Внезапното застудяване, простиращо се от Франция до Гърция, е повредило много култури в решаващи моменти от развитието им, включително и маслинови дървета.

В Италия студеното време рязко прекъсна топлата пролет и повлия на цъфтежа на овощните дървета.

Ранните оценки показват, че мразовитите нощи са засегнали редица овощни и зеленчукови култури, включително лозя, особено уязвими в северната част на долината на По.

Според Асоциацията на фермерите Coldiretti, щети са отчетени и в южната италианска област Апулия. Температурите спаднаха до –5 градуса по Целзий в регионите за производство на плодове и зехтин.

Според Италианската конфедерация на земеделските производители централните и северните райони на Тоскана, Емилия-Романя, Венето и Пиемонт са били силно засегнати.

В тези райони сланата може да повлияе на добивите с до 75 процента. В Тоскана, където температурите паднаха до –7 градуса в определени райони, някои фермери решиха да подпалят бали със сено, за да повишат температурата в лозята през най-студените нощи.

В Умбрия производителите на маслини все още оценяват щетите, причинени от температурния шок, когато температурата на въздуха спадна от +27 до –8 градуса по Целзий. И гроздето, и фермерските настроения са в плачевно състояние.

Като цяло ниските температури през април намаляват прогнозите за италианските земеделски култури с около 60% в цялата страна.

В Гърция температурите на замръзване в някои райони са засегнали сериозно редица овощни и зеленчукови култури, включително лозя и отчасти маслинови горички. Цялостната ситуация обаче не е сравнима със случилото се при априлските студове в Италия.

Във Франция са отчетени сериозни щети по лозята в южната част на страната, където температурите са спаднали до –6 градуса.

Според WineMag голяма част от щетите върху гроздето се дължат на температури над средните през март, последвани от мразовитите априлски дни.

Всички основни лозарски райони, включително най-продуктивните региони в страната, където маслиновите дървета се отглеждат за масло, са преживели екстремно време.

В някои региони се очаква производството на грозде да спадне с 50-100 процента.

Източник: www.oliveoiltimes.com.