Както луковиците, така и корените на тези растения могат да се ядат.

Ванилия

Ванилията (Vanilla planifolia), която е вид орхидея, е представител на семейство Салепови.

Тя е единствената орхидея, която произвежда годни за консумация плодове.

Ванилията се среща в Мексико и Южна Америка, но може да се отглежда и като стайно растение.

Характерно за нея е, че се опрашва ръчно. Ванилията произвежда дълги, тъмнокафяви или черни шушулки - само те са годни за консумация, останалите части на растението не трябва да се ядат.

Салеп

Корените на салепа (Orchis mascula), стрити на прах, са годни за консумация.

Получената пудра също се нарича салеп и е основна съставка в много напитки, сладкиши и десерти.

Салепът е скорбяла. Има високо съдържание на хранителни вещества и дори в миналото се е използвал от пътешествениците като заместител на храна.

Дендробиум

Дендробиумът (Den- drobium orchids) се използва в гарнитурите.

Да знаете, че цветовете на всички орхидеи като цяло са годни за консумация, при съответните съображения, защото някои видове могат да раздразнят стомаха.

Цветовете на дендробиума са кулинарна подправка.

В Тайланд с него се запържват основни ястия. В други части на света, например в Европа, се използва за сладкиши и десерти.