Какво най-бързо може да приготвите, когато времето ви притиска, а не искате да започвате деня на гладен стомах? Точно така - сандвичи или нещо на бързо с яйца. Най-често се сещаме за баналните бъркани яйца и омлет. Всъщност има толкова много и интересни варианти да си приготвите яйцата – със сирене, зелени подправки, домати или сладки чушки, въздушни и класически. Каквото и да изберете, експериментирайте, покажете въображение и се насладете на изискан вкус и оригинално сервиране.
1. С пиле
Повечето са свикнали с класическата рецепта на омлета. Но какво, ако внесем разнообразие и съчетаем полезното с приятното и към класическите яйца сложим парченца пилешко филе и сочни резени домат?
Продукти: 2 пилешки филета, 4-6 яйца, 4-6 средно големи домати, 4-5 скилидки чесън, 1 средно голяма глава червен лук, 1 чаена лъжичка мащерка, 1 малка връзка пресен кориандър, 1,5 супени лъжици зехтин, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Измийте, почистете от жили и подсушете пилешкото филе. Нарежете го на ивици. Запържете в зехтина за 3-4 минути. Добавете смачкания чесън и мащерката. Подправете със сол и черен пипер и внимателно разбъркайте. Продължете да задушавате месото на умерен огън още 3-4 минути. Прибавете лука, нарязан на полумесеци. Пържете с пиле и подправки около 3-4 минути.
Измийте доматите и ако желаете, внимателно ги обелете. Нарежете меката част на няколко парчета и ги добавете в тигана към месото. Гответе 5-7 минути.
В купа разбийте яйцата със сол и черен пипер до получаването на гладка смес. Залейте пилешкото филе с яйчената смес и поръсете отгоре със ситно нарязания пресен кориандър. Похлупете с капак и гответе на слаб огън в продължение на 10-15 минути. Изключете котлона и покрийте тигана, както е с капака, с кърпа, за да се задуши. Оставете да престои 5-7 минути;
Сервирайте на порции или директно в тигана.
2. Омлет-суфле
Ако искате да опитате нежен, лек и въздушен омлет, който наподобява суфле, но в същото време се приготвя достатъчно бързо, не пропускайте тази рецепта. Изобщо не е изненадващо, че този омлет се превърна в истински хит не само във Франция, но и на много други места, в продължение на години.
Продукти: 6 яйца, 1 супена лъжица прясно мляко с висока масленост, 2 стръка зелен лук, 1 чаена лъжичка зехтин, ? ч.лъж. лимонов сок, сол и черен пипер на вкус, 1 малка зелена салата. Метод на готвене:
Разделете жълтъците от белтъците. Прибавете към белтъците солта и няколко капки лимонов сок. Разбийте до много гъста пяна.
Смесете жълтъците със сол, прясното мляко и черен пипер. Разбийте добре с вилица. Изсипете внимателно жълтъчната смес в предварително загрят тиган със зехтин.
Веднага след като жълтъците се стегнат, внимателно сипете отгоре белтъците. Гответе без капак, на слаб огън, 5-6 минути. Проверете готовността на белтъците с върха на пръста си - повърхността трябва да е еластична, но да не е лепкава.
След като омлетът е готов, внимателно го прехвърлете в плоска широка чиния. Разрежете на половите и внимателно прегънете.
Сервирайте с листа от зелена салата, поръсете отгоре със ситно нарязан зелен лук.
3. Средиземноморски
Бърз, лесен, вкусен и най-важното много засищащ - омлет с гъби, сушени домати и нежно сирене фета. Със сигурност ще се хареса на цялото семейство.
Продукти: 2 яйца, 2,5 супени лъжици прясно мляко, 2-3 големи гъби, 20 г пармезан, 30 г фета, 15 г сушени домати, ? чушка, 6-8 маслини, 2-3 стръка зелен лук, 2-3 стръка пресен магданоз, сол и черен пипер на вкус, зехтин.
Приготвяне: Измийте старателно гъбите. Почистете ги и ги подсушете. Нарежете ги на ивици. Измийте чушката. Подсушете и отстранете сърцевината. Нарежете половината от почистената чушка на ивици. Лукът се нарязва на ситно.
Изсипете зеленчуците в тиган със загрят зехтин. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Пържете 2-3 минути, като разбърквате от време на време;
В купа смесете прясното мляко с яйцата, сол, черен пипер и сушените домати. Изсипете яйчната смес върху зеленчуците в тигана. Гответе под капак в продължение на 6-7 минути. Прибавете фетата, нарязана на ивици. Покрийте и задушавайте още 2-3 минути. Оставете омлета да „почине“ 5-6 минути под капак.
Прехвърлете готовия омлет в чиния и внимателно го завийте на руло. Поръсете обилно отгоре с настърган кашкавал и ситно нарязан магданоз.
Преди сервиране се нарязва на порции.
4. Пържени яйца с авокадо и грах
Рецептата за пържени яйца с авокадо и зелен грах звучи много примамливо, макар че трудно можем да си представим как е възможна тази комбинация. Но готвачите на много елитни заведения настоятелно препоръчват на посетителите да опитат това ястие. Защо да не го приготвите у дома, за да проверите дали наистина е толкова добро.
Продукти: 4 яйца, 100 г замразен грах (или пресен), 1 чушка (зелена или жълта)), 1 авокадо, 1-2 супени лъжици олио, сол и смес от смлени пипери.
Метод на готвене: Сварете граха в леко подсолена вода за около 3-4 минути. Прехвърлете го в гевгир и го оставете за 1-2 минути под студена течаща вода.
Измийте авокадото и чушката. Остранете костилката на авокадото, а чушката почистете от дръжката и семената. Нарежете ги на кубчета.
Изсипете чушката в тиган със загрято олио. Гответе 5-6 минути, като разбърквате от време на време. Добавете граха и авокадото.
Задушавайте още 2-3 минути и подправете със сол и черен пипер.
Между зеленчуците направете малки вдлъбнатини и там чукнете по едно яйце. Подправете със сол и черен пипер. Гответе, докато белтъкът се стегне.
Преди сервиране разделете на порции.
5. Бъркани яйца с пушено пиле
Друга рецепта за бъркани яйца - с пушено пиле и пресни зелени подправки.
Продукти: 4 яйца, 2 чаени лъжици сметана, 100 г пушено пилешко филе, 1 ч. лъж. масло, сол и черен пипер на вкус, 2-3 стръка пресен магданоз.
Приготвяне: В купа смесете сметаната със сол, черен пипер и яйцата. Разбийте с вилица до гладка смес. Изсипете в тиган, с предварително загрято масло. Веднага след като яйцата започнат да стягат, разбъркайте с вилица и добавете парчетата ситно нарязаното пилешко филе. Разбъркайте отново. Гответе 5-6 минути. Поръсете с пресен магданоз преди сервиране;
Тези бъркани яйца могат да се сервират върху филийки хляб или препечен хляб и крутони.

Коментари