Смесването на различни продукти е печеливша комбинация
Бяло саламурено сирене, фета, брънза – това са все наименования на любим наш млечен продукт, който с удоволствие хапваме през цялата година. Приготвя се от краве, овче или козе мляко и консистенцията може да варира от еластична до доста мека или по-суха и ронлива.
Сиренето е чудесно допълнение към различни салати, ястия и дори и десерти. Днес ви предлагаме интересни рецепти за салати, извън познатата на всички ни шопска, които са истинска находка и ще ви изненадат с приятната си комбинация от вкусове!
1. Гръцка
Ще ви трябват: чушка, краставица, домат, 100 г сирене, половин глава червен лук, шепа маслини, сух риган, 2 супени лъжици зехтин.
Приготвяне: Нарежете чушките, лука, доматите и краставиците на кубчета. Разбъркайте добре и добавете маслините. Овкусете със зехтина. Поставете отгоре цяло парче сирене и поръсете с риган.
2. С портокали, нар и рукола
Ще ви трябват: 1,5 портокала, връзка рукола, 100 г сирене, половин нар, 1 авокадо, 1 суп. лъж. шамфъстък, 1 ч. лъж. мед, 3 суп. лъж. зехтин, щипка сол и черен пипер.
Приготвяне: Пригответе дресинг със зехтин, сок от половин портокал, мед, сол и черен пипер. Нарежете на кубчета портокала, сиренето и авокадото, нара обелете, а руколата накъсайте с ръце. В дълбока купа смесете всички съставки и полейте с дресинга. Украсете с накълцан шамфъстък.
3. Спанак със сушени домати
Ще ви трябват: 1 авокадо, 50 г бекон, 150 г спанак, 125 г гъби, 200 г сирене, 2 суп. лъж. зехтин, 1 ч. лъж. винен оцет, 5 сушени домати, щипка сол и черен пипер.
Приготвяне: Беконът се нарязва на тънки ивици и се запържва до хрупкавост. Нарежете гъбите, авокадото и сиренето на кубчета, а спанака – на ивици. Разбъркайте всичко и подправете със сместа от зехтин и подправки. Добавете сушените домати.
4. С авокадо и пиле
Ще ви трябват: 1 авокадо, 1 домат, 5 листа зелена салата, пилешко филе, 100 г сирене, половин лимон, 3 суп. лъж. зехтин, сол, черен пипер.
Приготвяне: Нарежете пилешкото филе на тънки филийки и го запържете до златисто. Нарежете авокадото, домата, салатата и сиренето на кубчета. Пригответе дресинг от сока на половин лимон, зехтин, сол и черен пипер. Смесете и разбъркайте всички съставки.
5. С паста
Ще ви трябват: 150 г макаронени изделия, 150 г сирене, 1 домат, 2 скилидки чесън, майонеза, зелени подправки.
Приготвяне: Сварете пастата до полуготовност и я прехвърлете в гевгир. Настържете сирене, нарежете доматите на кубчета, а чесъна - на ситно. Смесете всичко и подправете с майонеза. Украсете със ситно нарязани зелени подправки.
6. Капрезе
Ще ви трябват: 1 голям домат, 50 г сирене, няколко стръка босилек, 2 суп. лъж. зехтин, 3 суп. лъж.балсамов оцет, сол, риган.
Приготвяне: Нарежете домата и сиренето на колелца. Оставете балсамовия оцет на котлона да заври, докато се сгъсти. Започнете да редите салатата, редувайки парче домат, парче сирене. Поръсете със зехтин, оцет, сол и риган. Гарнирайте с листа босилек.
7. С морски дарове
Ще ви трябват: 300 г коктейл от морски дарове, 2 жълти домата, 50 г сирене, 1 зелена салата, 3 суп. лъж. зехтин, зелени подправки, сол и черен пипер.
Приготвяне: Сварете замразените морски дарове за 7 минути. Прехвърлете в гевгир. Нарежете доматите и сиренето на кубчета, а салатата - на ленти. Смесете всички съставки и подправете салатата с олио, сол и черен пипер. Украсете с нарязан копър.
