Повечето от мандраджиите в Разградско не искат вече да правят сирене по български стандарт, защото предпочитат да заложат на продукти с растителни мазнини.

Това съобщи пред “Труд” д-р Илиян Драмалиев - директор на областната Агенция по безопасност на храните. Хората от бранша са изразили тези свои предпочитания по време на среща с ръководството на агенцията.

В Разградско в момента работят 20 мандри. Повечето от собствениците им предпочитали да произвеждат имитиращи сиренето продукти заради по-ниските им цени. Не достигало и прясното мляко.

“На срещата обсъждахме промените в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, която влезе в сила на 27 август тази година. Тя дава на преработвателите срок от 2 месеца да започнат да изпълняват изискванията на нормативния акт, в който е посочено какво трябва да съдържа един хранителен продукт, за да е сирене”, разказа още Илиян Драмалиев.

Той поясни, че според новите стандарти сиренето трябва да съдържа 80 процента мляко, а в останалите 20 на сто може да се влагат сухи или кондензирани млека и млечен протеин.

Според новата наредба всяко млекопреработващо предприятие може да произвежда в продължение на 6 месеца или само деликатеси с растителни мазнини, или само истинско сирене.@