Ако обичате да се разхождате из паркове и градинки, без съмнение сте срещали едни големи зелено обагрени и доста странни плодове натъркаляни по земята през лятото и есента. Те страшно много приличат на зелени портокали или топки за тенис. Виждайки ги се впечатляваме, чудим се що е то и ако има кой да отговори, е добре, но и бързо забравяме. И така до следващата година. Та, тази година решихме да изпреварим събитията и да дадем първо отговора.

На първо място трябва да ви предупредим - тези плодове не са ядивни. Както всички растения, имат лечебни качества, но със сигурност не стават за ядене. Въпреки приликата им със цитрусите, те са по-близки роднини на черниците. Имат си много разговорни имена все свързани с външния вид – зелен мозък, маймунска топка, адамова ябълка, див портокал и много други. Латинското или официалното международно прието име е Маклура.

Маклурите са интересни представители на флората. Общо са девет вида, но у нас се срещат само два. Използват се най-често в парковото озеленяване, за изграждане на ветрозащитни пояси в засушливи райони и по-рядко в лични градини. Обикновено дърветата остават незабелязани поне докато не настъпи моментът на плододаване.

Интересното е, че в някои държави се считат за инвазивни. Проблем при размножаването чрез семена обаче държи положението под контрол. Какъв е проблемът ли? За да се образуват семена се необходими мъжки и женски растения. Ако двата пола не са налични, плодове се оформят, но няма самонастанило се поколение.

Отглеждането е лесно 

Сдобиването с фиданка маклура е по-трудната част, отколкото да я отгледате.

Растенията предпочитат слънчево изложение и веднъж вкоренени добре не се притесняват от засушаване. Това е и една от основните причини да намират място в парковете и край пътищата. В литературата се отбелязва, че дръвчетата, особено младите, не понасят добре силни въздушни течения. Затова мястото им трябва да е закътано.

Обърнете внимание, маклура може да се размножава чрез семена (за които са необходими мъжки и женски растения, както стана ясно), резници и отводи.

Не е взискателна към почвата, приспособява се лесно, расте бързо и може да се оформи като дърво или храст.

Става за жива ограда или акцент 

Ако се чудите с какво да оградите имота си, но така че хем да е красиво, хем да дава известна сигурност, помислете за растения с бърз растеж и бодли. В това отношение тази непретенциозна красавица е идеална.

Младите клонки и стъбла са покрити с бодли, които могат да спукат гумата на колата, но през такъв плет със сигурност няма да мине някой натрапник. Е, ще бъде необходимо да режете и оформяте редовно. И да внимавайте с плодовете, особено ако имате малки деца или игриви кученца.

Алтернативи за бодливи живи огради има много. Някои от тях дават дори ядливи плодове.

Като акцент в двора, маклурата ще израсте бързо и ще оформи красиво дърво. В този случай не са необходими по-специални резитби освен санитарните

За какво може да се ползва? 

Маклурата няма традиционни приложения у нас. Дори се твърди, че дървото е опасно в периода на зреене на плодовете. И как иначе? Ако тази голяма зелена топка падне на главата на някой от височина над 10-15 метра?

Оставяме настрана чисто физическите повреди. Дървесината е ценна и трайна. От нея се изработвали лъкове и сувенири. Младите саморасли фиданки могат да послужат за подложка на черница с ценни стопански качества. Тук обаче въпросът е спорен, защото не се знае точно колко съвместими са двата вида във времето.

Плодовете хранят гризачи и птици, има данни, че гонят влечуги, ако се разхвърлят на определени места.

Лечебни качества и ползи 

Оказва се, че по земята в парковете се търкалят лековити топки за тенис. Химичният състав на плодовете е богат и много сходен с точи на дудите, но съдържа и токсини.

Според някои източници консумацията под лекарско наблюдение има имуномодулиращ ефект. Твърди се, че стопяват ракови образувания, което е изумително.

Най-често от маклуровите плодове се приготвят извлеци, тинктури и кремове. Те действат срещу ставни болки, ревматизъм, артрит, помагат при рани и дори хемороиди. Има рецепти за домашно приготвяне, но препоръката е да се доверите на специалист, предвид токсичността, която вече споменахме.