Той задържа влагата от въздуха и я отдава в кореновата зона на растенията

Изследователи от Съединените щати може би са намерили начин да предотвратят изсъхването на растенията, причинено от недостиг на вода в сухите месторастения. Те са разработили специална добавка към почвата, която, когато се смеси с нея, ще отнема вода от въздуха, за да я осигурява на растенията.

Учените нарекоха своето изобретение SMAG (супер абсорбиращ влагата гел). Той абсорбира вода от въздуха през нощта и когато слънцето затопля гела на следващия ден, освобождава натрупаната влага в кореновата зона на растенията.

„Материалът на основата на гел

може да се използва като подобрител на почвата

както и като алтернативна почва в оранжерии за засаждане на култури", казва Гуихуа Ю, инженер от Тексаския университет в Остин, ръководил екипа, разработил гела. „В зависимост от отглежданите растения, този материал може да бъде директно смесен с почва или тор в определени количества.“

Гелът действа подобно на начина, по който се образува сутрешната роса. Росата е капчиците вода, залепени на тревата след зазоряване. Образува се поради разликата между дневните и нощните температури на въздуха. Въздухът съдържа много различни газове, включително водни пари. По-топлият въздух може да задържа повече водни пари. Следователно, когато въздухът се охлади през нощта, той губи способността си да задържа част от тази влага. Когато достигне определена температура, известна като точка на оросяване, излишната влага се кондензира върху повърхности като листа. Когато температурата се повиши на следващия ден, водата се изпарява, превръщайки се отново в пара.

Изследователският екип решава да използва този процес, за да помогне на растенията. Гелът, който те смесват с почвата,

абсорбира влагата на росата и я задържа

На следващия ден, вместо да я остави да се изпари, гелът бавно освобождава тази вода в почвата.

Инженерите тестват почвената добавка за отглеждане на репички на покрива на училищна сграда. В експеримент те сравняват репички, отглеждани само в песъчлива почва, с репички, отглеждани в песъчлива почва, която е била смесена с гел. Желираната почва е загубила около 60% от обема за около месец, а необработената почва губи 80% от водата си само за една седмица.

В същото време учените все още имат много важни въпроси, като:

* Колко SMAG-гел ще трябва да използват?

* Колко време отнема процесът, когато гелът е в почвата?

* Какво се случва с качеството на водата и почвата, когато SMAG гелът се разпадне?

* И най-важното, ще бъде ли рентабилно прилагането на изобретението в големи полета?

Инженер Гуихуа Ю вярва, че бъдещите изследвания ще помогнат на екипа му да разбере дали гелът може да се използва за големи открити полета. Ако е възможно, влагата, уловена от желираната почва, може да позволи култури да се отглеждат в по-сух климат, където напояването е непрактично.

Гелът е нетоксичен, според изследователите. Така че той няма да навреди на бактерии или червеи, които са необходими за поддържане на здрава почва за отглеждане на растения. Гелът също не трябва да бъде опасен, ако се отмие в езера или потоци. Някои специални бактерии дори могат да помогнат на гела да се разгради безопасно, добавят учените. Изследователският екип се надява да потвърди това в близко бъдеще.