8. С червена риба
Ще ви трябват: 100 г леко осолено филе от сьомга, 100 г сирене, 1 авокадо, 5 чери домата, 1 суп. лъж. сусам, по една връзка спанак и рукола, 20 г масло, сол, черен пипер, олио за дресинг.
Приготвяне: Измийте и нарежете спанака. Задушете го за няколко минути в масло. Оформете канапе и наредете върху него тънко нарязаната сьомга, сиренето и авокадото, нарязани на кубчета. Отгоре накъсайте руколата. Украсете салатата с половинки чери домати и подправете с олио. Добавете подправки на вкус.
9. С месо от крил
Крилът е морско ракообразно, което се среща във всички морета и океани, но най-разпространен е арктическият. Маслото от крил е изключително полезно като превантивна мярка и за лечение на редица заболявания.
Ще ви трябват: 200 г консервирано месо от крил, 3 яйца, 40 г сирене, 30 г зелен лук, майонеза и сол.
Приготвяне: Сварете твърдо яйцата, обелете ги и ги настържете на едро ренде. Смесете яйцата и месото от крил. Прибавете настърганото сирене и ситно нарязания лук. Подправете с майонеза и малко сол.
10. С печено цвекло
Ще ви трябват: 3 глави червено цвекло, 100 г сирене, 1 връзка рукола, 50 г ядки кашу, 4 суп. лъж. зехтин, 1,5 суп. лъж. балсамов оцет, 1 суп. лъж. лимонов сок, щипка сол и черен пипер.
Приготвяне: Измийте цвеклото и го изпечете във фурната на 190 градуса за един час. Когато е готово, обелете го и го нарежете на кубчета. Нарежете и сиренето. Накъсайте руколата с ръце и разбъркайте всичко. Подправете салатата със дресинг, приготвен от зехтин, оцет и подправките. Поръсете с лимонов сок.
11. С лайм и тиква
Ще ви трябват: 1 лайм, 300 г тиква, 100 г сирене, 1 авокадо, 100 г ориз, 2 домата, 1 суп. лъж. захар, щипка сол, 1 суп.лъж. оцет, 2 суп.лъж. зехтин, кориандър.
Приготвяне: Загрейте фурната до 180 градуса и изпечете нарязаните на кубчета и поръсени със захар тиква и домати за 20 минути. Нарежете авокадото на филийки, а лайма – на четвъртинки. Сварете ориза и смесете всички продукти в купа за салата. Подправете със сол, оцет и зехтин.
12. С киноа
Ще ви трябват: 5 чери домата, половин чаша киноа, 50 г сирене, връзка спанак, краставица, 3 скилидки чесън, 2 суп. лъж. масло, 1 ч.лъж. ябълков оцет.
Приготвяне: Киноата се вари 15-20 минути. Нарежете чесъна на филийки и запържете до златисто. Нарежете чери доматите наполовина, краставицата на кръгчета, а спанака на ленти. Смесете и подправете всичко с олио, оцет. Добавете подправките и сиренето.
13. С пъпеш и смокини
Ще ви трябват: 5 смокини, 1 връзка спанак, 50 г сирене, 100 г обелен пъпеш, 1/4 ч.ч. орехи, половин лимон, сол и черен пипер.
Приготвяне: Нарежете смокините на четвъртинки, спанака на ивици, а пъпеша - на филийки. Настържете сиренето. Смесете всички съставки и ги подправете с лимонов сок, олио, подправки.
14. С печено цвекло и пъпеш
Ще ви трябват: 1 глава цвекло, 150 г обелен пъпеш, 100 г сирене, 1 скилидка чесън, 2 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. балсамов оцет, сол, черен пипер, зелени подправки.
Приготвяне: Изпечете цвеклото във фурната за един час на 190 градуса. Нарежете пъпеша, цвеклото, чесъна и сиренето. Смесете всичко в дълбока купа и украсете салатата с нарязани магданоз и копър.
15. С мус и диня
Ще ви трябват: 200 г сирене, 100 г кисело мляко, 100 г диня, чипс за декорация.
Приготвяне: Разбийте сиренето и киселото мляко в блендер и сипете получената смес на дъното на чинията. Нарежете динята на големи филийки и поставете отгоре. Поръсете салатата с подправки на вкус и украсете с чипс или препечен хляб.
Коментари