ОТГОВОР: Това е т.нар. миризма на сероводород. Тя може да се отстрани, ако е слаба.

Тогава направете едно-две силни проветрявания което става чрез претакане на виното.

То се прехвърля в чисти и добре напушени със серни ленти съдове.

Ако миризмата на сероводород е по-силна, тогава преточете виното върху много чист меден лист.

Според някои майстори в този случай може да продължите лечението като прибавите половин - един грам чист син камък на 100 литра вино.

Ако сте усетили дори и слаба миризма на развалени яйца, както ни пише нашата читателка, трябва да действате веднага.

Тя освен, че е много упорита, след време сероводородът преминава в друг вид съединения, които вече много трудно се поддават на очистване.

За ваше сведение получаването на такъв дъх във виното не е изолирано явление - това се случва, когато се "съберат" повече серни съединения от дрождите и от други микроорганизми.

Профилактиката срещу появата на този аромат се състой в редовно претакане. Най-важно е навременното извършване на първото претакане.