Според британски учени млякото на жирафите е по-полезно от кравето, но да се получи е много по-сложно.
Един от първите експерименти по доене на жирафи е направен през 1962 г. За да го направят обаче, на учените се наложило да приспят бозайниците. Така станало ясно, че жирафското мляко съдържа повече витамини A, B6 и B12, отколкото кравето, като същевременно е с 4 пъти по-висока масленост от него. Изследователите веднага уточняват, че повече мазнини невинаги е по-лошо.
При експеримент, проведен от сътрудници на Университета Тъфтс през 2016 г., от 3300 души, които изследователите наблюдавали над 20 г., се наблюдавал намаляващ риск от развитие на диабет, когато менюто им съдържало максимално количество мазнини.
Проблемът с жирафското мляко е, че за разлика от послушните крави, които човек се е научил да отглежда от над 7 хил. години, отглеждането на жирафи е доста сложно. Освен това те не обичат, когато към тях се приближава който и да е.
Освен това при съвременните технологии доенето на жирафи би струвало толкова много, че продажбата на млякото им не би имало никаква възвращаемост.
Освен това в края на 2016 г. жирафите са признати за измиращ вид.
Така че засега "доенето" на жираф (при това самец!), си остава само в една популярна реклама.

Коментари