Корекцията на алкохола се прави по-сполучливо с дестилирана вода, която се внася на тънка струя при постоянно бъркане.

Алкохолът на ракията не бива да бъде повече от 40-42 градуса.

За съдовете...

Прясната ракия се налива в дървено буре за отлежаване, в което се подобрява вкусово и получава характерното оцветяване.

Когато се използва стъклен или пластмасов съд, за оцветяване и подобряване на вкуса в ракията се внасят парчета - това се трески или талаш от стара суха дървесина

По-добре да е от дъб, черница или акация и да се прибавя в количество 2-3 г за литър ракия.

Периодично - поне един път месечно - да се взима средна проба от ракията, която се оценява вкусово и на цвят от майстора.

Когато се установи, че е получила добър светло златист цвят и мек хармоничен вкус, се налива в стъклени бутилки.