Изчезват от масата за броени минути

Деликатно тесто, ароматен плодов пълнеж и желание да хапнеш още едно парче.

1. Лесен сладкиш 

Продукти: 5 яйца, 200 г захар, щипка ванилия, 160 мл растително масло, 300 г брашно, 2 чаени лъжички бакпулвер, 500-600 г ягоди, няколко супени лъжици пудра захар.

Приготвяне: Отделете белтъците от жълтъците. Смесете захарта и ванилията. Разбийте белтъците с миксер и постепенно добавете захар, като продължавате да разбивате. Ако искате паят ви да е по-сладък, можете да добавите допълнително захар. Разбъркайте добре сместа, докато стане гладка и кремообразна. Като продължавате да разбивате крема, добавете жълтъците един по един. Прибавете маслото.

Смесете брашното и бакпулвера и добавете пресятата брашнена смес към крема на части. Разбърквайте старателно след всяка порция брашно. Прехвърлете тестото в застлана с хартия форма за печене и изравнете. Отгоре наредете цели ягоди, като леко притискате плодовете да потънат в тестото.

Печете на 170 °C за около час. Поръсете готовия сладкиш с пресята пудра захар.

2. Сладка пита с кисело мляко  снимка: ochenwkusno.ru

снимка: ochenwkusno.ru

Продукти: 2 яйца, 200 г захар, 1 пак. ванилия, 200 г кисело мляко, 1/2 чаена лъжичка сода за хляб, 300 г брашно + малко за поръсване, 250-300 г ягоди, 2-3 супени лъжици растително масло.

Приготвяне: Разбийте яйцата, заедно със захарта и ванилията. Добавете към киселото мляко содата и разбъркайте. Сипете шупналото мляко към яйчната смес и разбъркайте. Постепенно добавете брашното и замесете тестото до получаването на еднородна консистенция.

Нарежете ягодите на половинки. Намажете формата за печене с масло и поръсете с брашно. Сипете половината тесто в тавата и отгоре наредете ягодите. Покрийте с останалото тесто.

Поставете сладкиша във фурна, загрята до 180 °C за около 1 час.

Проверете готовността с клечка за зъби: тя трябва да излезе суха.

3. С извара и заквасена сметана 

Продукти: 450 г брашно, 220 г захар, 1/4 чаена лъжичка сода за хляб, 1 ч. лъж. лимонов сок, 300 г масло, 3 яйца, 200 г високомаслена извара, щипка ванилия, 200 г заквасена сметана, 120 г пудра захар, 200-300 г ягоди, 1 клонче мента.

Приготвяне: Смесете брашното и 200 г захар. Угасете содата за хляб с лимонов сок и добавете към брашното. Прибавете мекото масло и 2 яйца и замесете тестото. Покрийте го със стреч фолио и оставете в хладилник за един час.

Разстелете охладеното тесто по дъното и стените на съда за печене. Покрийте с пергамент и поръсете отгоре суров грах или боб.
Това се прави, за да се избегне неравномерното надуване на блата по време на печенето. Поставете тавата във фурна, загрята до 220 °C за 10 минути.

С помощта на миксер разбийте изварата, останалата захар, 1 жълтък и ванилията. Извадете блата от фурната и отстранете хартията, заедно със зърната. Сипете изварата върху кората, изравнете и печете на 180 °C за още 15 минути.

Разбийте сметаната и пудрата захар до гладка смес. Когато сладкишът с изварата се охлади, разпределете отгоре сметановия крем. Нарежете ягодите на тънки филийки и ги поставете върху крема. Украсете с клонче мента в средата.

4. С мая и пясъчни трохи  снимка: mojewypieki.com

снимка: mojewypieki.com

Продукти: 125 мл прясно мляко, 150 г масло, 500 г брашно, 150 г захар, 1 пак. суха мая, 1/2 чаена лъжичка сол, 2 жълтъка; щипка бакпулвер, 500 г ягоди, 1 супена лъжица картофено нишесте

Приготвяне: Загрейте леко млякото и разтопете в него 25 г масло. Смесете половината пресято брашно с 50 г захар, маята и щипка сол. Добавете прясното мляко с маслото и 1 жълтък. Замесете тесто.

Покрийте с кърпа и оставете на топло за около час. Тестото трябва да удвои обема си.

За пясъчните трохи смесете останалото брашно, захар и сол и бакпулвера. Разтопете останалото масло и го прибавете към брашното, заедно с втория жълтък. Разбъркайте.

Нарежете ягодите на четвъртинки, поръсете ги с картофеното нишесте и разбъркайте внимателно. Разточете тестото и го прехвърлете в тава за печене. Оставете за 20 минути „да почине“. Разпределете плодовете върху тестото и покрийте с пясъчни трохи. Печете 40-50 минути на 180 °C.

5. Бутер пай  Снимка: tasteandbake.com

Снимка: tasteandbake.com

Продукти: малко растително масло, 500 г бутер тесто, 300-400 г ягоди, 150-200 г захар, 1 яйце.

Приготвяне: Покрийте тавата за печене с хартия и намажете с масло. Отрежете около 1/4 част от тестото, а останалата част разточете на кора с размера на формата. Поставете разточеното тесто върху хартията. Наредете плодовете отгоре и поръсете с почти цялата захар. Разточете останалото тесто и го нарежете на ивици. Направете решетка върху ягодите. Притиснете внимателно краищата към основата на тестото.

