Повдигнатите лехи са модерна тенденция в градинарството, но оптимизираната площ за засаждане сама по себе си не означава прекрасна трансформация за миг - все пак трябва да използвате ръцете и изобретателността си.

Тези лехи предлагат много предимства - от по-малко плевене до естетически приятния външен вид на вашия парцел.

Един от най-важните аспекти в полза на повдигнатите лехи е, че става възможно да се отглеждат растения, където искате, дори на бетонна основа, като напълните "контейнера" с желаната почвена смес.
Такива лехи се затоплят по-бързо, което означава, че можете да отворите сезона по-рано и да го удължите. По-малко проблеми има и с вредители и болести по културите.

Но за да използвате пълноценно вашата леха добре е да знаете предварително какви грешки е възможно да допуснете.

1. Неудобни пътеки   

Още когато правите градината, определете пътеките за удобно движение - централни и съседни. В първия случай централните пътеки трябва да са достатъчно широки, за да преминат колела, косачки и култиватори.

Преминаването по страничните пътеки също трябва да бъде удобно с акцент върху борбата с плевелите.

Поставете някаква преграда по пътя на плевелите, преди да ви принудят да вземете мотиката.

Можете да поставите картон и да го мулчирате отгоре със слама или нарязани игли. Задачата е да се получи чиста повърхност, по която е удобно да се ходи, като същевременно се наторява почвата с органични вещества.

2. Не гонете ширина 

Уплътняването е враг на растенията и уврежда здравето на почвата. От тази гледна точка би било грешка да се правят твърде широки лехи, защото ще трябва да стъпите на земята, за да се грижите за посевите, растящи в средата.

Повдигнатите лехи не трябва да надвишават един метър ширина. В този случай можете лесно да стигнете до центъра.

Дължината не е толкова важна. Типичните размери обикновено са 2,50 см на метър или 1,20 на 3,50 см дължина.

Дълбочината на лехите може да бъде различна, но не по-малка от 15 см. Повечето градински растения се нуждаят от 15 до 30 см за развитие на корени, така че си струва да са и повече.

3. Строителните материали 

Помислете добре от какви строителни материали ще изграждате. Гнилото дърво, което може да съдържа патогени и вредители, определено не е най-добрият избор, въпреки че изглежда икономичен начин. Изберете дебели, устойчиви на гниене дъски и се запасете с дървени колчета.

Преди да построите лехата, поставете на това място слой картон или парче брезент за по-лесно овладяване на плевелите. Без достъп до слънцето, плевелите ще загинат след около шест седмици.
Най-простия дървен контейнер се сглобява буквално за броени часове. Поставете дървени колчета във всеки ъгъл (и на всеки 30 см за по-дълги легла) от вътрешната страна. Забийте коловете около 60% в земята.

Обърнете внимание на еднаквата височина на коловете, в противен случай леглото ще бъде доста изкривено. След това подсилете най-ниските дъски на 5 см под нивото на земята. Вземете поцинковани пирони (или винтове), за да прикрепите дъските към коловете. Добавете допълнителни редове дъски, като ги фиксирате също. Градината е готова!

Друг бърз и евтин метод за изграждане на фалшиви лехи е използването на бетонна конструкция (шлакоблокове). Те имат бонус - допълнителната топлина, получена от бетона, е идеална за отглеждане на средиземноморски билки като розмарин и лавандула. Ягодите в бетонни лехи дават плодове по-бързо и то по-големи. За ягодите можете лесно и просто да направите легло с необходимия ви размер от бетонни блокове с дължина 40-50 см и височина 20 см.

4. Не пестете от подобряване на почвата 

Това, че лехите са по-високи от останалата част на парцела, не означава, че са по-добри.
Трябва да използвате най-добрата почва за саксии, за да могат вашите растения да процъфтяват няколко години.

Ето рецепта за модерна почвена смес

за универсално повдигната леха с размери метър ширина с дължина 2,50 см и дълбочина 20 см.:

* 4 торбички от почвен слой без плевели, 2 кофи кокосови влакна (за по-добър дренаж - кокосовото дърво сега се счита за по-добро допълнение от торфа), 2 опаковки компост и 5 см слой нарязани листа или изрезки от трева. Смесете всичко с мотика или култиватор и напълнете градинската леха. Поливайте добре. Ако не намерите кокосови влакна, заменете ги с кофа торф.

5. Не забравяйте за конкуренцията с плевелите

Повдигнатите лехи могат да донесат до десет пъти по-висок добив от място в сравнение с конвенционалните лехи, замествайки потенциалните плевели с култури.

За това се използват последователни и комбинирани засаждания.

Последователното засаждане поддържа непрекъсната производителност. Всеки път, когато отидете да приберете една реколта, подгответе нов посадъчен материал. За най-добри резултати изберете бързо узряващи и силни сортове, за да поберете множество култури в един сезон.

Засаждането заедно ще помогне да се сведе до минимум плевенето и също така да се разшири градината. В този случай растенията трябва да бъдат поставени достатъчно близо, така че листата им да се допират, засенчвайки земята между тях. Това поддържа плевелите под контрол и запазва влагата, намалявайки нуждата от мулчиране и плевене. Направете предварително списъци с придружаващи растения и купете семена с план в ръка.

Що се отнася до съперничеството между самите култури, комбинацията от рано узрели и късно узряващи съседи перфектно решава този проблем. Например, съчетайте салатата с дълго растящи зеленчуци, като доматите.

Във всеки случай, заедно растат партньори, а не конкуренти. Растенията се справят добре, когато корените им заемат различни дълбочини в почвата.

Комбинирането на плитко вкоренени зеленчуци като боб или грах с дълбоко вкоренено цвекло позволява ефективно използване на пространството, без да се създава конкуренция между корените.
По същия начин засаждането на взискателни култури като зеле или краставици с непретенциозните моркови намалява споровете за хранителните вещества в почвата.