Син камък

Осигурява защита срещу някои гъбни и бактериалини болест, както и повишава жизнеността на кълновете. За целта семената се поставят за 24 часа в 0.02%-ов разтвор, след това се просушават и могат да се сеят в близките дни.

Калиев перманганат

Семена на пипер, домати и краставици се държат 60 мин в 1%-ов разтвор. След това се промиват с чиста вода, просушават се и се сеят веднага.

Перхидрол

Използва се 30%-ов воден прекис, който се разрежда в съотношение 1 част перхидрол към 10 части вода. Семената се поставят в пластмасов съд, заливат се с разтвора и се бъркат често.

Продължителността на третирането е в зависимост от вида на зеленчуковите семена: домати - 25 мин., пипер, патладжан - 30 мин., краставици и пъпеши - 20 мин., тикви - 60 мин., дини - 120 мин., дребните (салати, моркови и др.) - 15 мин.

Солна киселина

Прилага се срещу повърхностно пренасяни вируси TMV и някои бактериални болести по домати и пипер. Семената се поставят за 30 мин. в 20%-ов разтвор от техническа солна киселина.

Натриева основа

Използва се за обеззаразяване на семена на пипер срещу вируса на тютюневата мозайка. Семената се оставят в 2%-ов разтвор за 10 мин. Просушават се без да се промиват с вода.