Със саламура

Осолени лозови листа за сарми

Овързват се с конец, измиват се хубаво

Начин на приготвяне: Използват се млади, свежи, не пръскани лозови листа. Почистват се от дръжките, измиват се и се попарват за около минута във вряща подсолена вода. Навиват се на руло и се нареждат в буркани вертикално. В един буркан се побират 20 броя. За по-удобно при реденето, бурканите се поставят вертикално на масата. Между рулата се поставят клонки магданоз и копър. Плътно подредените листа се заливат с вряща вода, посолена на вкус, в която се разтваря щипка лимонена киселина.
Бурканите се затварят и се стерилизират 20 минути.

Лозовите листа могат да се съхранят и без стерилизиране. Нареждат се по 15-20 броя и се завиват на рула. Между тях се редят клончета копър и джоджен. За да не се развият се овързват с конец поставят се в съд и се заливат със саламура, приготвена в съотношение 250 г сол на литър вода. След като се охладят се редят в буркани и се покриват със саламурата. Преди употреба се измиват със студена вода.