Липсата на влага в почвата намалява вкусовите качества на зеленчуците. От друга страна, излишъкът й също им влияе, те стават воднисти, съдържат по-малко захари и соли.

Безспорно всеки растителен вид се нуждае от собствен режим на напояване. Ето защо подаването на вода за различни култури трябва да е съобразено както с нуждата им, така и с фазата им на развитие.

Изисквания към водата

За да се получат високи добиви от краставици, пипер, зеле, карфиол, ряпа, репички, маруля, е необходима висока влажност на почвата. Тези култури се отличават с най-голямо потребление на вода. Те са влаголюбиви и не понасят суша, поради което се нуждаят от редовно и обилно напояване. Мощната им листна повърхност изпарява много влага. Кореновата им система е слабо развита, поради което способността за извличане на вода от почвата също е слаба.

Културите като лук, лук, праз, чесън също се нуждаят от висока влажност на почвата, но те използват пестеливо водата. Изпаряващата се повърхност на листата им е малка, а кореновата система е слабо развита.

Въпреки факта, че салатното цвеклото, тиквата, пиперът, фасулът, грахът консумират вода интензивно, умерената почвена влага е достатъчна за тях. Тези растения се характеризират с мощна коренова система и голяма листна повърхност, както и способността да извличат вода от дълбоките почвени слоеве.

Доматът, патладжанът, магданозът се задоволяват с ниска влажност на почвата и икономичен разход на вода. Те се отличават с мощна коренова система и малка листна площ.

Тиквата, пъпешът, динята имат голяма листна маса, както и дълбока и разклонена коренова система, която им доставя вода и хранителни вещества, разтворени в нея. Топлоустойчиви и устойчиви на суша.

Условия за добра реколта

Напояването, организирано, като се вземат предвид времето и определените норми на отглежданите култури, състава на почвата и характеристиките на регионалния климат, е важно условие за добра реколта. Другото е правилното хранене, чрез въвеждането на хранителни вещества, които отговарят на нуждите на растението, в определена доза и в точната фаза.

И двете условия се изпълняват ефикасно с помощта капково напояване, когато водата, смесена с торове, се подава едновременно към корените на растението. Минералните и органични торове се разреждат, филтрират и подават в капковата тръба, като влизат в корена на растението.

Тази технология позволява на растенията да получат подхранване стриктно в съответствие с посочените норми, които се изчисляват в зависимост от почвата, времето и климатичните условия, характеристиките на земеделската култура и фазата на нейното развитие. Например моделът на капково напояване при домати ще се различава от модела на капково напояване при царевица или моркови. А степента на напояване в началото на вегетационния сезон ще бъде по-малка, отколкото в средата или в края на вегетационния сезон.

Капковото напояване се използва все по-често както в големи ферми, така и в дворните градини, в оранжерии и зеленчукови и трайни насаждания.