Нарушаването на температурния режим води до съществени загуби, напомя нашият консултант Ангел Рангелов.

В съвременните инкубатори работните граници на температурата са около 37,8°С с две десети от градуса. По време на своето развитие ембрионите реагират по различни начини на промените в температурата. Установено е, че през инкубационния период
има критични моменти. Често се наблюдава повишена смъртност на зародишите през първите 4-6 дни от началото на люпенето и през последните три дни преди излюпването (17-19-ия ден), а през останалите периоди по-малко.

През първата седмица на люпенето до затварянето на алантоиса в острия край на яйцето повишаването на температурата с 3-4 десети от градуса и влажността на въздуха до 70% ускорява развитието на растежа на ембриона.  В резултат на това жълтъкът поема повече вода от белтъка, разрежда се и под зародиша се образува по-рядка и по-удобна за усвояване хранителна среда.

Храненето и дишането се подобряват, кръвоносната система нараства по-бързо, алантоисът и другите ципи се затварят навреме и покриват ембриона заедно с жълтъка и белтъка.

Понижаването на температурата през този период, както и зареждане на нетемперирани яйца при 25°С забавя развитието на зародишите (ембрионите). Белтъкът
губи от теглото си по-бавно, жълтъкът се разрежда по-слабо, храненето на ембрионите е недостатъчно. Кръвоносната система се развива със закъснение и недостатъчно, поради което излюпването на пилетата закъснява.

През втората половина на ембрионалното развитие температурните колебания оказват
по-различно влияние, особено след 15-16-ия ден. През тези дни в резултат на по-ускореното усвояване на белтъчините или след грешки в технологичния режим температурата в яйцата се повишава. Въпреки че дотогава инкубирането е протичало нормално и алантоисът се е затворил навреме, усвояването на белтъка и
жълтъка се забавя, забавя се и растежът на органите. Тук се наблюдава една неочаквана
аномалия: въпреки забавянето на растежа развитието на ембриона се ускорява под влияние на по-високата температура в яйцето. Начукването на черупката и люпенето на пилетата започва по-рано, но е възможно да продължи и по-дълго от нормалното. Някои от по-рано излюпените пилета са нежизнени, с неприбрана жълтъчна торбичка, което затруднява зарастването на пъпа.
Но повишаването на темпратурата оказва благоприятно влияние върху зародишите, инкубирани в началото при по-ниска температура през първите дни, през които той е изостанал в развитието си или алантоисът не е обхванал напълно съдържанието на яйцата. В такива случаи повишаването на температурата в горните граници на температурния режим компенсира горните недостатъци. Храненето на зародиша се подобрява, растежът влиза в нормалните граници и люпенето започва навреме.

При понижаване на температурата в инкубатора през втората половина на люпенето с няколко десети от градуса растежът се ускорява, защото белтъкът
се усвоява по-рано, жълтъчната торбичка се прибира, пъпът зараства нормално.

Понижаването на температурата в граници, по-ниски от оптималната, забавя усвояването на белтъка и жълтъка, развитието на ембрионите се забавя, люпенето започва по-късно и се удължава с 1, 2, 3 дни. Реакцията на ембрионите към по-леките температурни промени наподобява реакцията на техните родители - птиците, които, както и бозайниците, са топлокръвни животни. Тази топлокръвност се изразява в запазване на почти постоянна телесна температура през всички годишни сезони благодарение на терморегулационната им способност. При студено време консумацията на фуражсе увеличава, обмяната на веществата се засилва, в организма се отделя повече топлина, която компенсира загубите от външната околна среда. Разликата с горещите дни - тогава консумацията на
храна и отделянето на топлина са по-малки, топлообразуването е по-слабо, организмите
не прегряват и получават топлина "отвън". По същия начин реагират зародишите, когато се инкубират в оптималните работни параметри.

Важно! При прекомерно охлаждане те губят макар и малката си терморегулационна способност. Топлокръвността при птиците се проявява веднага след излюпването им. Терморегулационната им способност настъпва различно. При някои диви видове птици например диви патици тя настъпва почти веднага. Те навлизат във водата много бързо, при домашната патица: след 6-7-ия ден, при гъската: след 21-ия ден, при пилетата и пуйчетата: между 21-ия и 28-ия ден. Поради тази причина при отглеждането на домашните птици има определен дневен режим за отглеждане при определена температура през първия, често фатален месец за развитие. Температурата е в зависимост от нагряването, относителната влажност на въздуха,
вентилацията и скоростта на движение на въздуха, както и в инкубаторите, така и в птичарниците.

И така основните правила: 1) Зареждането на инкубатора с нетемперирани яйца при 25°С и понижаването на температурата в началото на инкубацията забавя развитието на зародишите. 2) За да протече излюпването без проблеми, трябва стриктно да спазвате необходимия температурен режим по време на целия период на инкубация.