През есента е важно, ако в някои райони дълго време са липсвали валежи, лозите да се полеят правилно, защото тяхната голяма и дълбока коренова система се нуждае от влага до падането на първата слана. Поливането, ако се налага, се прави в радиус около 50-60 сантиметра.

Есенната резитба е важна сред грижите за лозовите растения след тяхното обилно плододаване. Тези стопани, която редовно я правят през този есенен период, трябва да знаят, че тя трябва да се извърши преди температурата да падне под -3 °C.

Първо се премахват счупените и изсъхнали пръчки на плододалите леторасли. Това ще гарантира правилно хранене през зимата и укрепване на лозата през пролетта.

Важно е да се закрепят пръчките добре и да се завържат към конструкцията, но не прекалено стегнато. Това ще помогне на следващата предзимна операция, когато в студени райони ги сваляте към земната повърхност и покривате, за да ги предпазите от големите студове.
Някои стопани покриват пръчките с дебело платно, или с дъски, или смърчови клони, за да им гарантират топло легло за зимата.

Почистете лозите след като са ви дали своя плод
Почистете лозите след като са ви дали своя плод