С леща и кисело зеле
Тази рецепта ще се хареса на тези, които обичат супи без месо или риба.
Имаме нужда от: 100 г леща, 2 картофа, 1 глава лук, 1 морков, 100 г кисело зеле, 20 г доматена паста, 1 супена лъжица растително масло, сол и подправки на вкус.
Приготвяне: Обелете и нарежете лука, настържете морковите на средно ренде, а картофите нарежете на средно големи кубчета. Поставете измитата леща в тенджера, добавете картофите и налейте водата. Сложете на котлона. След като заври, добавете сол и варете на умерен огън 15-20 минути.
В дълбок тиган сипете олио, сложете лука и морковите и запържете до златисто. Добавете нарязаното кисело зеле и оставете да къкри 5 минути, след което прибавете доматеното пюре и оставете да къкри още няколко минути. Прехвърлете зеленчуците в тенджера, добавете подправки на вкус и оставете супата да да ври на умерено силен огън 5-7 минути.
Преди сервиране можете да добавите нарязани зелени подправки.
С ечемик
Дори и да не сте голям почитател на перления ечемик, определено трябва да опитате тази супа. Тя е изненадващо ароматна и засищаща, а пушеното месо й придава невероятен чар.
Продукти: 100 г перлен ечемик, 250 г пушено свинско месо, 1 глава лук, 1 морков, 1 супена лъжица растително масло, сол и подправки на вкус.
Приготвяне: Измийте ечемика няколко пъти под течаща вода и го сложете в тенджера. Добавете нарязаните моркови, половин глава лук и около 100 грама месо. Налейте вода, оставете да заври. Посолете и подправете за вкус. Оставете да къкри около 1,5 часа. Когато супата е почти готова, нарежете останалия лук и го сипете в тиган с загрято олио. Запържете до полупрозрачност, добавете нарязаното свинско месо и продължете за пържите до златисто кафяво.
Свалете супата от огъня. Използвайте ръчен пасатор, за да пасирате до гладка смес. Към готовата супа прибавете запърженото месо и лука. По желание можете да поръсите с нарязани зелени подправки.
С тиква и месо
Основа за тази супа може да бъде както немазно свинско месо, така и пилешко. Деликатната крем супа ще се хареса както на възрастни, така и на деца.
Продукти: 300 г почистена тиква, 300 г немазно свинско месо (телешко, пилешко), 1 глава лук, 1 морков, 2 картофа, ? чаена чаша сметана, 1 супена лъжица растително масло, сол и подправки на вкус.
Приготвяне: Измийте месото и го сложете да се вари, докато омекне. Добавете малко сол към бульона и го подправете на вкус. Нарежете лука и морковите, сипете ги в отделна тенджера с загрято олио и ги запържете. Обелете картофите и тиквата, нарежете на малки кубчета и ги прибавете към зеленчуците. Залейте с бульон от варенето на месото и сложете на котлона. След като заври, добавете още сол, ако е необходимо, и гответе на умерен огън около 25 минути, докато зеленчуците омекнат.
Отлейте от бульона на готовата супа и с блендер пасирайте до гладкост. Налейте сметаната, добавете още бульон, ако е необходимо, за да доведе супата до желаната консистенция. Сервирайте супата с парче варено месо.
С грах и свински ребра
Много богата супа с грах и перлен ечемик. По желание освен месо с кокал, могат да се използват и пушени меса, които ще придадат на супата специфичен пикантен вкус и аромат.
Продукти: 800 г свински ребра, 150 г грах, 50 перлен ечемик, глава лук, морков, 3 картофа, 1 супена лъжица растително масло, сол и подправки на вкус.
Изплакнете граха и перления ечемик и ги накиснете в студена вода (най-добре оставете за една нощ). Изплакнете ребрата и ги поставете в тенджера с вода. След като заври, добавете подправките, за да овкусите бульона и оставете да къкри около 1,5 часа. Сложете граха и ечемика в отделна тенджера, залейте с вода и варете едновременно с бульона.
В тиган сипете олио, загрейте го и запържете нарязания лук и настърганите моркови до златистокафяво. Когато месото е сварено, прецедете бульона и добавете в него картофите, нарязани на кубчета. Върнете тенджерата на котлона. След като заври, добавете сол и варете 15 минути. През това време охладете малко месото и го обезкостете. Прехвърлете пържените зеленчуци в тенджерата с картофите и добавете ечемика и граха. Поръсете с предпочитаните подправки и оставете супата да къкри на умерен огън за около 15 минути.
Гъбена с боб
За тази супа могат да се използват както пресни, така и замразени гъби. По-добре е да вземете зрял фасул, но спокойно можете да го заместите с боб от консерва.
Имаме нужда от: 200 г фасул, 200 г гъби, глава лук, 1 морков, 2 картофа, 2 супени лъжици растително масло, сол и подправки на вкус.
Накиснете предварително измития фасул, най-добре за една нощ. Обелете и нарежете лука и морковите, нарежете картофите на средно големи кубчета, а гъбите - на тънки филийки.
Прехвърлете боба в тенджера и го сложете на котлона. Гответе до омекване на зърната. През това време запържете лука и морковите в тиган с малко растително масло, добавете гъбите и пържете още 5 минути.
Сипете картофите в тенджерата и варете 15 минути. Добавете към супата запържените зеленчуци и гъбите. Подправете със сол и добавете любимите си мерудии. Варете супата още 7-10 минути до пълна готовност. Накрая, ако желаете, добавете нарязани пресни зелени подправки.
Добър апетит!
Коментари