През февруари лозята са във фаза на принудителен покой. Но нетипичното затопляне през този период може да доведе до активиране на жизнените процеси и при следващо застудяване да настъпят повреди по вегетативните и плодните органи.

След преминаване на студовете бързо ще настъпи най-благоприятният период за извършване на зимните резитби - трябва да сте готови.
В слънчевите дни на февруари направете щателно обследване на лозите и асмите за наличието на зимуващи вредители. Обследва се най-вече за акари. Почиства се старата кора, изрязват се всички заболели части на растението, за да се унищожат зимуващите вредители.

Премахнете старата кора навсякъде, където виждате скривалища на стаили се от есента неприятели.

Желаещите да направят зимното пръскане с бордолезов разтвор да изчакат сухо време, положителна температура на въздуха и липса на вятър. Пръска се обилно с разтвора в концентрация 1-1,5%, като се обливат хубаво всички пръчки.

Ако премахвайки стари части на главината направите по-големи рани, непосредствено след отрязването може да замажете с боя или да полеете с восък.

За всеки случай проверете има ли измръзнали лози от зимните студове. Към края на месеца, когато започне резитбата на лозите, от изрязаните здрави пръчки може да си подготвите материал за вкореняване на нови лозички.

Местата, определени за нови лози се почистват от храсти, трева и камъни, подравняват се.На новосъздадените лозя се изгражда подпорна конструкция, а тази на старите се проверява за повреди и при нужда се ремонтира.

Скоро плододаващите лозя трябва да се наторят с фосфорни и калиеви торове.