Най-често се наблюдава при палета, точно както е при малките деца, но някои четириноги никога не надрастват гаденето и повръщането

Обикновено има две причини кучетата да страдат от болест при движение: физическа или психологическа. И понякога последното може да причини първото.

Точно както при хората, автомобилната болест при четириногите е свързана с чувството за баланс. Най-често се наблюдава при палета, точно както е при малките деца. Това е така, защото структурите във вътрешното ухо, използвани за баланс, все още не са напълно развити. Разбира се, също като хората, някои кучета никога не надрастват гаденето и повръщането, причинени от болестта при движение.
Четириногите също могат да страдат от тревожност, свързана с автомобила. Ако, например, първите няколко пътувания на любимеца ви са довели до прилошаване и повръщане, той понякога започва да свързва колата с това. Или престоят в нея му напомня на неприятни или травмиращи неща, като посещение на ветеринар или отделяне от котилото.

Независимо от причината, ако всяко пътуване се превръща във филм на ужасите и завършва с много нещастно куче и кола, която се нуждае от цялостно почистване, има някои неща, които можете да направите.

Направете пътуването по-удобно 

* Нагласете какво вижда: гледането как светът се забързва неясно през странично стъкло може да докара всекиго до гадене. Поставете кучето си на средната седалка отзад, за да има по-голяма вероятност да гледа напред. Използвайте предпазен колан, за да го държите безопасно на място. Някои собственици предпочитат да използват клетка със солидни страни, за да ограничат зрителното поле на любимеца си.

* Спуснете стъклата на автомобила: дори няколко сантиметра чист въздух ще изравнят вътрешното и външното въздушно налягане и това може да помогне за намаляване на гаденето. Поддържането на автомобила хладен и добре проветрен също е полезно.

* Ограничете приема на храна преди пътуване: ако е възможно, задръжте храненето за 12 часа преди пътуването с кола. Но не ограничавайте достъпа до прясна вода.

* Вземете нещо, което мирише на вкъщи: независимо дали е много обичана играчка, любимото му одеяло или дори старата ви тениска.

* Купете специална играчка, която давате на кучето само в колата. Помогнете му да свърже пътуването в колата със забавление.

Опитайте постепенно 

Можете да предприемете стъпки, за да помогнете на кучето си да преодолее болестта от движение и безпокойството от автомобила. Започнете с поставянето му в колата с вас за няколко минути на ден. Не я палете и не шофирайте никъде, просто седнете тихо, хвалейки го и нежно го галете.

След няколко дни с това упражнение, опитайте да запалите колата и да я оставите да работи за няколко минути с кучето в нея. Донесете играчка и играйте с него. Направете го щастлив момент. След това изгасете автомобила и излезте. Правете това няколко дни, докато любимецът ви покаже ентусиазъм да отиде до колата. Номерът тук е да напредвате бавно, докато той не показва признаци на болест.

Следващата стъпка е да карате веднъж нагоре-надолу по алеята или пътя пред къщата си, след което да спрете и да излезете. Бавно увеличавайте количеството пътувания, докато можете да предприемете кратки обиколки до някъде, където на вашето куче му харесва - може би парк или посещение на приятел за игра. Ако на любимеца ви му прилошее, направете крачка-две назад в процеса, докато изгради толерантност към колата.

Ако има неуспехи, запазете спокойствие. Кучето ви може да показва признаци на безпокойство като хленчене, лигавене, облизване на устните или дори повръщане. Викането по него или правенето на голяма работа от това само ще усили стреса му. Запазете хладнокръвие и опитайте отново утре.

Лекарства и билки 

Когато нищо друго не работи, вашият ветеринарен лекар може да препоръча лекарства, например нещо против гадене или тревожност. Той може дори да предложи успокоително. Има и естествени билки и растения, които могат да помогнат за успокояване на кучето и стомаха му, като лавандула, джинджифил и валериана. Не забравяйте да се консултирате със специалист преди да дадете на любимеца си някакви лекарства или билки.

Въпреки че много кучета ще надраснат автомобилната болест, някои са склонни към нея през целия си живот. Би било жалко, ако всяко пътуване до ветеринар е травматично (и за двама ви) или ако четириногият ви другар трябва да пропуска семейни излети и ваканции. Заслужава си времето и усилията, за да се опитате да облекчите страданието на кучето си и да улесните пътуването с автомобил за всички.