Необходими продукти: спанак - 0.5 кг замразен на кубчета пасиран (за 3 порции), ориз - 1 ч.ч., лук - 1,5 глава кромид, олио, сол - на вкус, черен пипер - на вкус, смлян босилек - 1/2 ч.л., сух розмарин на връхчета - 1/2 ч.л., вода - 3 ч.ч.

Приготвяне: В тиган с незалепващо покритие слагаме нарязания на порции кромид лук. Капваме малко олио и неколкократно го обръщаме в мазнината, докато се застъкли. Добавяме замразения на кубчета спанак и продължаваме с бъркането, докато спанакът се отпусне напълно от топлината на съда.

Сипвме и ориза и отново разбъркваме добре. Прибавяме 1 чаена чаша вода и похлупваме тигана с капак, за да се задуши спанакът. Готовата смес сипваме в тавичка за печене чието дъно сме намазали с олио.

Добавяме и останалите две чаени чаши вода. Печем на температура 200-250 градуса за 20 минути. Когато течноста в тавичката не се вижда, тогава покриваме тавата с фолио и оставяме така за 10 мин. Изключваме фурната и оставяме ястието на остатъчната температура