В списъка с продукти, които винаги трябва да имаме у дома и които могат да ни „спасят“ във всяка ситуация, безспорно на първо място са картофите. Достатъчно е да приготвите някоя стара и изпитана рецепта, за да предложите на семейството си пълноценна вечеря.

Време е да помислите как да разнообразите менюто за седмицата, без да поставяте семейния бюджет на изпитание. Днес ще ви предложим няколко интересни идеи как да направите картофите на фурна наистина вкусни и да изненадате близките.

„Ветрило“ 

Привържениците на различни диети са изключили картофите от менюто си, искрено вярвайки, че тази калорична бомба не е за тях. Ако обаче изпечете картофите във фурната с минимално количество масло, хранителната стойност на ястието няма да надвишава 90 kcal на 100 г. Друго нещо са пържените картофи, чието съдържание на калории е около 200 kcal. Вижте как правилно да печете картофи във фурната, така че да получите диетично и вкусно ястие.

Продукти: 1 кг средно големи картофи, 2-3 стръка розмарин, сол и черен пипер на вкус, 3-4 скилидки чесън (по желание), 1 супена лъжица растително масло.

Приготвяне: Измийте добре картофите с четка под течаща вода и избършете до сухо. Върху всяка грудка направете дълбоки напречни разрези на 0,5-1 см разстояние, но без да стигате до края. За удобство можете да поставите от двете страни на картофа две супени лъжици или два молива - те ще действат като ограничител.

Начупете клончетата розмарин и ги поставете в направените разрези на картофите. Подправете със сол и черен пипер.

Покрийте тавата за печене с фолио, поставете клубените, поръсете с растително масло и печете при 180 °C за един час.

Можете да сервирате картофите-ветрило със зелен лук и млечен сос.

Селски 

Друга причина, заради която картофите не се приемат от защитниците на здравословното хранене, е голямото количество нишесте в тях. Но това също е противоречиво твърдение. Например един млад картоф съдържа няколко пъти по-малко нишесте от този, който е съхраняван в избата през зимата.

Има лесен начин намалите нишестето в кореноплода. Обелете и накиснете в студена, чиста вода за няколко часа. Сега можете да приготвите още едно диетично ястие - печени картофи по селски.

Продукти: 1 кг средни картофи, 4 супени лъжици растително масло, 1 чаена лъжица сладък червен пипер, 1 ч.лъж. куркума, 1 ч.лъж. едра сол, 1 ч.лъж. Смляна майорана, 0,5 ч.лъж. гранулиран чесън или ситно нарязана скилидка.

Приготвяне: Обелете картофите, изплакнете, накиснете във вода. Нарежете ги на дълги филийки и ги сипете в тенджера с вряща вода. Бланширайте за 3-4 минути. Прехвърлете в гевгир, за да се изцеди водата и оставете картофите да се охладят.

Отделно, в дълбока тенджера с капак, смесете растителното масло със солта и подправките. Прибавете картофите, затворете капака и разклатете енергично.

Покрийте тавата с хартия за печене, разпределете картофите и поставете във фурната при 200 °C за 30-40 минути. Времето за печене зависи от дебелината на резените. Можете да сервирате селските картофи като основно ястие или като гарнитура.

Пълнени ладии 

Друг често срещан мит е, че картофите са „празен“ продукт, в който няма ценни вещества. Това не е вярно, напротив. Кореноплодът съдържа доста витамини и минерали. На първо място, това са витамини от група В, които помагат за справяне със стреса и осигуряват здрав сън. 100 г от зеленчука съдържат една пета от дневната нужда от калий, който е незаменим за здраво сърце и кръвоносни съдове. За да се заредите с енергия, ви предлагаме да си приготвите едно много популярно ястие – пълнени картофи на фурна.

Продукти: 8 големи картофа, 200 г шунка, 150 г твърдо сирене или кашкавал, 1 глава лук, 150 г заквасена сметана, 3-4 клонки копър, 0,5 супени лъжици растително масло, сол и черен пипер на вкус

Метод на готвене: Измийте картофите с топла вода с четка. Пуснете ги в тенджера с леко подсолена вода и варете докато омекнат. Внимавайте да не се разварят. Извадете от водата и изчакайте да се поохладят. Разрежете на две и внимателно издълбайте средата. Нарежете издълбаното на ситно.

Запържете лука в растителното масло до златисто кафяво. Нарежете шунката на малки кубчета, а сиренето настържете, нарежете на ситно копъра.

Смесете нарязаните картофи, шунката, сиренето, копъра и пържения лук. Подправете със сол и черен пипер. Добавете заквасената сметана.
Напълнете картофените лодки с пълнежа, наредете върху застлана с хартия тава и поставете във фурната при 200 °C за половин час.

„Раирани“ с бекон  

Ами фактът, че картофите повишават нивата на кръвната захар? Всичко тук до голяма степен зависи от метода на готвене. Картофеното пюре има гликемичен индекс (скоростта, с която даден продукт повишава кръвната захар) 90, докато небелените картофи имат гликемичен индекс 60. Когато са печени на фурна, този показател е още по-нисък.

Разбира се, не бива да се увличате. Тези зеленчуци трябва да се включват в менюто не повече от два пъти седмично. През останалото време лекарите препоръчват да се набляга на храни с ниско съдържание на нишесте и бобови култури.

Продукти: 1 кг средни картофи, 100 г суров пушен бекон, 100 г твърдо сирене или кашкавал, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: Сварете измитите картофи, без да ги белите, докато омекнат. Ако кожата им е тънка, можете да я оставите. Нарежете бекона на тънки ивици. Разрежете всяка грудка наполовина и подправете, като поръсите разреза със сол и черен пипер. Поставете парче сирене между половинките картофи и внимателно увийте с ленти бекон.

Наредете получилите се картофени „бомбички“ в тава, покрита с хартия за печене. Пъхнете във фурната при 200 °C за 30-40 минути. Това ястие ще е още по-вкусно, ако картофите се пекат на скара.