Смело комбинирайте свински, телешки или пилешки черен дроб с яйца, гъби, зеленчуци или кашкавал. Всеки път резултатът е необичайно и вкусно ястие

1. С гъби и краставици 
Продукти: 150 г телешки или свински черен дроб, 1-2 кисели или пресни краставички, 150 г консервирани гъби, 100 г кашкавал, сол на вкус, 3 супени лъжици майонеза, 1 чаена лъжичка горчица

Приготвяне: Сварете черния дроб до готовност. Нарежете на малки парченца или на жулиени. По същия начин нарежете краставиците и гъбите. Настържете кашкавала на едро ренде.

Прехвърлете всички продукти в дълбока купа и ги объркайте. Добавете майонезата и горчицата. Разбъркайте пак и сервирайте.

2. С моркови 

Продукти: 500 г телешки черен дроб, 2-3 супени лъжици растително масло, 1 глава лук, 1 морков, сол и черен пипер на вкус, 2-3 лъжици майонеза

Приготвяне: Нарежете черния дроб на тънки филийки с дебелина не повече от половин сантиметър. Запържете в тиган с олио на средно силен котлон за около 5-7 минути от всяка страна. Сложете в чиния и изчакайте да се охлади. Нарежете на ивици. Лука нарежете на дребни кубчета, а моркова настържете на едро ренде.

Сложете всичко в купа, добавете сол, черен пипер и подправете с майонеза. За да олекотите майонезата, можете да я разредите с 2-3 лъжици кисело мляко (това важи за всички салати!). Разбъркайте и сервирайте.

3. С краставици и орехи 

Продукти: 500 г телешки черен дроб, 400 г картофи, 200 г кисели или мариновани краставици, 5-6 стръка магданоз или друга зелена подправка, 50 г орехи, сол и черен пипер на вкус, майонеза

Приготвяне: Сварете черния дроб и картофите. Охладете и нарежете на малки кубчета заедно с краставиците и зелените подправки. Накълцайте ядките на ситно.

Сложете всичко в купа за салата, подправете със сол и черен пипер добавете майонеза.

4. С „палачинки“ 

Продукти: 400 г телешки черен дроб, 2-3 кисели краставички, 1 глава лук, 1 морков, 2 скилидки чесън, 6-7 лъжици растително масло, 3 яйца, сол и черен пипер на вкус, 1 супена лъжица брашно, 35 г орехи, 3 супени лъжици майонеза

Приготвяне: Нарежете черния дроб на филийки, краставиците - на малки кубчета, а лука - на полумесеци. Настържете моркова на едро ренде, а чесъна прекарайте през преса.

Загрейте в тиган 2 супени лъжици масло и запържете черния дроб на среден огън за 7-8 минути. Оставете в чиния да се охлади. В същото олио запържете моркова за 7-10 минути.

Разбийте яйцата със сол и брашно. В намазнен тиган изпържете яйчните „палачинки“, като пържите от всяка страна за около минута. Изчакайте да се охладят, навийте на руло и нарежете на тънки ивици.

В останалото олио запържете лука за 5-6 минути. На сух тиган просушете ядките за минута и ги накълцайте на ситно.

В салатена купа прехвърлете черния дроб с морковите, краставиците, лука, яйчните палачинки, чесъна и ядките. Добавете сол, черен пипер и подправете с майонеза.

5. С цвекло 

Продукти: 400-500 г цвекло, 300 г телешки или свински черен дроб, 1 глава лук, 50 г орехи, сол и черен пипер на вкус; 2-3 лъжици майонеза

Приготвяне: Сварете цвеклото и черния дроб до готовност. Нарежете ги на жулиени или на кубчета. Лука нарежете на полумесеци, а ядките накълцайте или смелете.

Прехвърлете всичко в купа. Добавете сол, черен пипер и подправете с майонеза.

