12 вкусни и лесни рецепти

За да си направите домашни бисквитки, не ви трябват много продукти – само брашно, захар, мляко и масло. А пълнежа може да приготвите от каквото решиге – лимонови резенки, ядки, сладко или конфитюр.

Ако все още се колебаете дали да се захващате със сладкарството, днес ще ви предложим няколко рецепти, с които би се справил и начинаещ кулинар!

Как са се появили?

Смята се, че първите бисквити са се появили заедно с хляба, но не са били много популярни преди откриването на захарта. Парчета тесто са били поставяни във фурната, за да се провери дали е достатъчно гореща.
Първите сведения за приготвянето на сладки десерти датират от 7 век пр.н.е. Персийците са пекли тесто, към което са прибавяли захар (отглеждали са захарна тръстика).

Бисквитите били много популярни сред английските моряци. Към тестото те добавяли мед, ядки и горски плодове. Бисквитите били по-хранителни от безквасния хляб и не се разваляли при дълги пътувания. Моряците нарекли тези сладки печива бисквит.

През 10-ти век се появяват вафлите. В тях са добавяли вино, сирене, захар и яйца. Между другото, захарта освен за подобряване на вкуса, има и друго предназначение - тънките вафли се изваждат по-лесно от формата, в която се пекат. В Европа сладкишите се разпространяват благодарение на норманите от Франция.

Масовото производство на бисквити започва след изобретяването на миксерите, където можело да се приготвя тесто в големи количества. Фурните пък осигуряват непрекъснат процес на печене. С времето се подобряват разнообразието от съставки и вкусове на бисквитите, тъй като новите кухненски роботи позволяват по-добро смесване на съставките.
И до днес бисквитите остават един от най-простите и любими десерти: можете да ги купите във всеки супермаркет или още по-добре, да си ги изпечете сами.

Как да ги направим:
Можете да използвате нашите рецепти за основа и да промените пълнежа по ваш вкус!

1. Меки маслени бисквити 

Продукти: 250 г бяла брашно, 50 г захар, 50 г пудра захар, 250 г масло, 1 чаена лъжичка сол.

Подготовка: Извадете маслото от хладилника, нарежете го на кубчета и го поставете в купата на блендера, заедно със захарта и пудрата захар. Добавете брашното, солта и разбъркайте добре. Разточете тестото на масата и изрежете бисквитките в произволна форма или използвайте сладкарски формички.

Приберете в хладилника за половин час, извадете и печете в предварително загрята до 150-180 градуса фурна, за около 15-20 минути.

2. Ореховки с овесени ядки 
Продукти: 120 г бяло брашно, 50 г захар, 50 г пудра захар, 250 г масло, 100 г смлени овесени ядки, 120 г смлени орехи, чаена лъжичка сол.

Приготвяне: Разбийте в блендер студеното масло, заедно със захарта и пудрата захар. Добавете брашното, овесените ядки, орехите и солта. Омесете до гладкост и разточете на кора. Нарежете на ромбове или произволни фигури и поставете в хладилника за 30 минути. Извадете и печете около 20 минути.

3. С лимонова кора 

Съставки: 250 г масло, 50 г захар, 50 г пудра захар, 250 г бяло брашно, кората от 1 лимон, чаена лъжичка сол.

Приготвяне: Маслото се разбива заедно с двата вида захар. Добавете брашното, лимоновата кора и солта, разбъркайте отново. Нарежете на различни форми и поставете в хладилник за 20-30 минути. След като бисквитките се “стегнат”, извадете и печете около 25 минути.

4. Джинджифилови 

Съставки: 170 г масло, 50 г кафява захар, 100 г бяла захар, 1 жълтък, ванилия, 150 г мед, 250 г бяло брашно, чаена лъжичка сода, смлян черен пипер на върха на ножа, 3 ч. лъж. смлян джинджифил, половин чаена лъжичка смлян карамфил, половин чаена лъжичка горчица на прах, половин чаена лъжичка сол.

Приготвяне: Разбийте с миксер маслото, кафявата и бялата захар. Към получената смес добавете брашното, жълтъка, меда и ванилията. След това тестото се поставя в хладилник за половин час, изважда се и се разделя на малки топчета. Всяко топче се разточва в кръгче и се поръсва отгоре със захар. Печете във фурната за 20 минути.

5. С шоколад 

Съставки: 180 г бяло брашно, 110 г масло, яйце, щипка ванилия, 250 г захар, 50 г какао, половин чаена лъжичка сол, бакпулвер на върха на ножа.

Подготовка: Първо трябва да разбиете захарта и студеното масло. Добавете към сместа яйцето и ванилията и разбийте отново. След това прибавете какаото, брашното и бакпулвера, разбъркайте и поставете тестото в хладилника за половин час. Разточете тестото, изрежете бисквитките и печете във фурната за 15-20 минути.

6. Какаови, с кокос и ядки 

Съставки: 250 г захар, 110 г масло, яйце, щипка ванилия, 180 г бяло брашно, 50 г какао, половин чаена лъжичка сол, 90 г кокосови стърготини (или захаросани плодове), 90 г нарязани ядки, 150 г натрошен шоколад.

