След като сте решили каменната основа, можете да започнете да избирате растителността.

* В алпинеуми трябва да се засаждат нискорастящи сортове растения, които по време на периода на цъфтеж достигат височина не повече от 50 см.

* Дайте предпочитание на сортове, които имат масивен цъфтеж и атрактивни корони.

* В каменна градина изглеждат добре декоративните сортове, които не губят своята привлекателност по време на растеж и съзряване.

* Обърнете внимание на растения с устойчиви форми: такива сортове не се нуждаят от често пресаждане и разделяне.

* За да създадете каменна градина, можете да използвате различни сортове лалета, диви теменужки, зюмбюли. Спазвайте реда на засаждане: първо трябва да се засадят растения с добре развити корени. След това можете да засадите почвопокривни. Те укрепват горния слой на почвата, поради което ерозията на повърхността е изключена.

* Ако във вашата градина няма склонове, можете да засадите влаголюбиви растения (например иглика, астилбе).

* За плосък алпинеум маже да се изберат и декоративни треви: те ще придадат на композицията малко небрежност.

Избор на растения 

Растенията участват в създаването на цветна градина, разделена на 4 категории:

Иглолистна градина

Обикновено в такъв алпинеум се засаждат мини дървета. Атрактивна ще е каменната градина ако съдържа туя, хвойна, смърч джудже. Можете да оборудвате оригинална цветна градина в боров дизайн.
Ако сте избрали иглолистни дървета, има няколко правила, които трябва да следвате:
.растенията трябва да са къси;
. изберете сортове, които се характеризират с бавен растеж;
. дръвчетата трябва да се оформят.

Храсти

Подходящата растителност включва орлови нокти, тинтява и различни сортове котонеастер (кизилник). Засадените растения трябва да са с компактни размери, тъй като им е отредена второстепенна роля.

Многогодишни растения

Комбинация от луковични и тревисти растения ще изглежда добре в алпинеуми. Едногодишните сортове не са популярни, тъй като трябва да се засаждат всяка година.

Почвопокривни

Тези представители включват флокс или котешка лапа. Когато избирате растения за вашия алпинеум, не забравяйте, че не можете да засаждате пъстри и ярки цветя. В основата на композицията са камъните - те трябва да изпъкват, а представителите на растителния свят само допълват ансамбъла на такава градина.

Стъпка по стъпка  

Когато камъните, семената и разсадът са избрани, можете да започнете да създавате алпинеума. В момента на започване на работа трябва да сте взели решение за стила на бъдещата композиция и да сте избрали местоположението на каменната градина. После създавате алпинеума стъпка по стъпка.

* Никой проект не може без схема. Преди да започнете работа, е необходимо да нарисувате чертежи, на които си струва да покажете всички компоненти на каменна градина.

* Строителството трябва да се извърши в края на есента или пролетта. Маркирайте периметъра на бъдещата цветна градина.

* Отстранете 20 см почва и отстранете корените на плевелите от горния слой.

* След това ще трябва да покриете избраната зона с нетъкан материал.

* Поставете дренажен слой. Той трябва да съдържа чакъл, камъчета и тухли. Уплътнете го с пясък. Крайната дебелина на дренажа трябва да бъде 20 см. Ако не създадете дренажен слой, растителността, която не понася влага, ще умре.

* В това състояние мястото трябва да престои около 2 месеца. Това време ще бъде достатъчно за слягане.

* След 2 месеца можете да продължите подреждането на цветната градина. Ще трябва да инсталирате големите камъни върху пясък, който вече е достигнал достатъчна плътност.

* Не прекалявайте с броя на камъните. Когато създавате алпинеум, не забравяйте, че всеки камък трябва да играе роля в градината.

* Останалото пространство трябва да бъде покрито със субстрат, в който след това ще бъдат засадени растенията. Когато избирате субстрат, не забравяйте, че камъните играят основната роля в алпинеумите. Единственото качество, на което трябва да обърнете внимание при избора на смес е пропускливостта на въздух и влага.

* Проверете камъните за стабилност и направете корекции, ако е необходимо. Ако камъните се люлеят, можете да ги фиксирате с цимент.

* Когато поливате субстрата, трябва да се внимава той да не се измие. В противен случай ще трябва да преработите всичко отново.

* Когато сместа се утаи, можете да започнете да засаждате растителност. Редът на засаждане, зависи от това какво устройство за композиция сте измислили.

* Първо трябва да засадите иглолистните храсти. На следващия етап можете да засадите цъфтящи храсти и цветя;

* Когато приключите работа с растителността, трябва да поръсите отново с пръст;
. На последния етап трябва да добавите малките камъни и декоративните елементи.

Грижите 

За алпинеуми трябва да изберете растения, които са устойчиви на климата във вашия регион и сортове, които не се нуждаят от ежедневна грижа.

Въпреки непретенциозността на каменната градина, тя периодично трябва да се навлажнява с вода от маркуч със спрей и да се добавя подхранване. Почва се добавя веднъж на няколко години.

За зимата растителността се покрива, а сухите отпадъци се отстраняват. Ако вашият алпинеум е обраснал, той трябва да се разрежда.
Всяка пролет трябва да извършвате поредица от прости процедури, които ще помогнат на каменната градина да остане привлекателна:

* почистване на сухи компоненти;

* подрязване на издънките на растения, които растат в ненужна посока;

* проверете състоянието на растителността след зимуване, и в случай на загиване, заменете старите цветя с нови;

* проверете колко здраво са монтирани камъните (ако е необходимо, съставът трябва да бъде подсилен);

* в началото на май можете да засеете едногодишна растителност;

* разсад може да бъде засаден в средата на месеца;

* камъните винаги трябва да са фокусът на вашата композиция;

* почвата трябва да се плеви и мулчира;

* поливането може да започне, след като почвата изсъхне в дълбочина 8 см;

* ако е необходимо, се извършва подхранване на растенията.

Подходящата основа и подготовката на почвата са съществени за здравата градина.

Дизайнерски идеи 

Дизайнерите могат да предложат многобройни идеи за създаване на необичайни алпинеуми. Можете да използвате определени компоненти, за да разделите визуално скалния кът на няколко компактни зони, всяка със свой сезон. Подобен ефект може да се постигне и с избор на цветове. За пролетта трябва да изберете деликатни нюанси на цветя, за горещото лято - богати, а за есента можете да се спрете на златиста и лилава растителност.

Рокарият с невероятен сюжет, ще донесе незабравими емоции на вашето семейство и близките ви. Винаги можете да направите корекции в дизайна му и да промените стила, в зависимост от желанието ви.
Някои градинари решават да смесват стилове при създаването на каменна градина. Комбинацията от европейски стил с италиански дизайн изглежда добре. С помощта на такава композиция ще получите уникален празник на цветове и ароматни цветя.

Идеите за обемно изкуство са популярни. 3D ефектът се постига с помощта на кръгли цветни лехи с различни акценти. Този алпинеум ще бъде подходящ в зоната за отдих. Каменната градина трябва да се подреди по такъв начин, че да може да се разглежда от всички страни.

А компактната японска градина е в състояние да удиви всички. В този стил камъните ще са главни.

Потърсете сортове билки, които имат приятен аромат. Този дизайн предизвиква усещане за мир и хармония.