то се запечатва и сосовете му остават вътре.

Извадете месото и го прехвърлете в тавата, в която ще печете. В същия тиган сипете лука и след малко морковите. Подправете с червения пипер. Като поомекнат морковите, добавете доматеното пюре, дафиновия лист и бахара, черния пипер. Оставете 5 минути да покъкри и изключете котлона. Включвам фурната на 180 градуса. Добавете бамята, разбъркайте и захлупете да се задуши за 5 минути.

Бамята е крехък зеленчук и ако я оставите за по-дълго на котлона, ще се сготви за съвсем кратко време, шушулката се отваря и изпуска един малко лигав сок. Затова трябва да я обработите за кратко. Изсипете съдържанието на тигана при месото и внимателно разбъркайте. Посолете на вкус. Долейте вода да покрие ястието до половина и сложете във фурната.

Пълнена кокошка със зеле и булгур 

Необходими продукти: 1 кокошка с дреболиите, 1 кг зеле, 200 г булгур, 100 мл олио, 10 г червен пипер, джоджен, сол.

Приготвяне: Почистете, измийте и осолете кокошката. В олиото задушете предварително нарязаното зеле, дреболиите и булгура. Подправете с червен пипер и ситно нарязан джоджен. Залейте сместа с топла вода и оставете да ври около 10 минути до пълното омекване на зелето. С получената смес напълнете кокошката и я зашийте. Останалата плънка разпределете на дъното на глинен гювеч, върху нея се поставя кокошката. Налейте 1 кафена чаша вода и 1 кафена чаша зелев сок, захлупете с капак и печете около 1,30 часа при температура 200 градуса.

Медена пита 

Продукти: 42 г мая, 400 г кисело мляко, 3 суп. лъж. разтопено масло, 4 суп. лъж. разтопен мед, 1 кг брашно.

За намазване: 1 жълтък, 2 суп. лъж. прясно мляко.

Приготвяне: От продуктите и 200 мл вода се омесва тесто и се оставя да втаса. След втасването се разделя на седем топки. От всяка топка се правят два фитила и се плете. Нареждат се в кръг. Намазва се със жълтъка и млякото и се оставя пак да втаса. Пече се на 180 С.

Разбира се, че никой няма да ви се расърди, ако за десерт на всеки от тези хубави и весели празници сте приготвили торта. Ето една подходяща рецепта, с която да впечатлите гостите:

Торта „Черен шоколад“ 

Съставки: 2 суп. лъж. брашно, 2 суп. лъж. захар, 200 г масло, 1 суп. лъж. кисело мляко, 1 суп. лъж. орехи, 1 суп. лъж. сушени кайсии, 1 суп. лъж. сини сливи, 1 суп. лъж. какао на прах, 1 кутия кондензирано мляко, 2 яйца, 1 ч. лъж. сода.

Подготовка: Охладените яйца се разбиват със захарта, докато побелеят и се образува гъста пяна. Сипете содата в киселото мляко, което е със стайна температура (това е важно!). Разбъркайте и след като содата прекипи, добавете към разбитите яйца. Разбъркайте отново и прибавете смесените брашно и какао. Разбъркайте всичко отново, докато съставките се смесят равномерно. Тестото не трябва да е гъсто, консистенцията трябва да е малко по-гъста от тесто за палачинки.

Сипете тестото в подготвена форма за печене, покрита с хартия и сложете във фурната, загрята до 190 градуса. Намалете градусите до 170 и печете около 35 минути.

За да приготвите крема, разбийте омекналото масло с кондензираното мляко. Към получения крем добавете нарязаните на дребно сушени плодове и ядките, предварително накълцани. Охладения блат разрежете наполовина, намажете щедро с крем и сглобете тортата.

Украсете отгоре тортата по ваш вкус и я оставете за известно време в хладилника, за да се напоят блатовете.