Скъпи приятели, с настъпването на зимните дни зачестиха вашите въпроси за нещата, които ни стоплят през това мрачно време - винцето и ракийката.

Сега отговаряме на въпроса на наш читател, който е допуснал грешка при варенето на ракията. Искаме максимално бързо да му помогнем. Ако и други са изпаднали в тази ситуация, нека прочетат.

Въпрос:

Уважаема редакция, как да поправя леко прегорялата ми ракия, която придоби неприятен вкус?

Пита ни Георги Спасов от село Лозен, Пазарджишко.

Отговор:

Загорялата ракия, за голямо съжаление, не може да се очисти напълно, тоест стопроцентово. Нейната обработка обаче е възможна и това може да се извърши по три начина, които ще обясним.

Те се осъществяват с активни въглища, с чисто рафинирано олио без мирис, или с калиев перманганат.

Обработка с активни въглища 

Дозата, която трябва да купите и приготвите е от 1 до 3 грама въглища за един литър ракия.

Отмереното количество въглища за цялото количество ракия трябва да бъде внесено на порции малко по малко в пластмасова кофа с 3-4 литра ракия при постоянно разбъркване.

След като се внесе цялото количество въглища течността се разбърква интензивно за много добро размесване.

След това на тънка струя се внася в съда с ракията - пак при постоянно разбъркване, което е добре да продължи поне 5-10 минути.

През следващите 5-6 дни всеки ден ракията също трябва да се разбърква в продължение на 5 минути – това да става 2-3 пъти на ден.

Трябва да се знае, че колкото по-добре става това размесване, толкова резултатът ще бъде по-добър.

След последното разбъркване ракията се оставя 2-3 денонощия за притаяване на въглищата, или както ние казваме – да си почине. Бистрата вече ракия се декантира с маркуч и се налива в чист съд.

Останалата на дъното утайка може да се прецеди през 2-3 пласта тензух и получената бистра ракия да се прибави към другата, но може и да се изхвърли. Активни въглища с добро качество могат да се купят от аптеките.

Обработка с прясно рафинирано олио  Олиото трябва да е прясно рафинирано и да няма никакъв дъх

Олиото трябва да е прясно рафинирано и да няма никакъв дъх

Дозата, която трябва да приготвите, е 0,5 л олио за 100 л ракия. Отмереното количество олио се смесва с 5-6 литра от нея.

Пак се разбърква интензивно до получаване на фина емулсия, която на тънка струя се налива бавно в общото количество.

Това, разбира се, става при непрекъснато разбъркване - до пълно хомогенизиране.

Ракията се оставя на спокойствие за няколко дни, като през това време ще се види как олиото излиза на повърхността. То трябва да се отдели много внимателно.

Бистрата ракия се налива в чист съд.

За предпочитане е обработените ракии да се наливат в дървено буре, където при отлежаването, те подобряват вкуса и цвета си.

Обработка с калиев перманганат  Дозата на калиевия перманганат да не се превишава

Дозата на калиевия перманганат да не се превишава

При този трети начин се използват 1-2 грама калиев перманганат за литър ракия. Определеното и отмерено количество перманганат се разтваря в 0,5 л преварена вода.

Полученият разтвор се внася на тънка струя в съда с ракията – при при постоянно разбъркване.

След прибавянето на разтвора ракията се разбърква още по-интензивно и се оставя за 8-10 часа за протичане на химическия процес.

След това се прецежда през 2-3 пласта тензух.

Важно е:

Прецедената бистра ракия трябва да се дестилира втори път.

Преди зареждане на казана, а може и по време на зареждането му, да се разреди с вода за намаляване на алкохолния градус до 30.

Дестилацията се провежда на умерен огън при задължително отделяне на първака (първотока), който е около 1% от обема на вложената за дестилация ракия.

Съвет:

След отделянето на първака, огънят може да се засили.
При събиране на ракията много важно е определянето на момента за отделяне на патока. За тази цел периодично се измерва алкохолният градус на изтичащата от казана ракия. По-често това се прави, когато алкохолният градус падне до около 40.

Едновременно с определяне на алкохолния градус се опитва и вкусово. Когато се доловят паточни тонове и съвсем лека киселина на вкус, веднага се спира събирането на ракията.

От този момент започват да текат патоките, които се събират отделно и стопани използват при следващо зареждане на казана.
Получената ракия се коригира по отношение на алкохол, който не бива да превишава 42-43 градуса.

Ако има дървено буре, налива се в него за отлежаване. В зависимост от бурето, отлежаването може да продължи от няколко месеца до година.

През това време се проверява на вкус и цвят, след което може да се налее в бутилки.