Рибата е изключително полезен и здравословен продукт и достойнствата й са безброй. Не е изненадващо, че присъства в менюто на много национални кухни. Днес, в навечерието на празника на Св. Никола, покровителят на рибарите, ви предлагаме още една гастрономическа обиколка и да разберем какво и как се приготвя от риба в различни части на света.

Италианско фондю 
Едва ли има място, където да не приготвят рибни ястия. Италианското фондю ще бъде отлично допълнение към празничната трапеза. В дълбок тиган, в което сте загрели 50 г масло, запържете до златистокафяво 5-8 скилидки чесън, почистени и нарязани на ситно. Сипете постепенно около 100 мл зехтин и внимавайте чесънът да не загори. Нарежете 250 г филе от аншоа на многоф ситно и прибавете в тигана. При непрекъснато бъркане оставете да къкри на слаб огън до получаването на кремообразна смес. За да получите по-плътна консистенция, можете да добавите малко готварска сметана. Фондюто е най-добре да се сервира с препечени манатарки, печени картофи или варени броколи.

Със сигурност ястието ще зарадва и най-претенциозните гастрономи.

Френска буябеса 

Супите със сигурност са важна част от списъка с национални ястия на различни страни. Една от най-известните рецепти за супа от риба е френската буябеса. В идеалния случай за нея се вземат 5-7 вида риби, както по-висок клас, така и по-„обикновени“. Ще ви трябват и по 100 г скариди, миди и калмари. Рибата и морските дарове сварете предварително в подсолена вода с копър. Направете запръжка от ситно нарязана глава лук и 5-6 скилидки чесън. Добавете 4 белени домата, нарязани на кубчета картофи, дафинов лист, настъргана кора от ? лимон, 1 суп. лъж. подправки за риба, 5-6 зърна бял пипер. Сместа се задушава 10 минути. Прибавете рибния бульон, 200 мл бяло вино и оставете супата на котлона за още десетина минути.

Преди сервиране гарнирайте буябеса с морски дарове и риба.

Родна чорба 

Когато говорим за супи, не може да не споменем и нашата традиционна рибена чорба. В тенджера с вряща вода се слагат 5 картофа, нарязани на средно големи парчета, 2 цели глави лук, морков и корен от магданоз, нарязани на лентички. Докато зеленчуците се варят, нарежете избраната риба, например костур, на малки парчета. Подправете с щипка сол, 6-7 зърна черен пипер, 2-3 дафинови листа, добавете и рибата в тенджерата и гответе още 20 минути.

Опитните кулинари добавят към супата и 50 мл ракия или водка. Така елиминират неприятния мирис, а вкусът на чорбата става още по-уникален. Веднага след като рибата се свари, извадете лука и дафиновите листа и добавете 1 суп. лъж. Масло. Поръсете супата със ситно нарязани зелени подправки.

Еврейски кюфтета 

Сред рибните ястия от различните национални кухни еврейската гефилте фиш заслужава специално внимание. Ястието се приготвя за посрещането на еврейската нова година Има много начини за приготвянето й, но този е един от най-често срещаните. По същество ястието представлява варени кюфтета от сладководна риба, най-често шаран.

Продукти: за кюфтетата: 1 кг филе от шаран без кожа, 2 глави лук, 2 твърдо сварени яйца, 2 яйца, 1/3 - 1/2 ч. ч. брашно, 1 ч. лъж. черен пипер, 2 суп. лъж. захар, сол (на вкус).

-за бульона: 2 л. вода, 2 глави лук и 2 моркова (нарязани на шайби), 3 суп. лъж. захар, 1/4 ч. лъж. бял пипер, сол на вкус, главата и гръбнака на рибата (ако имаме)

Започнете с приготвянето на сместа за кюфтетата като в блендер или през месомелачка смелете заедно филето, двете глави лук и двете сварени яйца. Към тях прибавете двете сурови яйца, подправките и брашното. От получената кайма оформяме кюфтета, които варим в следния бульон - в два литра вода сложете нарязаните на шайби два моркова и две глави лук, захар, сол и бял пипер, и разбира се, не на последно място главата на рибата и гръбнакът (от тях се получава желираният бульон). След като заври бульонът намалете котлона и пуснете кюфтетата вътре. Оставете на слаб огън да се варят около час и половина - два.

Ястието се сервира студено, с лютив сос и желиралия се бульон.

Гръцки гювеч 

Нежният гръцки рибен гювеч също си струва да опитате. Нарежете 600 г филе от минтай или треска на порции, натрийте със сол и черен пипер. Нарежете 2 средно големи тиквички и 3 твърди домата на тънки кръгчета. Почистете 2 цветни сладки чушки (червена и жълта, например) от семките и преградите и ги нарежете на широки ивици.

Вземете термоустойчива форма за печене и я намажете с олио, подредете рибните филета и редувайте зеленчуците отгоре на слоеве. Полейте със смес от 200 мл прясно мляко, 4 яйца и любимите ви сушени подправки за риба. Поставете формата във фурната за 40-50 минути при 180 ° C.

Петнайсет минути преди края на печенето ястието се поръсва с настъргано осолено сирене или кашкавал.

Цялото семейство ще се влюби в този рибен гювеч.

Гост от Поднебесното кралство 

Китайците уважават рибата и умело я комбинират с различни сосове.

Смесете 1 суп. Лъж. нишесте, 3 суп. лъж. соев сос, 1 суп. Лъж. оцет, 2 суп. лъж. доматено пюре и 1 суп. лъж. Захар. Залейте сместа с 300 мл вода и гответе до сгъстяване. Нарежете на едро 1 кг от червена риба и оваляйте в брашно, запържете в сгорещено олио. След като го подсушите от излишната мазнина, прехвърлете месото в чиния.

Задушете 3 нарязани глави лук с 2 скилидки чесън и добавете 3 нарязани чушки и 100 г корен от джинджифил, нарязан на филийки. Сместа се запържва до омекване. Разпределете сместа върху рибата и добавете 200 г ананас на кубчета. Полейте със соса. Изчакайте няколко минути рибата да поеме от ароматите и сервирайте.