Доста по-лесно е да се приготви и запази гроздовият сок, като се използват някои химични вещества, които така или иначе домакините у нас от много години познават и употребяват.

За консервиране на гроздовия сок може да се приложи натриев салицилат – т.нар. салицил, който се употребява в много държави. Той не променя вкусовите качества на мъстта, но след 2000 г. у нас беше препоръчано по здравословни причини да се спре употребата му.

На негово място у нас е позволено използването на натриев бензоат – до 1 грам на литър мъст, но той леко променя вкуса на сока.

При тази рецепта към отделената в началото чиста мъст се прибавя натриевият бензоат, предварително добре разтворен във вода или мъст. Сместта се налива в чисти съдове, които се затворят много добре. След около 30 дни сокът се избистря, тогава бистрият сок се отделя и се налива в чисти бутилки.

Задължително е да се съхранява на хладно. Ако започне да ферментира, трябва бързо да се консумира или пастьоризира, защото, остави ли се, по-късно се получава вино с лош вкус.