Недостигът им може да се задълбочи през второто тримесечие, съобщава Европейската централна банка

Д-р Олаф Цинке, Агрархойте

Селскостопанските химикали, хербициди и фунгициди се оказват дефицитни тази пролет. Същото се отнася и за минерални торове и други важни суровини за производството в сектор земеделие.
Причините: прекъснати вериги за доставки, огромно забавяне в корабния транспорт, изключително оскъдни и скъпи контейнери в резултат на продължаващите COVID-мерки. Преди по-малко от месец Европейската централна банка (ЕЦБ) отчете затруднения в осигуряването на много важни суровини поради пандемията. Основата на доклада на ЕЦБ е проучване на индустриалните компании.
В него за пример е спирането на производството във Fendt, поради липсата на полупроводници (каквито впрочем проблеми имаха и световни производители на автомобили като „Даймлер“). Въпреки многото поръчки, дейността на редица компании са стопирани поради масивни проблеми с доставките, съобщи ЕЦБ. През последните няколко седмици имаше значителни затруднения, освен при полупроводниците, и при металите, химикалите и пластмасите. Тези проблеми се усложняват от постоянните трудности в логистиката, особено поради липса на товарни контейнери, пише в доклада им.

Експертите на ЕЦБ смятат, че затрудненията в

предлагането ще се влошат през второто тримесечие
на 2021 г., преди ситуацията постепенно да се подобрява през есента.
Медиите от САЩ алармират за същите проблеми. Американските фермери изпитват явен недостиг на пазара на селскостопански химикали. Там фермерите отчитат повишаване на цените и затруднения в доставките на хербициди и фунгициди. Няколко фактора оказват влияние, за да се стигне да тази ситуация, обяснява анализаторът на Rabobank Сам Тейлър пред аграрният онлайн портал АgFax.

От една страна, очакваните производствени изоставания в резултат на рязкото спиране на заводи в Китай в началото на пандемията от COVID-19 се усещат в световен мащаб. „Почти всички химически продукти за селскостопанския сектор са свързани с веригата за доставки с Китай", казва Тейлър. "Освен това много от тези вещества от веригата за доставки се произвеждат от малко на брой фабрики", добавя той.
Така че ако една или две фабрики бъдат затворени, това може бързо да доведе до недостиг. Скоростта, с която фабриките се затварят, за да се забави пандемията, означава също, че процесите в тях може да не са протичали добре и че може да отнеме повече време от нормалното, напомня Тейлър. И тъй като китайското химическо производство ще обслужва първо вътрешното търсене, фермерите в други страни може да нямат важни рз-химикали.

Да не забравяме и забавяне на изпращането и получаването на товарите. "Цената на транспортните корабни контейнери се е увеличила петкратно или десетократно от китайския пазар, до голяма степен поради недостига на предлагане и силното търсене", казва Тейлър. „Ще отнеме много време на продукти от Китай да достигнат канали за продажба на дребно в други страни.“

Германската федерална банка (Бундесбанк) също съобщава, че броят на индустриалните компании, които се борят с проблемите на веригата за доставки, се е удвоил до почти 20% от средата на 2020 г. до януари 2021 г. Счита се, че е възможно дори „натрупване на смущения във веригата на доставки“.

Резултатът: скачането на цените не е мираж,

суровината, която се търси, не е достъпна. Затова някои икономисти говорят за паническо закупуване в преработващата промишленост.
Федералната статистическа служба на Германия отчете увеличение на цените за търговски продукти на производители от 3,7 процента за март, което не се е случило от последните десет години. Това рязко покачване на цените ще подхрани инфлацията, защото производителите ще предадат увеличението на цените към своите клиенти.

Това се отнася и за агрохимикалите и торовете, при които цените наскоро се взривиха. В международен план цените на едро за глуфозинат и глифозат са се повишили с 50% в сравнение с миналата година, съобщава анализаторът на Rabobank Тейлър, а активната съставка атразин е с 40% по-скъпа. Тези разходи се прехвърлят на фермерите.

По-високи цени в агроиндустрията след 2023 г.

Неотдавнашно проучване на Службата за икономически изследвания на USDA показва потенциални неблагоприятни въздействия върху глобалния пазар, ако Европейският съюз и/или други страни приемат стратегията „От фермата до трапезата“.
Старши икономист от Службата за икономически изследвания Джейсън Бекман казва, че намаляването на употребата на пестициди с 50%, торовете с 20% и земеделските земи с 10% може да има домино ефект.
„И така, виждате, че производството спада, защото те не могат да използват толкова тор и пестициди. Ако производството намалее, цените ще се покачат след 2023 г. По-високите цени водят до по-високи разходи за храна. Вследствие търговията е засегната, тъй като имате по-малко продукти за износ и така цените в световен мащаб ще се покачат“, казва Бекман за Genetic Literacy Project. Освен това броят на хората с „несигурни храни“ може да се увеличи допълнително с 22 милиона души, ако ЕС е единственият регион, който приеме стратегията, но може да достигне до 185 милиона души, ако се включат още държави.

От САЩ: Компании ще използват въздушен транспорт, вместо корабен, за да наваксат забавянето в доставките на химически суровини.
От САЩ: Компании ще използват въздушен транспорт, вместо корабен, за да наваксат забавянето в доставките на химически суровини.