Пет домашни рецепти, които трябва да опитате

Какво е кесадия?

Кесадия (чете се: „кее-са-дий-я“) буквално означава „нещо малко от сирене“. Това любимо мексиканско ястие представлява пшенични или царевични тортили, покрити със сирене и други продукти, прегънати на две и изпържени или запечени на сух тиган. Поднасят се нарязани, често с добавка от сос салса. Няма правила при консумирането на тази класика.

Мексиканската кесадия е малък празник, който ще подправи ежедневното меню с фойерверки от цветни нюанси и неочаквани вкусове. Това ястие е идеално за мрачен есенен сезон, когато много ни липсват цветовете. А най-хубавото е, че кесадията се прави много лесно, а вариациите за пълнежи са безкрайни. Нека опитаме най-популярните.

1. С шунка и сирене 

Всъщност кесадия е сандвич, приготвен от мексикански тортили, между които е скрит вкусен пълнеж. Няма строги правила за готвене и затова се използват всякакви продукти от хладилника. Печеливш вариант би бил рецептата с шунка и сирене.

Продукти: 2 тортили, ½ глава лук, 100 г шунка, 150 г твърдо сирене или кашкавал, 30 мл растително масло.

Приготвяне: Нарежете лука на полумесеци, а шунката на тънки ивици. Запържете леко лука в тиган, а след това шунката в същия тиган. Прехвърлете в чиния. В сух тиган, за предпочитане грил-тиган, сложете тортилата, поръсете обилно с настърган кашкавал и разпределете запържената шунка и лука. Покрийте с втората тортила, притиснете с ръце и изпържете от двете страни до хрупкава коричка.
За да улесните консумацията на кесадия, я нарежете на триъгълници като пица.

2. С пиле и царевица 

Това е най-често срещаният пълнеж за кесадия. Освен царевица може да добавите и зелен грах, а вместо доматено пюре е добре да сложите пресни белени домати.

Продукти: 2 тортили, 100 г пилешко филе, ½ глава лук, ½ чушка, 100 г кашкавал, 50 г консервирана царевица, 30 мл растително масло, 1 суп. лъж. доматено пюре, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете пилешкото филе на малки парченца. Поставете в тиган с растително масло и подправете със сол и черен пипер. Запържете за 5 минути до златисто и прехвърлете в чиния. Лукът се нарязва на ситно, а чушката - на кубчета или на тънки лентички. В същия тиган запържете първо лука, добавете запърженото пиле и гответе на средно силен огън за 2 минути. Добавете нарязаната чушка и доматеното пюре, размито във вода. Разбъркайте, след което добавете царевицата. Гответе на среден огън, като разбърквате, около 5 минути. Кашкавалът настържете на ситно ренде.

Поставете тортилата върху грил тигана, наредете плънката, поръсете с кашкавал и покрийте с втората тортиля. Изпържете тортилите до красиви златисти ивици.

3. Яйчена кесадия 

Оригиналната закуска е най-добрият начин да се заредите с енергия от сутринта и да се настроите оптимистично. Кесадията с яйце ще свърши идеална работа. Не е необходимо да използвате само пшенични тортили. Царевичните, многозърнестите или доматените тортили ще направят закуската ви още по-вкусна.

Интересни нотки на ястието ще придаде авокадото, което може да добавите към готовия пълнеж.

Продукти: 2 тортили, 2 яйца, 100 г кашкавал, 30 мл прясно мляко, ½ жълта чушка, 1 домат, стрък зелени подправки на вкус, 1 суп. лъж. консервирана царевица, сол на вкус, 30 мл растително масло.

Приготвяне: Разбийте яйцата с млякото и щипка сол. Изсипете яйчената смес в намаслен тиган и при непрекъснато бъркане пържете до стягане на яйцата. Прехвърлете в чиния. Нарежете домата и чушката на малки кубчета, кашкавала настържете на ситно ренде, а авокадото нарежете на средни филийки, зелените подправки наситнете.

Поставете тортилата върху леко намаслен тиган. Отгоре поръсете с настъргания кашкавал, пържените яйца, нарязаните зеленчуци, авокадото, пресните зелении и царевица. Разпределете равномерно плънката. Покрийте с втората тортиля и запържете на среден огън за 2-3 минути от всяка страна.

4. С месо 

Ако сте гладни, но не ви остава много време за приготвяне на вечеря, направете си обилна свинска кесадия.

Продукти: 2 тортили, 200 г свинско месо, ½ глава лук, 30 мл растително масло, 1 суп. лъж. доматено пюре, 100 г кашкавал, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Лукът се нарязва на кубчета и се задушава до прозрачност в растително масло. Свинското месо се нарязва на ивици, добавя се към лука и се запържва до златистокафяво. Подправете със сол и черен пипер, добавете доматеното пюре. Задушете месото още няколко минути.

Поставете тортилата върху друг горещ тиган. Изсипете настъргания кашкавал отгоре, разпределете свинското месо с лука и оставете за около 3 минути. Покрийте с втората тортиля, обърнете и запържете още 3 минути.
Ако искате да добавите подправка към ястието, сложете лют червен пипер в пълнежа или сменете доматеното пюре с аджика.

5. С гъби и спанак 

Кесадията е много вкусна и без месо. Заслужава си да пробвате. Вместо спанак можете да добавите други зеленчуци или настъргани тиквички.

Продукти: 2 тортили, 200 г пресни гъби, глава лук, 1 скилидка чесън, 50 г спанак, 100 г кашкавал, сол и черен пипер на вкус, 30 мл растително масло.

Приготвяне: Нарежете гъбите на тънки филийки, лука - на полумесеци, а чесъна смачкайте с преса. Запържете гъбите и лука в тиган в растително масло. Добавете чесъна и пържете още 5 минути. Добавете почистения спанак, разбъркайте и след 1 минута свалете от котлона. Прехвърлете плънката в чиния.
Сложете една тортиля върху сух или леко намаслен тиган, отгоре поръсете настърган кашкавал и плънка, покрийте с втора тортиля. Запържете кесадиите за около 2 минути от всяка страна и сервирайте веднага.

Какво да поднесете с кесадили 

Кесадилите традиционно се сервират с гуакамоле или доматена салса. За да приготвите първия сос, е много важно да изберете узряло авокадо, в противен случай няма да се пасира добре и сосът ще стане на бучки. Салсата се приготвя по различни начини, предлагаме най-популярната рецепта от пресни домати.

Продукти за гуакамоле: 1 авокадо, глава чесън, люта чушка, ½ лимон, 20 мл зехтин, сол на вкус.

Приготвяне: Обелете и нарежете на едро авокадото, веднага го поръсете с лимонов сок. Пюрирайте. Нарежете на ситно лютата чушка и чесъна, добавете ги към авокадото и разбъркайте. Подправете със сол, черен пипер и прибавете зехтин. Сосът е готов.

Продукти за салса: 2 средно големи домати, ½ чушка, ½ глава червен лук, 2 стръка кориандър, ½ лимон, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Доматите, чушката и червеният лук се нарязват на малки кубчета. Кориандърът се нарязва на ситно. Смесете съставките, поръсете с лимонов сок, сол и черен пипер. Салсата кесадия е готова!