6. С чушки 

Продукти: 1 малка глава лук, 1 малка зелена салата или салатен микс, 1-2 чаени лъжички винен оцет, 300 г пилешки или телешки черен дроб, 1-2 чушки, 2 супени лъжици зехтин, сол и черен пипер на вкус, 1-2 чаени лъжички дижонска горчица

Приготвяне: Нарежете лука на кръгчета или полумесеци. Салатата я накъсайте с ръце. Прехвърлете лука в купа и добавете оцета. След минута-две сипете вряла вода, изчакайте минута-две и изплакнете под течаща вода.

Сварете черния дроб до готовност или го задушете с малко мазнина. Нарежете го на средни или малко по-големи парчета.
Сложете чушките върху леко намазнена тавичка и печете 20-25 минути на 200°C. Охладете леко и нарежете на ивици.

Сервирайте в чинията черния дроб с лук, чушки и салата. Добавете сол, черен пипер и подправете с олио и горчица.

7. Редена 

Продукти: 3 яйца, 1-2 моркова, 350 г телешки или свински черен дроб, 2-3 кисели краставички, 1-2 глави лук, 1-2 супени лъжици растително масло, 3-4 лъжици майонеза

Приготвяне: Сварете яйцата твърдо, в продължение на 10 минути, а морковите и черния дроб - докато омекнат.

Белтъците и морковите настържете на едро ренде, а жълтъците - на ситно. Нарежете краставиците, лука и черния дроб на малки парченца.
Загрейте олио в тиган и задушете лука за 4-5 минути. Охладете го.
В дълбока салатена чиния сложете половината черен дроб, лука и краставицата. Покрийте с морковите и белтъците. Повторете с черен дроб, лук и краставици. След всеки пласт намажете с майонеза или просто направете решетка с нея. Отгоре поръсете с жълтъците.

8. Пилешки дробчета с цвекло и моркови 

Продукти: 3 яйца, 350-400 г пилешки дробчета, 2 моркова, 3 глави цвекло, 3 кисели краставички, 100 г маринован лук, 150-200 г майонеза

Приготвяне: Яйцата се сваряват твърдо, за 10 минути, а дробчетата, морковите и цвеклото - до омекване. Охладете и настържете на едро ренде. Нарежете краставиците и лука на малки парченца.

В купа за салата редете на пластове - дробчета, половината цвекло, лук, моркови, краставици, яйца и останалото цвекло. Всеки слой намажете с майонеза.

9. С кашкавал и мандарини 

Продукти: 2 яйца, 2 картофа, 1 морков, 1 краставица, 150 г пилешки дробчета, 2 мандарини, 1 малка чушка, 2-3 стръка зелен лук, 1 глава лук, 80 г кашкавал, 1-2 супени лъжици растително масло, 2 супени лъжици соев сос, сол и черен пипер на вкус, 2-3 супени лъжици майонеза

Приготвяне: Сварете яйцата твърдо, а картофите и морковите - докато омекнат. Нарежете ги на малки парченца, заедно с краставицата, дробчетата, мандарините, чушката, зеления лук и кромида. Кашкавала настържете на ситно или средно ренде.

В тиган загрейте масло на умерен огън. Запържете черния дроб с лука и соевия сос за около 10 минути. Охладете.

Поставете съставките, с изключение на кашкавала, в дълбока купа. Подправете със сол, черен пипер и майонеза. Поръсете отгоре с кашкавала.

10. С грах и яйца 

Продукти: 300-350 г телешки черен дроб, 3-4 яйца, 3-4 стръка зелен лук, 1 малка връзка магданоз, 200 г грах от консерва, сол и черен пипер на вкус, 3-4 супени лъжици майонеза

Приготвяне: Сварете черния дроб до омекване, яйцата – твърдо. Охладете.

Нарежете черния дроб на малки парченца, а яйцата на четвъртинки или по-ситни. Нарежете лука и магданоза.
Смесете черния дроб с граха и зеления лук. Подправете със сол, черен пипер и прибавете майонезата. Прехвърлете в чиния за сервиране и украсете с яйца и магданоз.
08-09-10