В миналия брой написахме съвет към лозарите, особено любителите сред тях, които ни зададоха въпроса дали да извършат просветляване на лози и асми или да изчакат.
Посъветвахме ги да не пренебрегват просветляването на лозите и асмите.
Това е важна задача, която трябва да се направи до края на месец юли, наред с станалите зелени операции.
В този период не са за пренебрегване прекършването на дългите и прораснали леторасти, както и колтученето на лозите.
Това е особено важно за лозите и асмите, които в този период на прекомерна влага, са тръгнали много бързо да израстват и да зашумяват гроздовете, които в този момент най-активно зреят.
Мероприятията от рода на зелените летни операции са особено важни за десертните сортове лозя.
При тях е наложително да намалите прекомерната зелена листна маса и да не допускате буен растеж, който в крайна сметка се осъществява за сметка на гроздовете.
До края на месец юли може да продължите с така наречените зелени операции.
При юлското кършене на лозята при винените сортове трябва да се оставят 14 - 16 листа, а при десертните сортов е - от 16 д 18 листа.
Правилата сочат, че в норални откъм климатично отношение години кършенето на растенията е операция, която може и да бъде пренебрегната, защото при нея се премахват и активни листа.
Но през тази година растежът е толкова силен, че предполага да просветлите.
Коментари