Проектът на университета Обърн използва повторно отпадъците от аквакултурите за отглеждане на зеленчуци по хидропонна технология

В резултат на бързия растеж на населението, ООН прогнозира, че до 2050 г. ще трябва да се осигури прехраната на 10 милиарда души по света. Недостигът на храна и въздействието върху околната среда доведоха до развитието на устойчиво земеделие, което се стреми да противодейства на този евентуален недостиг на ресурси.
Един такъв метод, известен като „аквапоника“, комбинира хидропоника и технологии за аквакултури, за да създаде минимална отпадъчна полузатворена система, която има ограничено въздействие върху околната среда.

Брендън Хигинс, асистент по инженерство на биосистеми, работи с университета Обърн от есента на 2016 г. и е водещ член на текущия им проект Aquaponics.

Хигинс обяснява защо устойчивите земеделски системи са все по-необходими за бъдещето на производството на храни. „Ние като общество трябва бързо да развием по-ефективни и устойчиви производствени подходи, които

едновременно да поддържат високи добиви

като същевременно минимизират въздействието върху околната среда“, споделя ученият. „Aquaponics прави това, като използва повторно отпадъците от аквакултурите за отглеждане на зеленчуци по хидропонна технология.“

Съществуващите практики за производство на храни имат разрушително въздействие върху околната среда и не са устойчиви в дългосрочен план, заявява Хигинс. Той контролира биофлорната система на Обърн, която е ефективна за отглеждане на определени риби. Но не пропуска да отбележи, че има и някои ограничения.
„Системите на Biofloc работят чудесно за видове като тилапия, която отглеждаме в момента, обаче не са подходящи за всички видове риби“, добавя ученият. За да се получи по-разнообразен асортимент от риби,

Хигинс заяви, че се застъпва за прилагането на

допълнителни видове производствени системи

които ще позволят това да се случи. „Искаме да имаме възможността да отглеждаме повече видове риби, а използването на биофлока и така наречените „чисти води“ е изгодно. Освен това ни позволява да правим сравнения между различните видове системи в случаите, когато можем да отглеждаме един и същ организъм и в двете системи“, разяснява той.
Неотдавнашните усилия за набиране на средства по време на Tiger Giving Day помогнаха на съоръжението Auburn Aquaponics да събере 11 225 долара за нова система от резервоари, способна да поддържа по-богат избор от риби, включително тилапия, бас и солени видове като скариди.

Тези нови резервоари също ще бъдат оборудвани с

технологии за наблюдение в реално време

които могат да компилират данни за производителността в едно приложение.

„Ние високо оценяваме донорската общност и това, което ни позволяват да направим“, казва Хигинс.
Auburn Aquaponics си партнира с Tiger Dining, което означава, че рибата и зеленчуците, отглеждани в съоръжението, се разпространяват на различни места за хранене в кампуса, което го прави динамично „от фермата до трапезата“.

„Използваме нашата система за аквапоника, за да обучаваме студенти и фермери, да провеждаме изследвания за нови производствени практики и да предоставяме храна на Tiger Dining“, обясни важността на инвестирането в устойчива инфраструктура като тази Хигинс. „Рядко се срещат изследователски съоръжения, които допринасят за толкова много аспекти на мисията на университета Обърн и за живота в кампуса.“

В допълнение към неотдавнашната инициатива за Tiger Giving Day, проектът Auburn Aquaponics създаде и фонд за студентски работници в съоръжението, наречено „Фонд за върхови постижения в аквапониката“. 

Съоръжението за аквапоника на университета Обърн съчетава технологии за хидропоника и аквакултури, за да създаде минимална отпадъчна полузатворена система с ограничено въздействие върху околната среда
Съоръжението за аквапоника на университета Обърн съчетава технологии за хидропоника и аквакултури, за да създаде минимална отпадъчна полузатворена система с ограничено въздействие върху околната среда