Стимулира растежа на силни клони на необходимото място
Почти всички овощни видове и сортове са с изявен растеж за нарастване на по-силни странични клонки във връхната част на короната, и съответно по-слаби в основната. При по-малко видове и сортове се наблюдава обратната закономерност Ц образуват по-силни странични клонки в основната част и по-слаби във връхната.

При първите чрез резитбата се ограничава изнасяне на растежа нагоре в короната. Със съкращаването на едногодишни клонки при формиране на короната се стимулира тяхното разклоняване и образуване на достатъчно силни клони и разклонения на необходимата височина. Такъв вид съкращаване е необходимо да се извършва както при първата резитба след засаждането, така и при следващите години, през които се дооформя короната.
Централната ос не се съкращава

Когато овощните видове и сортове естествено образуват силни скелетни клони в основата на короната, не се налага съкращаване на централната ос по време на формирането. Такива са сортовете на прасковата, както и ябълкови сортове, подходящи за отглеждане тип спър. При някои от крушовите сортове растежът се задържа в долната част на короната, затова те трябва да се режат така, че растежът да се насочи и в горната част на короната. Това са сортовете Доктор Жюл Гюьо, Конфедерация и др.
Съкращаване на клончета

Съкращаването на едногодишни клончета променя характера на растежа.
Съвсем закономерно най-силни прирасти се получават в близост отреза.
Това не зависи от това дали видовете и сортовете имат склонност да образуват по-силни разклонения във основата или връхната част на короната.
Внимание!

Работа с овощарска ножица е по-лесна, ако клонката, която се реже, леко се натиска с ръка по посока на движението на режещата част на ножиците.
Основни правила, които се спазват при рязането
Така се гарантира по-добро зарастване на раните
При формиране на короната на дърветата съкращаването на продължителите на водача и скелетните клони се извършва на 1-2 мм над подходяща пъпки с малък обратен наклон. Не трябва да се оставят чепове, тъй като раните зарастват трудно.
Препоръчително е резитбата на по-големи дървета да се прави отгоре надолу. Так овощарят преценява по-добре кои клони да запази в основата на короната, след като премахне счупените по време на резитбата.
При отстраняването на клонки и клончета от скелетните част се извършва така, че да не остават чепове, защото от тях израстват множество лакомци, които след това също трябва да се отстранят.
Когато се ограничават размерите на клоните и клонките, съкращаването се прави близо до подходяща за продължител клонка. Не трябва да се оставя чеп, особено вертикално насочен.
В близост до отрезите е добре да има повече плодни пъпки, които се запазват. При образуването на повече плодове се ограничава образуването на излишно силни прирасти в тази зона.

При отстраняване на по-дебели клони, когато се използва трион, отрезът се прави така, че от горната страна да допира до образувания в основата на клона пръстен от кора, а отдолу да завършва близо до пръстена. За де се избегне отцепването, в долния край на клона преди окончателното му отрязване, се прави слабо противоположно зарязване с триона, след което отрезът се довършва. Препоръчително е по-големите рани да се замазват с овощарска замазка или блажна боя.

Коментари