Срещу кои неприятели е насочено

Колкото по-рано започнат мерките срещу болестите и неприятелите в овощната градина, толкова по-малък ще е инфекциозният фон. Това означава и значително по-малко вредители, както и използване на по-малко химични продукти.

С повишаване на температурите през отделни дни през февруари дръвчетата започват да се „събуждат“, разбира се, активизират се и вредителите. А за да е максимално ефективна растителната защита, тя започва още сега.

Със зимното пръскане може да се ограничи развитието на някои неприятели, както и да се намали количеството зараза. А това означава по-лесна растителна защита през вегетацията на дръвчетата.
Зимните пръскания, а също и вегетационните такива, трябва да се извършват само при необходимост. Много често се пръска тенденциозно, защото са дадени такива препоръки. А когато фунгицидите, а също и инсектицидите, не са приложени не само с препоръчаната доза, но и в точния момент, те не се справят с проблема. И се казва, че те не действат. А това не е вярно. Просто в повечето случаи не са приложени правилно.

И така относно зимното пръскане, както казахме, трябва да се подхожда с внимание.

В професионалното овощарство за целта се дава ПИВ (праг на икономическа вредност).

Какъв е ПИВ при отделните неприятели:

* Червен овощен акар – 60-80 зимни яйца на 10 см клонче.

* Листни въшки – 15-20 зимни яйца на 1 м от една до тригодишна клонка.

* Черна черешова листна въшка – 5-10 яйца на 10 см клонка.

* Крушова бълха – 1 възрастно или 8-10 яйца на 10 торбести клонки.

* Ябълков молец – 1 щитче на 1 м от тригодишна клонка.

* Листозавивачки – 3-5 яйчни групички на дърво.

* Калифорнийска щитоносна въшка – да са налични.

* Други щитоносни въшки – 20-30 броя на 1 м клонка.

Преценка

Разбира се, за любителите е по-трудно да се справят с отчитането на зимуващите вредители. Преценката е добре да се базира на наличието на тези неприятели през предходната година. Например ако са имали проблем с тях, наложило се е да пръскат дръвчетата неколкократно и т. н.

Третиране

Срещу тези неприятели по ябълка, круша, череша, вишна, праскова, кайсия и слива трябва да се третира с подходящи продукти. За зимно пръскане те са на база парафиново масло. Такива са: овипрон топ ЕК – 2.5-3.5 л/дка, овитекс ЕК – 2 л/дка, екстюойл ЕК – 375-1500 мл/дка, инсектойл кий - 375-1500 мл/дка, лаинкойл ЕК – 1500 мл/дка.

Важно условие за успешното провеждане на зимното пръскане е доброто навлажняване на всички части на короната.