Намажете отгоре с разбито яйце и поръсете с останалата захар. Печете на 200 °C за около 20 минути.

6. С праскови  Снимка: whatsgabycooking.com

Снимка: whatsgabycooking.com

Продукти: 350 г брашно, чаена лъжичка сол, 240 г масло, 6-8 супени лъжици студена вода, 300-400 г ягоди, 6-8 праскови, 80 г захар + за поръсване, щипка смляно индийско орехче, чаена лъжичка царевично нишесте, 1 яйчен белтък.

Приготвяне: Смесете 300 г брашно, половината сол и 220 г масло. Сипете студената вода, разтрийте леко сместа с вилица и омесете тестото с ръце. Ако се разпада, добавете още малко вода. Разделете тестото на две, увийте със стреч фолио и оставете в хладилник за един час. Разточете едната топка от тестото и го поставете в съд за печене.
Тестото трябва да покрива дъното на формата и леко да излиза над страните.

Нарежете ягодите на половинки, а прасковите нарежете на по-малки парчета. Смесете плодовете и ги поръсете със захар, индийско орехче, щипка сол и нишестето. Разпределете пълнежа върху тестото и отгоре добавете останалото масло, нарязано на малки парченца.

Разточете втората част от тестото и нарежете на ленти. Направете от тях решетка върху пая, изрежете излишното тесто и притиснете здраво краищата. Разбийте белтъка с 1 супена лъжица вода и намажете сладкиша. Поръсете със захар.

Печете във фурна, загрята до 220 °C, за 20 минути. След това намалете температурата до 180 °C и печете още 35-40 минути.

7. Затворена пита  снимка: addapinch.com

снимка: addapinch.com

Продукти: 100 г масло, 120 г брашно, 1,5 чаена лъжичка бакпулвер, четвърт чаена лъжичка сол, 300 г захар, 240 мл прясно мляко, щипка ванилия, 500 г ягоди.

Приготвяне: Поставете маслото в съд за печене и разтопете във фурна, загрята до 180 °C. Смесете брашното, бакпулвера, солта, 250 г захар, млякото и ванилията до гладка смес. Извадете тавата от фурната и изсипете тестото, без да разбърквате маслото.

Нарежете ягодите на половинки, покрийте с останалата захар и внимателно разбъркайте. Разпределете плодовете във форма с тестото, без да разбърквате. Печете на 180 °C за 45 минути, докато леко покафенее.

8. Пай без печене 

Продукти: 250 г бисквити Oreo или други шоколадови бисквити, 80 г масло, 1,5 чаена лъжичка желатин, 3 супени лъжици студена вода, 300 г ягоди, 300 г сладкарска сметана, 80 г пудра захар, щипка ванилиня.

Приготвяне: Смелете бисквитките в блендер, добавете разтопеното масло и разбъркайте добре. Разстелете основата на блата върху дъното и отстрани на тортена форма с диаметър 20–23 см. Поставете в хладилника за половин час.

Разтворете желатина във вода и оставете за 5-10 минути. Пасирайте 200 г ягоди. Загрейте водата с желатина на слаб огън, за да се разтвори напълно. Добавете към пасираните плодове и разбъркайте.
Разбийте сметаната, докато стане кремообразна. Докато разбивате, добавете пудрата захар и ванилията. Прибавете ягодовото пюре и разбъркайте добре. Нарежете останалите ягоди на големи парчета, добавете ги към сметаната и отново разбъркайте внимателно.

Разпределете пълнежа върху охладената основа. Поставете сладкиша в хладилник за една нощ или поне няколко часа. Украсете с ягоди и бисквитки.

9. С банани и маслен крем  Снимка: joythebaker.com

Снимка: joythebaker.com

Продукти: За тестото: 200 г брашно, 60 г пудра захар, четвърт чаена лъжичка сол, 130 г масло, 1 жълтък, малко растително масло.

За пълнене: 480 мл прясно мляко, 6 жълтъка, 100 г кафява захар, 60 г царевично нишесте, щипка сол, 1 пак. ванилия, 40 г масло, 2 зрели банана, 100 г ягоди, 240 г сметана за разбиване, 2 суп.лъж. пудра захар.

Подготовка: Смесете брашното, пудрата захар и солта. Добавете парчета студено масло и разбийте сместа с миксер. Продължавайки да разбърквате, добавете жълтъка. Замесете тестото до еднородност. Разстелете го по дъното и отстрани на формата за печене и оставете в хладилника за половин час.

Намажете лъскавата страна на фолио с масло и покрийте тестото, като леко го притискате. Поставете тавата във фурна, загрята до 190 °C за 25 минути. Извадете е внимателно отстранете фолиото.
Ако тестото е леко подуто, натиснете внимателно с ръце. Печете тестото още 8-10 минути и охладете.

Оставете млякото да заври. Разбийте жълтъците със захар, нишесте, сол и щипка ванилия до гладка смес. При непрекъснато бъркане сипете яйчната смес на порции към горещото мляко. Прехвърлете сместа в тенджера и като разбърквате от време на време, изчакайте да заври на умерен огън.

Свалете крема от огъня и оставете за 5 минути. Добавете маслото и разбъркайте добре. Покрийте със стреч фолио и охладете в хладилника.

Нарежете почти всички ягоди и банани на тънки филийки и ги наредете върху охладената кора. Покрийте с охладения крем. Разбийте сметаната. Добавете пудрата захар и щипка ванилия и разбийте отново. Разпределете върху пая и украсете с нарязани ягоди.