Преходните зърнени запаси ще бъдат рекордно ниски, докато международното търсене ще остане силно

Дългоочакваният резултат от Селскостопанския форум, на който беше домакин USDA, показа, че бъдещите засадени площи в САЩ могат да бъдат 92 млн. акра царевица и 90 млн. акра соя. Тази рекордна площ е следствие от настоящите високи цени, които трябва да подтикнат американските фермери да увеличат максимално площите си.

Данните от USDA оказаха слабо влияние на пазара. Предвид на голямото търсене приемаме, че е задължително да бъдат произведени огромни реколти, защото запасите особено при соята няма на къде да намаляват, коментират борсови анализатори.

Според тях за царевицата и соята не може да се очаква срив на цените, засега поне няма основание в краткосрочен план и за силен ръст. През новата седмица Китай ще излезе от празниците и ще заработи. Важно е как ще реагира борсата в Далиан на текущото положение, какви новини ще има за развитието на коронавируса и африканската чума и дали Китай ще направи нови големи покупки на царевица от САЩ и Украйна. Важни ще са и първите резултати от износа на пшеница от Русия при прилагане на експортно мито от 25 EUR/тон.

През седмицата FOB цените на пшеницата текуща реколта се понижиха. Цените обаче на нова реколта се повишиха и то стабилно. Цената на царевицата с доставка юни – август се повиши. Цената на слънчогледовото масло направи рязък скок.

На фона на напрежението във връзка с изтичането на мартенските доставки на пшеница и царевица, цените на Euronext остават близки до последните максимуми.

Докато температурите се повишават в САЩ и Западна Европа, тази седмица се очаква застудяване в Русия. Това охлаждане трябва да се следи отблизо, докато ефектите от ниските температури в САЩ не могат да бъдат оценени на този етап.

На международната сцена Тунис закупи около 100 000 тона мека пшеница, твърда пшеница и фуражен ечемик.

Цените на рапицата отново се покачват, благодарение на засилването на цените на канолата, които достигнаха нов връх в Канада. Очаква се крайните запаси да паднат под един милион тона, така че ситуацията в Канада остава много напрегната, както е в Европа с рапицата.

В началото на седмицата доларът леко спадна до 1.2120 спрямо еврото и 73.90 спрямо рублата. Петролът в САЩ все още се търгува близо до психологическия праг от 60 долара за барел.

Пазарите на зърнени култури в САЩ

отбелязаха лек спад в активността си в края на изминалата седмица. Търговците са объркани от високите цени и силните фундаментални показатели.

Форумът на USDA завърши с доста неясота. Прогнозите за площ са ревизирани нагоре, но предлагането за 2021-22 г. остава ограничено. Преходните запаси ще бъдат рекордно ниски, докато международното търсене ще остане силно.

Експортните продажби на царевица все още са силни - 1,182 000 тона, докато износът на соя е в съответствие с очакванията на 623 900 тона.

Фондовете са продали 16 500 партиди царевица и 7500 партиди пшеница в петък. Те бяха нетни купувачи на 2500 партиди соя.

Всички суровини се покачиха отново тази сутрин преди откриването на борсата в Чикаго.

Експортната активност в Украйна

остава умерена през целия февруари, след като през януари са изнесени само 2,8 млн. тона.
От началото на месеца обаче вече са изпратени над 2 млн. тона зърно, включително 1,7 млн. тона царевица, 0,3 млн. тона пшеница и еквивалента на ечемик Panamax. Очаква се този месец износът от страната да достигне 3 млн. тона.

Стратегията за продажби

Какви промени да се предприемат в стратегията си за продажби,съветват борсови анализатори:
"-Пшеница – Цената е около 425 - 430 BGN/тон. Изчакваме развитието на ситуацията в Русия и при първа възможност продаваме на цени над 430 BGN/тон.
-Царевица – Цените на царевицата - продавайте на 400 - 410 BGN/тон.
-Слънчоглед – трябва вече да сме го продали. Тази година не успяхме да достигнем пиковите нива при слънчогледа."