Загубите са големи, но неизбежни заради трайно изменената млечна жлеза, напомня доц. д-р Никола Методиев

Гангренозният мастит е тежко протичащо инфекциозно заболяване при лактиращите овце, което често завърша със смърт на засегнатото животно. Заболяването протича като тежко гангренозно или гнойно-некротично възпаление на вимето, често съпроводено с обща интоксикация. Преболедувалите животни остават с трайно изменена млечна жлеза, което довежда до бракуване му. Сред овцевъдите болестта е позната като черен мастит.
Причинител на заболяването е бактерията Staphylococcus aureus, която е нормален обитател по кожата и вимето на здравите овце.

Заболяването протича

през лактациония период

тъй като се създават условия за намножаването на бактерията:

* вимето лесно се травматиризира при бозаене и доене;

* проникването на бактерията вътре в жлезата е улеснено;

* млякото е отлична хранителна среда за намножаването на микроорганизма;

* влажното време, мръсните и непроветриви помещения благоприятстват за намаляването на устойчивостта на кожата на вимето;

* неспазването на технологията;

* занижената хигиена при машинно доене;

* грубото ръчно доене;

* недоиздояването;

* издояването на възпалителния секрет направо върху пода или постелята;

* нараняванията на вимето от тръни по постелята или от груба трева на пасището

са все предпоставки за намаляване устойчивостта (имунитета) на вимето и бързото намножаване на болестотворния микроорганизъм.

Маститът настъпва внезапно

Първата проява е силната болезненост, овцете куцат със задните крайници, стоят разкрачени, за да избегнат допира на вътрешната им повърхност с възпаленото и отекло виме.

Агнетата на болните майки са гладни, тъй като не се допускат при тях да бозаят, блеят и са неспокойни.

Вимето е зачервено, при допир с ръка е топло, болезнено и втвърдено. Обикновено се засяга едната половина на млечната жлеза, която по големина надвишава значително здравата.

Болестта се развива бързо, с настъпване на сепсис и обща интоксикация.

Фермерът да наблюдава за омърлушеност, изгърбеност, схванатост, настръхване на кожата, ушите изстиват, липсва апетит. Животните умират в рамките на 1-2 дни.

При по-продъжително боледуване постепенно отокът става твърд, още по-болезнен и студен. Цветът на вимето се изменя от слабо розов, през син до черен (затова се нарича черен мастит).

Засегнатата половина е студена, влажна, лепкава на пипане и с неприятна миризма.

Мляко не може да се издои

Отделя се само оскъдно количество леко мътен, кървав, а понякога дори бистър като вода секрет. С напредване на болестта млечната секреция напълно спира. В този етап също може да настъпи сепсис и обща интоксикация и животното да умре.

Ако преболедува, некротичната (загнилата, мъртвата) част от вимето се отделя от здравата и отпада от вимето. Под нея се открива силно увредена тъкан, за чието зарастване е необходимо дълго време.

Преживелите след този процес овце никога не възстановяват загубената половина или цялото виме.

Лекуване и профилактика

Бързото протичане на болестта не дава много възможностти за лечение. Всяко заболяло животно с признаци на мастит се отделя от стадото. Лечението трябва да се проведе от ветеринарен лекар. Всички опити за лечение без наблюдението от ветеринарен лекар обикновено са неуспешни и водят до влошаване на общото състояние.

Шансове за спасяване на млечната жлеза съществуват само в най-ранния стадий, когато цветът на кожата е непроменен или розов. Започне ли тъканта на вимето да почервенява и да посинява, тогава усилията са насочени единствено към спасяване на живота на болното животно.

Интрамамарно използване на медикаменти (шприцове) е възможно само в най-ранния стадий. Още в началото на болестта се прилагат инжективно широкоспектърни антибиотици, противовъзпалителни срества, общоукрепваща терапия.

Мъртвата тъкан се отстранява оперативно или се изчаква да падне сама, а увредените тъкани се третират локално.

При заболяване на голям брой овце в стадото за ограничаване на заболяването се прави автоваксина и се ваксинират здравите овце.
Помещенията се почистват, подовете се дезинфекцират и застилат с чиста постеля.

Предотвратяване на възникването на гангренозен мастит

Необходимо е да се спазват зоохигиените изисквания за отглеждане съответната категория животни.

Помещенията трябва да са чисти, сухи, да не става течение в тях и да не са пренаселени. За превенция се поставя ваксина по време на бременността. На пазара има няколко ваксини на различни производители. За времето на поставяне й, както и за кратността, е необходимо преди това се направи консултация с ветеринарен лекар.