До 2 седмици ще са ясни реалните щети при пшеницата

Жълтеещи, на места дори кафенеещи посеви с пшеница обезпокоиха земеделски производители от различни райони на страната. Веднага последваха апокалиптични прогнози, че растенията са изсъхнали и полетата ще се разорават.

„Основната причина за пожълтелите растения е, че те бяха изложени изведнъж на много ниски температури, които на места достигнаха до минус 15 градуса, а и повече. В някои райони липсваше и снежна покривка, което допълнително усложни обстановката“, обясниха агрономи.
Каква е реалната ситуация при есенниците?

Не трябва да има сериозни притеснения за пшеницата, е категоричното мнение на проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. Макар че видимо растенията са изсъхнали, когато се извадят от почвата се вижда, че кореновата им система и възелът на братене са здрави, което подсказва, че ще се възстановят.

Разбира се, възможно е да има полета, на които да има частични измръзвания, но те няма да са съществени. Повечето сортове пшеница са селекционирани да издържат на студове, например българските понасят без проблем падане на температурата под минус 18 градуса.

Факт е, че вече започва да се забелязва и промяна на картината – от жълто към зелено, тъй като вегетацията е в ход. Така че до две седмици ще е ясно дали и какви ще са евентуалните повреди от мразовете.
Но не трябва да подценяваме и времето през март, което често е доста променливо. Ако има рискови застудявания, опасността за пшеницата не е отминала, тъй като културата е особено чувствителна във фаза вретенене.

Още четете в новия брой на в. "Български фермер"