Можете да поглезите себе си и семейството с тези невероятни чорби през студения сезон.

Ако навън е студено и облачно, една вкусна и засищаща супа за обяд ще ви помогне да се стоплите. Богати и ароматни, зимните супи заместват леките летни хапвания и перфектно прилягат на всекидневното меню. С месо, с риба, или може би просто зеленчукова супа - изберете рецепта според вашия вкус и настроение!

Зеленчукова супа с пъстърва 

Това ястие ще ви спечели не само с вкуса си, но и с яркия и апетитен цвят. Можете да експериментирате със зеленчуци, като използвате онези, които са ви под ръка.

Продукти: 250-300 г пъстърва, ? тиквичка, 1-2 картофа, 1 морков, 1 глава лук, сол, черен пипер и подправки на вкус.

Приготвяне: Измийте и обелете зеленчуците. Нарежете картофите, тиквичките и морковите на малки кубчета, лука нарежете на полумесеци. Прехвърлете всичко в тенджера и налейте вода, така че да покрие зеленчуците. Поставете на котлона. След като заври, добавете сол и подправки на вкус. Оставете да къкри на умерен огън около 20 минути.

Междувременно измийте и нарежете филетата пъстърва на малки кубчета. Добавете рибата в тенджерата и варете още 5 мин. Свалете супата от котлона, покрийте с капак и оставете да се задушава още 5-10 минути.

С помощта на блендер пасирайте всичко до гладкост и сервирайте веднага.

Млечна супа с ориз и нахут 

Тази супа ще се хареса на тези, които обичат да експериментират и да пробват различни вкусове. Лимонът придава на ястието пикантност.

Имаме нужда от: ? глава лук, 1 морков, 1 пръчка целина, 1-2 скилидки чесън, 150 г консервиран (или варен) нахут, 60 г ориз (в идеалния случай кафяв), 1 чаена чаша сметана, ? лимон, 1 супена лъжица растително масло, сол и подправки на вкус.

Приготвяне: Сипете растителното масло в тенджера и загрейте. Обелете и нарежете лука, прехвърлете го в тенджерата и запържете до прозрачност. Добавете ситно нарязаната целина и настъргания морков. Задушавайте на умерен огън още около 5 минути, като от време на време разбърквате. Накрая добавете чесъна, пресован през преса.
Изплакнете ориза и го сипете в тенджерата и добавете нахута. Налейте вода и оставете всичко да заври. Посолете и добавете любимите си подправки за вкус. Варете супата около половин час. Изцедете сока от лимона и прибавете в тенджера. Добавете и сметаната.

Веднага след като супата заври отново, свалете от огъня, поръсете със ситно нарязани зелени подправки и сервирайте.

С пушено пиле и тиква 

Ароматът на тази супа се запомня. Това е чудесен вариант за лесен и обилен зимен обяд.

Ще трябват: 400 г картофи, 400 г почистена тиква, 300 г пушено пиле, 1 глава лук, 1 морков, 1 супена лъжица растително масло, сол и подправки на вкус.

Приготвяне: Първо обелете и нарежете картофите и тиквата на средно големи парчета. Поставете в тенджера, покрийте с вода и сложете на огъня. След като заври, добавете сол, подправете според вашия вкус и варете на умерен огън около 20 минути, докато зеленчуците омекнат.

През това време загрейте растителното масло в тиган. Добавете нарязаните лук и моркови и ги запържете до златисто кафяво. Прибавете нарязаното на кубчета пиле и запържете за около 3-4 минути.

Махнете тиквата и картофите от огъня и пасирайте до получаването на гладка смес. Върнете тенджерата на котлона и добавете пържените зеленчуци и пилето. Оставете да заври.

След като супата заври, махнете от огъня и сервирайте

Доматена със зеленчуци и кайма 

Това е богата супа с много зеленчуци и месо. Можете да използвате както свинско или смляно телешко месо, така и пилешко. Рецептата ще се хареса особено на любителите на борш.

Продукти: 350 г месо, 300 г зеле, 4 картофа, 1 глава лук, 1 морков, 1 чушка, 3-4 домата (пресни или консервирани), 20 г доматена паста, 2 супени лъжици растително масло, 1-3 скилидки чесън, сол и подправки на вкус.

Приготвяне: Измийте месото, подсушете го и го прекарайте през месомелачка. Обелете зеленчуците. Сипете малко олио в тиган, добавете нарязания лук и запържете до прозрачност. Добавете настърганите моркови, ситно нарязаната чушка и след 3-4 минути - кайма. Посолете и подправете с любимите си подправки. Когато каймата изсветлее, добавете настърганите домати и доматеното пюре. Оставете да къкри 5 минути на умерен огън.

В друг тиган сложете ситно нарязаното зеле с малко олио и запържете. Нарежете картофите на средни по размер кубчета и ги сипете в тенджера. Налейте вода и поставете на котлона. След като заври, добавете сол и оставете още 5-7 минути. Прибавете каймата със зеленчуци и зелето и гответе около 15 минути (докато картофите омекнат). Преди сервиране поръсете със ситно нарязани зелени подправки.

С бекон, боб и елда 

Ако търсите нещо хранително, но не твърде сложно, опитайте тази рецепта.

Продукти: 2 картофа, 1 глава лук, 1 морков, 100 г пушен бекон, 1 консерва боб, 60 г елда, сол, чесън и подправки на вкус.

Приготвяне: Обелете и нарежете картофите на средно големи кубчета. Прехвърлете ги в тенджера. Там сипете и боба и измитата елда. Налейте вода и сложете тенджерата на котлона. След като заври, добавете сол и от любимите си подправки. Оставете да къкри на умерен огън около 20 минути.

Междувременно нарежете лука и бекона на кубчета, а морковите – настържете. Поставете зеленчуците и бекона в тиган и запържете до златисто. Сипете всичко в тенджерата и варете супата още 7-10 минути. Преди сервиране поръсете с нарязани магданоз и копър.