Продукти: 800 г филе, 1 ч.л. морска сол, 1/2 ч.л. млян черен пипер, 1/2 лимон, 300 мл готварска сметана, 3 жълтъка, 2 ч.л. дижонска горчица, 10 г пресен босилек, копър, магданоз, естрагон
Приготвяне:Сьомгата става нежна и ароматна, но по същия начин може да се приготвя всяка риба. В сметановия сос можете да прибавите настърган хрян, къри или шафран. Филето се нарязва по дължина на продълговати парчета с ширина 4-5 см и се слага в плитка форма за печене. Старайте се парчетата да са плътно едно до друго, защото в противен случай ще ви трябва доста сос. Посолете и поръсете с черен пипер и напръскайте с лимонов сок. В купа разбийте сметаната и жълтъците. Прибавете към тази смес ситно нарязаните зелени подправки, настърганата лимонова коре и горчицата. Залейте рибата с получения сос и поставете с загрята до 200 градуса фурна. Печете 20-25 мин. до сгъстяване на соса. Сервира се студено.
Най-подходящите гарнитури са варен ориз, картофена салата или паста Талиатели.
Коментари