Подготовка: Необходимо е да разбиете маслото и захарта с миксер, да добавите яйцето и щипка ванилия. Разбийте отново. Към получената смес добавете брашно, какао, кокосови стърготини, ядки и шоколад. Разбъркайте добре до гладкост.

Приберете тестото в хладилника за половин час, след което го разточете и оформете сладките. Печете във фурната до омекване, около 20 минути.

7. С овесени ядки 

Съставки: 200 г захар, 200 г масло, 2 яйца, ванилия на върха на ножа, чаена лъжичка канела, 180 г брашно, 1 ч. лъж. сода, ? ч. лъж. сол, 240 г смлени овесени ядки.

Подготовка: Първо разбийте с миксер маслото и захарта, след това добавете яйцата, канелата и ванилията. Сипете брашното, содата и солта към сместа и разбъркайте. Добавете към тестото овесените ядки и отново омесете до гладкост.

Разделете тестото на топчета и леко ги разточете (по-добре ги притискайте с ръце). Печете във фурната около 20-25 минути, до готовност.

8. С извара 

Съставки: 250 масло, 200 г извара, 250 г брашно, бакпулвер на върха на ножа, 3 суп. лъж. захар.

Подготовка: Смесете маслото и изварата и добавете брашното и бакпулвера. Разточете тестото и оформете кръгчета. Оваляйте в захар от двете страни, като леко притискате кристалите. Прегънете внимателно всеки кръг наполовина и внимателно ги наредете в тава за печене. Печете около 20-25 минути.

9. "Ушички" със захар 

Съставки: 250 г брашно, 1 яйчен жълтък, ? чаена лъжичка сол, 200 мл вода, 100 г масло, 3 супени лъжици захар.

Подготовка: Добавете жълтъка, водата и солта към брашното, разбъркайте и разточете на тънка кора. Върху тестото сложете парченца масло, сгънете на четири и го разточете отново. Това се повтаря още 2-3 пъти.
Сложете бутер тестото в хладилника за 20 минути. Извадете го, разточете и поръсете със захар. Завийте от двете страни на руло и нарежете на хапки. Наредете в тава застлана с хартия за печене и поръсете отново със захар.

Печете бисквитките около 17-20 минути, при температура на фурната 180 градуса.

10. Хрупкави и нестандартни 

Продукти: 200 мл саламура от мариновани краставички или белени домати, 200 г захар, ? чаена чаша растително масло, 3 ч. чаши бяло брашно, чаена лъжичка сода.

Подготовка: Саламурата се смесва с растителното масло и захарта. Внимателно изсипете течността в брашното. Замесете тестото и го оставете за 20 минути да „почива“. Оформете от сместа топчета, леко ги сплескайте и ги наредете в застлана с хартия тава за печене. Печете във фурна до златистокафяво, на 200 градуса.

11. Виенски десерт със сладко 

Продукти: 450 г брашно, яйце, ? чаена лъжичка сол, 180 г масло, 100 г захар, 50 г сметана, 1 ч. лъж. ванилова захар, 1 ч. лъж. бакпулвер, 200-300 г портокалов конфитюр (или друго сладко), 2 ч. лъж. пудра захар.

Приготвяне: Пресятото брашно трябва да се разбие с бакпулвер и сол. Настържете охладеното масло и го смесете с брашното, трябва да се получи смес „на трохи“. В отделен съд разбийте яйцето, сметаната и двата вида захар. Смесете двете смеси в една и омесете до гладкост. Разделете тестото на 2 части и замразете за един час.

Разточете едната топка върху пергамент и намажете отгоре равномерно с конфитюр. Втората топка замразено тесто настържете на едро ренде и разпределете върху плънката. Поставете сладкишът във фурната и печете до златистокафяво (около 40 минути). Извадете и нарежете на правоъгълници или ромбове.

12. Кифлички с ябълков конфитюр 

Продукти: 100 г растително масло, 100 мл вода, 300 г брашно, 2 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. ванилова захар, 1 ч. лъж. бакпулвер, ? ч. лъж. сол, 200 г гъсто ябълково сладко или конфитюр, 1 ч. лъж. пудра захар.

Подготовка: Смесете водата, растителното масло, захарта (обикновена и ванилова) и сол. В отделна купа смесете брашното и бакпулвера. Комбинирайте двете смеси. Разделете тестото на три части и всяка разточете в кръг. Всяка кора разделете на 8 сектора и в средата на всеки сектор поставете по чаена лъжичка от конфитюра. Триъгълниците се навиват към центъра - получават се гевреци. Наредете кифличките в тава за печене и печете до златистокафяво (около 20 минути).
Готовите бисквитки поръсете с пудра захар.

Коя напитка идеално разкрива вкуса на бисквитите 

Това изследване е проведено в лабораторията на университета в Нотингам. Комбинацията от напитки и десерти е изследвана няколко месеца. По време на експеримента са „повредени“ 300 пакета бисквити. Същността на експеримента се състои в това, че бисквитките се потапят в различни напитки.

Какъв е резултатът? Кафе, чай или плодови сокове са най-доброто съчетание за сладките бисквитки? Най-добрата напитка, която разкрива вкуса на десерта, се оказа обикновеното краве мляко.

Д-р Лен Фишър беше удостоен с Шнобеловата награда през 1999 г. за този експеримент. Тази награда се дава за най-безполезното и безсмислино изследване.